Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Apšauba sniegto izglītības kvalitāti

Visticamāk, jau augustā Latvijas Biznesa koledžā (LBK) notiks ārkārtas akreditācija. Pašlaik atbildīgajām iestādēm radušās šaubas par to, vai konkrētā koledža vispār drīkst darboties, jo atklāti būtiski normatīvo aktu pārkāpumi. Sūdzības par mācību iestādi bijušas arī iepriekš, taču tas noslēdzies ar naudas sodiem. Pašā koledžā gan apgalvo, ka patlaban viss ir kārtībā un minētās problēmas sen novērstas.

Kvalitāte apšaubāma

Pārbaudē, kuru Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzdevumā veica Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), konstatēts, ka koledža nav saskaņojusi Augstākās izglītības padomē uzņemšanas noteikumus ārvalstniekiem, tā neveic ārvalstu studējošo atbilstības studijām novērtējumu, pieņem nelegalizētus un neapliecinātus dokumentus. Ir konstatēti pārkāpumi arī studiju līgumu slēgšanā, neinformējot studējošos par līguma nosacījumiem, un citi patērētāju tiesību aizsardzības normu pārkāpumi. Ministrijā Dienai apliecināja, ka sūdzību ir ļoti daudz gan no pašiem studentiem, īpaši ārzemniekiem, gan Latvijas pārstāvniecībām ārvalstīs, tāpēc jāizvērtē, vai vispār ļaut koledžai tālāk darboties.

IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts gan piebilst, ka jautājums šobrīd ir par to, vai koledža drīkst izsniegt valsts atzītu augstākās izglītības dokumentu, jo «kopumā koledžas iekšējā kvalitātes nodrošināšanas sistēma ir diezgan apšaubāma». Valstij jābūt pārliecībai, ka sniegtā izglītība ir kvalitatīva. Ārkārtas akreditācija šajā gadījumā nepieciešama, lai jau daudz dziļāk pārliecinātos, vai viss ir kārtībā. Tad pārbaudāmo lietu loks būs plašāks, un J. Zīvarts pieļauj, ka var atklāties arī citas problēmas.

Pārmetumus noraida

Latvijas Biznesa koledžas direktors Normunds Gūtmanis Dienai steidz pārmetumus noraidīt. IKVD pārbaude esot bijusi sen, un viss jau ir novērsts. Pārbaudes esot notikušas, sākot no septembra, bet tikai maija vidū atsūtīts pārbaudes akts. Līdz tam laikam koledža veikusi uzlabojumus un tagad no ārkārtas akreditācijas nebaidās. «Atnāks, pārbaudīs dokumentus, paskatīsies, ka patiesībā viss ir normāli un viss, ko IKVD ir norādījis, ir izlabots,» saka direktors. Viņš arī uzsver, ka LBK šobrīd visas programmas ir akreditētas. Jautājums varētu būt vien par to, uz cik ilgu laiku, jo daļa akreditāciju ieguvusi uz diviem gadiem, nevis maksimālo termiņu. Pēc gada atkal būs jauna akreditācija.

N. Gūtmanis arī pieļauj, ka izskanējušās ziņas negatīvi iespaidos šā gada uzņemšanas rezultātus. Viņš pat uzskata, ka kāds šādu negatīvu informāciju ir pasūtījis. Akreditācijas iziešana tagad ir veids, kā pierādīt, ka viss ir kārtībā.

Taisnības labad gan jāpiebilst, ka LBK vārds medijos negatīvā ziņā izskanējis ne reizi vien. Arī Diena 2013. gadā rakstīja, ka, solot bezmaksas studijas, LBK maldinājusi patērētājus, un tas noticis par spīti tam, ka tajā pašā gadā Administratīvā rajona tiesa atstāja spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) 2011. gada lēmumu, ar kuru LBK uzlikts naudas sods un tiesiskais pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi. Lai piesaistītu studentus, iestāde izmantoja saukli «Nāc studēt bez maksas» un citus līdzīgus aicinājumus, kas lika domāt, ka par izglītību nebūs jāmaksā.

PTAC tagad Dienai norāda, ka šogad centrs sūdzības par LBK nav saņēmis, bet tiek sekots līdzi, vai novērsti ir iepriekšējie pārkāpumi.

Kas notiks, ja akreditācijas rezultāts būs koledžai negatīvs? J. Zīvarts norāda, ka katrai augstskolai un koledžai jābūt noslēgtiem līgumiem ar kādu citu Latvijas augstākās izglītības iestādi, kas īsteno līdzīgu studiju programmu. Tas nozīmē, ka studenti, nezaudējot iegūtos kredītpunktus un laiku, studijas var turpināt citā augstskolā vai koledžā. Iepriekš izsniegtie izglītības dokumenti ir leģitīmi, jo šobrīd koledžai akreditācija ir.

Ministrija arī aicina studentus pirms pieteikšanās studijām izvēlētajā augstskolā un studiju virzienā rūpīgi izvērtēt publiski pieejamo informāciju un augstskolas akreditāciju, kā arī īpaši uzmanīgi iepazīties ar studiju līguma saturu pirms tā parakstīšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?