Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Atrast laiku lasīšanai

Mūsdienu bērniem nav laika lasīt - spēles, viedtālruņi un datori viņiem šķiet saistošāki par lasīšanu. Tur nav tik daudz jāpūlas - viens pirkstgala pieskāriens un «pasaule» atveras. Lai pasauli iepazītu lasot, ir jānopūlas. Vispirms ir jāprot pietiekami veikli lasīt, tikai tad viegli var pārvarēt attālumu no viena notikuma grāmatā līdz otram un grāmata sāk aizraut. Starptautiskie lasītprasmes pētījumi liecina, ka ārpusskolas lasīšanas aktivitātes ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem lasīšanas motivēšanā. Ja bērni arī brīvajā laikā pietiekami daudz lasa, mācības skolā ir daudz vieglākas.

Daniels Penaks, franču literāts, kurš sarakstījis visu bibliotekāru un literatūras skolotāju rokasgrāmatu Kā romāns, apgalvo: ja cilvēks saka, ka viņam trūkst laika lasīšanai, īstenībā viņam trūkst vēlēšanās! Lasītprieks aizmaldās dažādu iemeslu dēļ, to jāprot atmodināt.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra organizētā Bērnu un jauniešu žūrija sekmīgi darbojas jau trīspadsmito gadu, iesaistot 10-17 tūkstošus bērnu aktīvā lasīšanā un viedokļu paušanā. Žūrijas kolekcijā ir 24-29 grāmatas, ko katru gadu literatūras eksperti, kaismīgi pārspriežot, izraugās no jaunākās literatūras klāsta. Bērniem un jauniešiem, kas iesaistās šajā programmā, ir jāizlasa sešas viņu vecumgrupai domātas grāmatas - gan tulkotā, gan latviešu oriģinālliteratūra - un par labāko jādod savs vērtējums elektroniskā anketā.

No šogad jau saņemtajām 557 anketām var izdarīt diezgan daudz secinājumu. Tā kā programma tiek īstenota bibliotēkās, par šo lasīšanas maratonu bērni 55% gadījumu uzzina no bibliotekāra, 14% pamudinājums iesaistīties nācis no draugu puses, 12% to ieteicis skolotājs. Vērtējumi par grāmatām ir sirsnīgi emocionāli, piemēram: «Tajā grāmatā Hūbertam draugi sarīkoja ballīti, jo viņš bija slims. Es arī gribētu, lai man būtu tādi draugi.»

Lai gan vecāku ieteikums ir bijis tikai 8% gadījumu, vecāki tomēr lielākoties vēlas, lai bērni lasītu. Vieni cenšas ieinteresēt paši, otri dodas uz bibliotēku, vēl citi paļaujas uz skolotājiem un mācību programmu, bet veiksme visdrīzāk ir pa vidu - vēlamais rezultāts atkarīgs no prasmes sadarboties.

Līdztekus Bērnu žūrijai pagājušajā gadā iedibināta arī Vecāku žūrija - tajā iesaistījās, grāmatas lasīja un vērtēja 1324 vecāki (liela daļa no viņiem - skolotāji). Vecāku žūrijā varat iesaistīties arī šogad kādā no 586 bibliotēkām (tostarp 112 Latvijas skolu bibliotēkās un 38 latviešu diasporas centros) - katrā ziņā tā ir laba iespēja darboties žūrijā kopā ar savu bērnu un tā stiprināt lasīšanas tradīciju savā ģimenē!

*Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja, Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?