Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar robota roku uz izgudrojumu izstādi

Kad oktobra sākumā pasaulē atzīmēja Izgudrotāju dienu un Rīgā notika izgudrojumu izstāde MINOX, tajā piedalījās arī Rīgas Juglas vidusskolas 10. klases skolnieks Kristiāns Micītis. Viņš izrādīja kopā ar Dmitriju Kononu konstruēto robota roku. Kristiāns demonstrē robota plaukstu no organiskā stikla un rāda, kā ar datora un peles palīdzību to iespējams kustināt, tā var pacelt arī papīra glāzīti.

«Bet vēl daudz kas jāuzlabo,» Kristiāns saka. Daudzus atjauninājumus rokai viņš gan uztaisījis tieši izstādes laikā. Izgudrojumu izstāde Kristiānam ļoti patikusi, sevišķi aizrāvis 3D printeris. «Man pašam patīk roboti. Robotikas pulciņā gan neesmu gājis, bet katru gadu piedalos RTU Tehniskās jaunrades dienās, grupā, kas organizē robotikas sekciju,» Kristiāns stāsta.

Viņa galvenās intereses ir programmēšana, mazliet elektronika un gulēšana šūpuļtīklā laukos. Kristiāns jau no piektās klases darbojas Rīgas Skolēnu pils (RSP) radioelektronikas pulciņā, ko vada skolotājs Jānis Ozols-Ozoliņš. Kristiāna tētis ir mūziķis, mamma - māksliniece, un viņš spriež, ka patika pret ķimerēšanos ap mikroshēmām, iespējams, radusies bērnībā, kad varēja jaukt un pētīt saplīsušu magnetofonu vai citu ierīci. Pirmais darbiņš, ko Kristiāns uztaisījis RSP pulciņā, ir divas diodes uz dēlīša, kuras ar regulētāju var pārmaiņus ieslēgt. «Pulciņā mēs nekādu teoriju nemācāmies, taisām visu savām rokām, lai saprastu, kas notiek vai nenotiek, un skolotājs dod arvien grūtākus uzdevumus,» Kristiāns stāsta. Tagad viņš jau kļuvis par vietēja mēroga zvaigzni, jo pulciņā ir zinošākais, dažādos jauno elektroniķu konkursos saņem godalgotas vietas un palīdz veidot konkursu darbus arī pārējiem pulciņa puišiem. Kristiānam patīk ikgadējais Ziemassvētku elektronikas konkurss, kas notiek Tehniskās jaunrades centrā Annas ielā un kur dažādu elektronikas pulciņu dalībnieki izrāda savus darbus. Līdzīgi starptautiski mači notiek arī Šauļos, Lietuvā, tāpat Kristiāns piedalījies saules enerģijas modelīšu konkursā Saules kauss. Savukārt jauno elektroniķu sacensībā konkursā Jaunais profesionālis 2012 Kristiāns bijis labāks pat par koledžu audzēkņiem, līdz pirmajai vietai pietrūcis pavisam maz. «Mani iegāza teorija. Mums skolā vēl nekas nebija mācīts par omiem, tāpēc pirmo uzdevumu vienkārši atsēdēju. Nākamajos biju pirmais,» Kristiāns atceras. Viņš gan arī zina, kā ir tad, kad plānotais konstruējums nesanāk, tāpat bieži vien kaut kas saplīst.

Pēc skolas Kristiāns grib stāties RTU programmētājos, viņu vairāk saista aparātu smadzenes, nevis dzelži. Vienubrīd domājis automatizēt savu māju, bet vecāki iebilduši. Nākotnē Kristiānam gribētos strādāt kādā lielā telefonu vai datorprogrammu ražošanas kompānijā. Programmēt Kristiāns iemācījies patstāvīgi, bet labprāt to mācītos arī skolā. Tāpat viņam gribētos, lai fizikā mācītu vairāk no elektronikas, lai būtu modernāks aprīkojums un vairāk praktiskas darbošanās. Par sekmēm Kristiāns nesūdzas, lai gan šogad, 10. klasē ejot, iet mazliet sliktāk nekā līdz šim, jo priekšmeti grūtāki, jāsarod arī ar jaunajiem klasesbiedriem. Skolotāji Kristiānu nereti sauc palīgā, ja nedarbojas projektors vai dators, bet puisis teic - lai tos salabotu, jāsaprot lielās lietas, bet viņš pagaidām saprotot mazās.

Kristiānam patīk visu darīt pa savam, īpaši neklausot instrukcijas. «Matemātikā mani skolotāja vienmēr rāj, ka vienādojumos pārāk īss pieraksts, ne tā, kā vajag. Bet rezultāts sakrīt,» Kristiāns saka un stāsta, ka eksperimentēšana arī novedusi pie datora salaušanas, meistari tik raustījuši plecus, kā var dabūt gatavas loģiski neiespējamas kļūmes. Stereotipus, ka ar datoriem aizrāvušies cilvēki ir frīki, kas neko citu neredz un nedzird, Kristiāns gan noraida. «Nevienu tādu nezinu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sveiciens svētkos Izgudrojumu smadzenes Vadības

Šis sniegavīrs ir viens no Kristiāna lielākajiem darbiem. Tā pamatnē bijis ekrāns, pa kuru slīdējis elektronisks teksts - apsveikums Ziemassvētkos.










Šīs lietiņas jeb Arduino ir būtiska visu Kristiāna izgudrojumu sastāvdaļa. Tajās var spraust vadiņus, programmēt un pārprogrammēt, un tās atbild par to, vai uzkonstruētajā lietā būs gaismas, skaņas, sensori, vai un kā tā kustēsies utt. «Dažus no saviem Arduino vēl neesmu sapratis,» saka Kristiāns.

Tikko uztaisītais cimds ir Kristiāna topošā iecere - tas, attiecīgi aprīkots, būtu kā kontrolieris, ar ko no attāluma vadīt robota roku, lai tā dara to pašu, ko cimda valkātāja roka.

«Kruasānu katrreiz ēdu pulciņa laikā.»

Instrumentu komplekts vienā instrumentā - ļoti noderīgs rīks.

«Pats uztaisīju mājturībā, izgudroju simbolu, kas gan īsti neko nenozīmē.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?