Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ar nodomiem uzmanīgi

Māris Zanders

Klimatiskie apstākļi un atvaļinājumu periods gan nesekmē pacietīgu darbu ar aprēķiniem, tomēr nākamā gada budžeta veidošanas grafiks nosaka zināmu nepielūdzamu kārtību, tādēļ ministrijas turpina iesniegt t.s. jaunās politikas iniciatīvas 2015. gadam. Runa ir par jaunām izdevumu pozīcijām papildus tām, kas tiek finansētas šogad. Dažas ministrijas (piemēram, Izglītības un zinātnes) savu prasījumu izklāstā ir atklātākas (ar detalizētāku skaidrojumu var iepazīties to mājaslapās), citas aprobežojas ar preses relīzēm, nosaucot tajās kopējās summas un tikai galvenās jaunās ieceres.

Daži norādīs, ka papildu naudas prasīšanu tieši ietekmē vēlēšanu tuvums. To grūti noliegt, jo ministram (un viņa partijai), protams, parocīgi, ja var elektorātam atgādināt, ka «mēs savu darba daļu» (naudas prasīšanu) esam paveikuši, jo labi saprotam «jūsu» (vēlētāji) vajadzības utt. Tajā pašā laikā nevajadzētu politiskās konjunktūras ietekmi pārspīlēt - kaut tāpēc, ka izcīnītās naudas augļus, iespējams, baudīs citi. Īsi sakot, «jaunās politikas iniciatīvas» ir samērā objektīvs attiecīgās ministrijas vēlmju saraksts, kas lielā mērā atbilst nozaru vajadzībām. Un vismaz pagaidām šajos sarakstos nepārprotamus «baltos ziloņus» - naudas prasījumus apšaubāmiem mērķiem - neredz. Tiktāl skaidrs un bez pretenzijām.

Problēmas parādās, ja ministriju vēlmes salāgo ar reālo ekonomisko situāciju un no tās izrietošajām valsts budžeta iespējām. Ja ieskatāmies ministriju pieteikumos, kas publikai atklāj sīkāku izklāstu, redzam, ka vairuma jauno iniciatīvu papildu finansējums attiecas ne tikai uz nākamo gadu, bet arī uz pāris turpmākajiem. Turklāt virknē gadījumu 2016., 2017. gadā nepieciešamās summas pat palielinās.

Nav jābūt pesimistam, lai saprastu, ka kaut kādas negatīvas sekas Rietumu un Krievijas konflikts atstās arī Latvijas ekonomikā. Nav vērts mazohistiski vingrināties drūmu prognožu izteikšanā, tomēr veselais saprāts vedina domāt, ka labs scenārijs jau būs tad, ja Latvijai budžeta izdevumus nenāksies samazināt. Iespējams, ka 2015. gada budžeta kontekstā Latvija pat var atļauties kādus papildu izdevumus, - ekonomikai ir zināma inerce, un negatīvie faktori neliek sevi manīt jau pēc mēneša, diviem. Tomēr svarīgi paturēt prātā, ka nav nekā nepatīkamāka, ja aizsāktais finansējums kādai programmai jau pēc gada pazūd un uzsāktais ir jāpamet pusratā. Tieši tā var gadīties daudzu pieteikto jauno iniciatīvu gadījumā no Latvijas zināmā mērā neatkarīgu iemeslu dēļ.

Ministriju pieteikumus tradicionāli piekasīgi vērtēs Finanšu ministrija (FM) - tas ir ierasts rituāls («vajag 70, prasām 100, lai dabūtu 50...»). Tomēr šogad papildus mūžīgajam stāstam par skopo, augstprātīgo utt. FM pievienosies diemžēl objektīvs viedoklis, ka cerēt uz budžeta izdevumu būtisku palielinājumu tuvākajos gados labāk nevajag.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?