Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ārkārtējās situācijas teritorija izplešas

Šodien Saeima ārkārtas sēdē lemj par Ministru kabineta lēmumu paplašināt teritoriju, kurā līdz šim izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanos. Tas nozīmē, ka pašreizējais karantīnas saraksts kļūs ievērojami garāks, zemnieku saimniecībām liekot ķerties pie nopietniem biodrošības pasākumiem un ierobežojot gaļas tirdzniecību.

Līdz 2014. gada 1. oktobrim ārkārtējā situācija papildus tiek izsludināta visā Rēzeknes un Ludzas novada teritorijā, kā arī Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas novadā, kā arī Preiļu novada Pelēču, Preiļu un Aizkalnes pagastā un Riebiņu novada Riebiņu, Rušonas un Silajāņu pagastā, teikts valdības apstiprinātajā rīkojumā. Kā jau ziņots, ārkārtējās situācijas teritoriju nolemts paplašināt pēc tam, kad ĀCM atklāja kādā saimniecībā Valkas novada Ērģemes pagastā.

Negrib riskēt

Viena no saimniecībām, kas uzreiz paziņoja par aizsardzības pasākumu ieviešanu, ir Kunturi Rūjienas novada Jeru pagastā. Saimniecības mājaslapā teikts, ka ĀCM dēļ Kunturi vairs netirgosies autoveikalā Ērģemē, Kārķos, Naukšēnos, Ēvelē un Jērcēnos. Sazvanītā Kunturu pārstāve atzina, ka šīs vietas ir pārāk tuvu vietai, kur konstatēti ĀCM gadījumi, tirdzniecība citās vietās - gan tur, kur atvērti veikali (Rūjienā, Valmierā u. c.), gan tur, uz kurieni regulāri dodas autoveikals (Mazsalacā, Valkā, Salacgrīvā u. c.), - turpināsies kā līdz šim. Ap saimniecību, kurā mīt aptuveni 4000 cūku, tiek būvēts žogs. «Kā jau noteikti esat dzirdējuši, Latvijā ir konstatēts klasiskais cūku mēris un Āfrikas cūku mēris - cilvēkiem nekaitīgas, bet cūkām bīstamas infekcijas slimības. Ja - tfu, tfu, tfu - kāda no šīm slimībām tiks ievazāta Kunturos, nāksies likvidēt pilnīgi visu ganāmpulku. Šāda nelabvēlīga scenārija gadījumā ir paredzēts valsts atbalsts, bet jau tagad ir skaidrs, ka ar šo atbalstu nav iespējams visu ražošanu uzsākt no jauna un tādā gadījumā darbu zaudēs 40 Rūjienas puses iedzīvotāji,» skaidrots uzņēmuma mājaslapā.

Ļoti satraukta un par daudz ko vēl neziņā ir sazvanītā Burtnieku novada Matīšu pagasta zemnieku saimniecības Lelles līdzīpašniece Līvija Lelle. Saimniecībā ir 1000 cūku, un ir bažas, vai nestāsies spēkā kādi ierobežojumi, kas ietekmēs cūku pārdošanu. «Nervi ir uzvilkti, vēl skaidri nezinām, ko drīkstēs, ko nedrīkstēs. Dezinfekcijas paklājus tikko vēl gatavojam. Žogu nebūvēsim, mums ir liela teritorija, bet novilksim brīdinājuma lentes. Cūku audzēšana ir mūsu pamatnozare. Audzējam arī graudus, bet tie pārtikai neder, tikai lopbarībai,» raizējas L. Lelle. Viņa arī stāsta, ka jaunā situācija apdraud plānotās mēslu krātuves būvniecību, kam jau izstrādāts projekts un tieši šobrīd tiekot apzinātas kredīta ņemšanas iespējas. Iespējams, zemniecei daudzas neskaidrības zudīs seminārā, ko cūku audzētājiem rīkojot pagastā.

Zemnieku saimniecībā Sudmaliņi Kārsavas novadā ir aptuveni 50 cūku, un žogu ap saimniecību pagaidām nav plānots būvēt, Dienai stāsta saimniecības īpašnieks Alvis Mikāns. Par to, ka saimniecības teritorija būtu nonākusi ārkārtējās situācijas zonā, viņš nebija informēts. Saimnieks uzskata, ka ēkas ir pietiekami tālu no citām mājām un ceļiem, mežacūkas pagalmā nevarot ieklīst, jo pa to skraidot suņi. «Lai saslimtu mājas cūka, tai jāapēd kaut kas inficēts, pie mums tas nav iespējams. Esam piesardzīgi - mežam mums ir savas drēbes, kūtij savas. Žogu tik pēkšņi neuzbūvēsi, tam vajadzīgi līdzekļi,» spriež A. Mikāns.

Dezinfekcijas līdzekļi ir

No zemnieku saimniecībām plašsaziņas līdzekļos bija nonākusi informācija, ka Latvijā nav iespējams operatīvi iegādāties dezinfekcijas līdzekļus, kas būtu piemēroti tieši ĀCM profilaksei. Dienas rīcībā ir Latvijas Veterināro zāļu lieltirgotāju asociācijas (LVZLA) informācija, ka dezinfekcijas līdzekļi ĀCM vīrusa iznīcināšanai ir brīvi pieejami diennakts laikā un uz to piegādi nav jāgaida divas nedēļas, kā izskanējis medijos.

LVZLA valdes priekšsēdētājs Māris Pāvilsons apgalvo, ka vismaz trijās asociācijas biedru uzņēmumu lieltirgotavās (Magnum veterinārija, Vet Line un Bebra serviss), kas darbojas arī šīs lipīgās slimības skartajos reģionos, ir iespēja izvēlēties trīs dezinfekcijas līdzekļus un pēc rēķina samaksas 24 stundu laikā tos ir iespējams saņemt. M. Pāvilsons pieļauj, ka slimības skartās saimniecības nebija domājušas par regulāru dezinfekciju vai arī lietojušas mazāk efektīvus preparātus. «Tas ir tāpat kā ar cilvēkiem: cik daudzi, tuvojoties, piemēram, gripas epidēmijai, aizdomājas par higiēnu, imunitātes stiprināšanu un profilaksi? Kad slimība ir mājā, tad jau ir jādzēš ugunsgrēks,» viņš piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?