Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Ar Saeimas lēmumu uzdos valdībai veikt izglītības reformu

Būs pagājuši pieci gadi kopš brīža, kad Saeima ar savu lēmumu uzdeva valdībai sagatavot Nacionālās attīstības plānu. Šonedēļ Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija pabeigusi teju pusgadu ilgu darbu, vērtējot situāciju izglītības sistēmā, un nolēma aicināt pārējos kolēģus ar Saeimas lēmumu uzdot valdībai nodrošināt kvalitatīva vispārējās izglītības tīkla un telpiskās mobilitātes kompleksu piedāvājumu. Tas būs otrais Saeimas dotais uzdevums Ministru kabinetam pēdējo gadu laikā, ja 17. decembrī parlaments to atbalstīs. Komisijas sēdē balsojums bija vienbalsīgs.

Sagatavotais lēmuma projekts nozīmē, ka valdībai būs jādeleģē uzdevumi ne tikai Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), bet arī Satiksmes ministrijai, kuras kompetencē ir sabiedriskā transporta pārvadājumi, un vēl vairākām ministrijām. Šajā priekšlikumā ir noteikts, ka ar uzdevuma izpildi Ministru kabinetam ir jātiek galā līdz 2016. gada beigām, bet jau līdz 30. aprīlim jāziņo Saeimai, kā sokas ar tā īstenošanu.

Vērojot notiekošo IZM, komisija secinājusi, ka grūtības ar pedagogu algu reformu radušās arī tāpēc, ka netiek domāts par kompleksām izmaiņām izglītības sistēmā, Dienai sacīja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS). Viņš sacīja: «Nevarēs tikt galā ar algām, neskatot sistēmu kopumā.» Komisijas priekšsēdis skaidroja, ka šajā gadījumā valdība nevarēs vilcināties ar izglītības sistēmas reformu, jo tai būs noteiktā termiņā jāatskaitās parlamentā. Pētot situāciju izglītības jomā, komisija bija tikusies kā ar pašvaldību, tā nozaru pārstāvjiem un iepazinusies ar vairākiem pētījumiem.

Lēmuma projektam ir pievienota pavadvēstule, kurā norādīti darbības virzieni, kādos tiek sagaidīta valdības rīcība. Piemēram, vairākām ministrijām sadarbojoties, ir jāsagatavo ideālā skolu tīkla kartējums, kura pamatā ir izglītības kvalitāte, vienoti izveides kritēriji un atbalsta pasākumi. Pašvaldībām un nozaru ministrijām jāiesniedz piedāvājums skolēnu un nodarbināto pārvadājumu tīkla optimizācijai. Tāpat doti uzdevumi, kas saistīti ar pedagogu, kā arī skolēnu motivācijas paaugstināšanu.

Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns (Vienotība) drīz pēc komisijas sēdes jau bija informēts par tajā lemto. Viņš Dienai sacīja, ka pavadvēstulē minētās lietas daļēji ministrija jau ir sākusi darīt. «Man ir prieks, ka šīm idejām Saeimā ir papildu atbalsts,» sacīja E. Smiltēns. Ja Saeima neiebildīs, tad šo uzdevumu, visticamāk, saņems vēl tagadējā valdība, bet īstenos jau nākamā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?