Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atkal strādā pie jauna pedagogu darba samaksas modeļa, bet tā ieviešanai naudas nav

Nākamnedēļ ar kavēšanos darbu sāks speciāli izveidotā darba grupa, kuras uzdevums divos mēnešos būs izstrādāt jaunu pedagogu darba samaksas modeli. Saspringtais darbs gan var nenest vēlamos augļus, jo neviens patlaban nevar apliecināt, ka modeļa ieviešanai būs nepieciešamais finansējums.

Lai gan bijušā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) laikā jaunas pedagogu darba samaksas sistēmas ieviešana bija plānota tikai no 2016. gada, viņa krēslā sēžoties Inai Druvietei (Vienotība), plāni mainījušies - jauno modeli plānots ieviest jau no 2015. gada 1. septembra. Šādas izmaiņas gan prasa arī steidzamu rīcību, tāpēc pieņemts lēmums modeļa izstrādi uzticēt īpašai darba grupai. Tā ne bez kavēšanās beidzot izveidota un 35 dalībnieku sastāvā darbu sāks nākamnedēļ.

Dienai pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Sanda Liepiņa, jaunajam modelim jābūt izstrādātam līdz šā gada 15. maijam, lai līdz 29. maijam to varētu izvērtēt IZM vadības sanāksmē un pēc tam virzīt apstiprināšanai valdībā. Tas nozīmē, ka darba grupai doti tikai divi mēneši, lai nāktu klajā ar pārdomātu sistēmu.

Vienlaikus pie šī uzdevuma strādās arī starptautiskie eksperti, kuriem gala ziņojums jāiesniedz līdz jūnija beigām. Darba grupai ar ekspertiem ieplānota tikšanās 16. aprīlī.

Izstrādāto modeli no šā gada oktobra plānots pilotprojekta režīmā ieviest 25 skolās, kurām gan būs jāpiesakās brīvprātīgi, jo tam nav piešķirti līdzekļi.

Lai gan plāns ir skaidrs, savā ziņā tas ir bezjēdzīgs, jo naudas nav ne tikai pilotprojekta realizācijai, bet arī paša modeļa ieviešanai visās skolās, Dienai atzina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. Viņa norāda - neviens pašlaik neapliecina, ka finansējums tiks piešķirts. Tāpēc modelis, visticamāk, tiks izstrādāts, bet netiks izmantots. Tāpat procesu var iespaidot rudenī gaidāmā valdības maiņa.

LIZDA vadītāja arī neredz, ka IZM plāno tikmēr uzlabot esošo principu «nauda seko skolēnam». Tāpēc septembrī atkal gaidāmas problēmas un neziņa par skolotāju atalgojumu. Tāpat divos mēnešos neesot iespējams izstrādāt pilnīgu modeli, sevišķi ņemot vērā faktu, ka darba grupai vismaz pagaidām paredzētas tikai divas tikšanās reizes.

Viens no variantiem, lai nodrošinātu līdzekļus jaunajam modelim, ir iesniegt pieteikumu jaunajām politikas iniciatīvām, ko valdība skatīs augustā. Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne gan norādīja, ka būtu piesardzīga, runājot par iespēju rast finansējumu, lai jauno pedagogu darba samaksas modeli varētu īstenot jau no 2015. gada. Pēc viņas domām, ja modelis būs gatavs vien jūnijā, nepietiks laika, lai to saskaņotu ar nozares pārstāvjiem un sagatavotu argumentētu pieteikumu papildu finansējumam. Skeptiski uz to skatās arī I. Mikiško un atzīmē, ka pagājušā gada pieredze rāda - valdība, izvērtējot prioritātes, naudu var arī nepiešķirt. Arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola (ZZS), izvērtējot IZM paveikto, nav guvusi pārliecību, ka ministrija sadarbībā ar darba grupu var paspēt izstrādāt jauno modeli, lai pieteiktu to jau augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?