Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV neesot bruņotu algotņu Ukrainā

Saasinoties notikumiem Austrumukrainā, Krievijas propagandas kanāli aizvien biežāk nāk klajā ar informāciju par šķietam iem amerikāņu algotņiem Ukrainā, kas tur esot nosūtīti kā ASV un NATO palīdzība jaunajai Ukrainas valdībai.

Kremļa kontrolētā ziņu aģentūra RIA Novosti ceturtdien, atsaucoties uz promaskaviskajiem separātistiem, kuri ir ieņēmuši Doņeckas apgabala administrācijas ēku, vēstīja, ka Ukrainas austrumu pilsētā ir ieradusies aptuveni simts cilvēku liela «ASV algotu salašņu banda».

Vēl viens Kremļa informatīvais rupors - The Voice of Russia - vakar ziņoja, ka ASV valdība privātām drošības kompānijām par darbu Ukrainā mēnesī maksājot 8 miljonus dolāru (5,7 miljoni eiro), bet algotņu atalgojums dienā svārstoties no 300 līdz 1500 dolāriem (217-1000 eiro). Izdevuma Nacionaļnaja oborona galvenais redaktors Igors Korotčenko apgalvo, ka ārvalstu algotņu pakalpojumus apmaksājot Ukrainas oligarhi.

Jau martā Krievijas mediji ziņoja, ka Ukrainā ar «lielu lidmašīnu» esot ieradušies aptuveni 300 amerikāņu algotņu, bet interneta vietnē YouTube parādījās video, kurā redzams, kā specvienība Berkut, kas apspieda protestus Kijevas Neatkarības laukumā, aiztur «amerikāņu algotni».

Pēc aizturēšanas specvienības kaujinieks kamerā rāda apliecību, uz kuras angliski rakstīts International Police Association jeb Starptautiskā Policijas asociācija. Uzraksts «police» acīmredzot daudziem licis noticēt, ka vīrietis patiešām ir ārvalstu algotnis, lai gan patiesībā tas bija pensionējies milicis, vēsta BBC krievu redakcija.

Krievijas Ārlietu ministrija šonedēļ paziņoja, ka Ukrainas dienvidaustrumos ieradušies vairāk nekā simts militāri apmācītu amerikāņu, kuru uzdevums ir apspiest separātistus Doņeckā, Harkovā un Luhanskā. «Mūs sevišķi satrauc informācija, ka ap 150 amerikāņu speciālistu, kurus algo privāti finansēta militārā organizācija Greystone, ir maskējušies kā Ukrainas milicijas specvienības kaujinieki un piedalās šajā operācijā,» paziņoja ministrija.

Greystone savulaik bija meitasuzņēmums bēdīgi slavenajai apsardzes kompānijai Blackwater, kas saņēma simtiem miljonu dolāru vērtus līgumus par ASV amatpersonu aizsargāšanu Irākā pēc 2003. gadā notikušā amerikāņu militārā iebrukuma šajā valstī.

2007. gadā Blackwater algotņi, kuri apsargāja ASV Valsts departamenta darbiniekus, kādā Bagdādes laukumā nošāva 17 irākiešu civiliedzīvotāju. 2008. gadā pieciem apšaudes dalībniekiem izvirzīja apsūdzības slepkavībā, bet vēlāk tās tika atceltas.

Greystone, kas 2010. gadā atdalījās no tagad vairs neeksistējošā Blackwater, noliedz savu klātbūtni Ukrainā. «Mums nav darbinieku Ukrainā un mums nav plānu izvērst darbību šajā reģionā,» uzņēmuma pārstāve Korīna Teilore sacīja izdevumam The Wall Street Journal.

ASV Baltais nams apgalvo, ka amerikāņi nepiedalās operācijās Austrumukrainā, un uzskata, ka ziņas par algotņiem ir «fiktīvas». Savukārt ASV vēstnieks Krievijā Džefrijs Paiats tās ir nodēvējis par «pilnīgām blēņām».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?