Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Atklāta saruna aiz slēgtām durvīm

«Tā bija ļoti atklāta saruna pusotras stundas garumā,» tā Eiropas pirmās diplomātes, baroneses Ketrinas Eštones sarunu ar Latvijas vēstniekiem, kuri Rīgā pulcējušies ikgadējā sanāksmē, Dienai raksturoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums. Arī Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš uzsvēra, ka K.

Eštones uzruna vēstnieku sanāksmē bijusi dinamiska un jautājumu sesijā dotās atbildes gana izsmeļošas. Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Rīgā ieradās pēc ĀM iniciatīvas, lai uzrunātu vēstniekus pirms 2015. gada pirmajā pusē gaidāmās prezidentūras ES Padomē. Tikai vēlāk K. Eštones vizītes darba kārtību papildināja tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība). Vēstnieku un K. Eštones sarunā, kas notika aiz slēgtām durvīm, tika apspriests plašs jautājumu spektrs, sākot ar Austrumu partnerību un Centrālāziju un beidzot ar Eiropas Ārējās darbības dienesta attīstību. Teju pēdējā brīdī mainītā darba kārtība, K. Eštonei pirms Rīgas apmeklējot Kijevu, ļāva baronesei sniegt Latvijas diplomātiem aktuālāko informāciju arī par notikumiem Ukrainā.

Dialogs, nevis sankcijas

«Mēs turpināsim iesaistīties un sniegt atbalstu Ukrainai,» pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Reformu partija) preses konferencē uzsvēra K. Eštone. Taujāta, vai ES varētu vērst pret Ukrainu sankcijas, augstā pārstāve norādīja, ka ES vienmēr apsver visas iespējas, taču patlaban labākais veids, kā Ukrainai tikt galā ar pārbaudījumiem, ir dialoga atjaunošana. K. Eštones viedoklim pievienojās arī E. Rinkēvičs, kurš atkārtoti uzsvēra, ka situāciju Ukrainā spēj atrisināt tikai paši ukraiņi. K. Eštone Kijevā bija tikusies arī ar Ukrainas bijušo prezidentu Leonīdu Kravčuku, kurš masu medijiem iepriekš izteicies, ka viņa valsts atrodas uz pilsoņu kara sliekšņa. «Mēs nerunājām šādā valodā,» Ukrainas eksprezidenta teikto komentēja ES pārstāve. Viņa ar Kravčuku spriedusi par bijušo Ukrainas līderu iesaisti dialoga veicināšanā un vienlaikus uzklausījusi bažas par šī brīža situāciju.

Intereses Centrālāzijā

Īpaša loma vēstnieku sanāksmē šogad bija atvēlēta Centrālāzijai, par to liecina arī Kazahstānas ārlietu ministra Erlana Idrisova uzruna. Vēstnieks Andris Pelšs, kurš pārstāv Latviju ES Politiskajā un drošības komitejā, Dienai atreferēja K. Eštones teikto, ka Latvijas īpašais ieguldījums Centrālāzijā varētu būt zināšanas par reģionu. «Latvijai sadarbība ar Centrālāziju ir ne tikai prioritāte, mēs spējam arī to īstenot,» sacīja A. Pelšs un piebilda, ka mums šis reģions ir aktuāls gan pirms, gan būs svarīgs arī pēc prezidentūras. Taujāts par balansu starp vērtībām un interesēm, kas nereti tiek uzsvērts diskusijās par sadarbību ar Centrālāziju, A. Pelšs sacīja, ka vienīgais veids, kā to panākt, ir aktīvs dialogs, tostarp dažāda līmeņa tikšanās un vizītes. Arī K. Eštone žurnālistiem uzsvēra, ka vienojusies ar ārlietu ministru kopīgi strādāt attiecību stiprināšanai ar Centrālāzijas valstīm.

Prioritātes nekoriģēs

Latvijas vēstnieku sanāksme šogad zīmīga ar faktu, ka viņus pirmo reizi uzrunāja L. Straujuma, kura stāstīja par jaunās valdības prioritātēm. Spriežot pēc valdības deklarācijas, jauni pavērsieni ārlietās nav gaidāmi. M. Riekstiņš bilst, ka būtiska bijusi arī saruna ar jauno aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (Zaļo un Zemnieku savienība), kurš vēstniekiem apliecinājis, ka mūsu prioritātes paliek spēkā un netiek koriģētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?