Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ātro aizdevumu nozare mainās

Ātrās kreditēšanas sektors tieši patlaban piedzīvo vērā ņemamas pārmaiņas. Nozares sakārtošana notiek ne tikai pēc valsts iniciatīvas, bet arī tāpēc, ka tiek pārskatīti ātro kredītu tirgū strādājošo uzņēmumu iekšējie procesi.

Neskaidri tirgus noteikumi, kas liedz tirgus dalībniekiem plānot turpmāko attīstību, pašlaik ir lielākais ātrās kreditēšanas drauds, taču pieprasījums pēc pakalpojuma pastāv, tātad nenoliedzami tas tiks piedāvāts klientiem.

Tāpat ātrās kreditēšanas tirgū ir iespējama jaunu produktu parādīšanās. Skatoties uz ātrās kreditēšanas sektora tendencēm, ir labi redzams, ka visi tirgus dalībnieki sakārto un pārskata savu uzņēmumu iekšējos funkcionēšanas mehānismus.

Šādas darbības veicinās to, ka attiecības ar klientiem kļūs caurspīdīgākas, saprotamākas un atbildīgākas. Daļa klientu, visdrīzāk, būs saskārusies ar grūtībām nokārtot savas parādsaistības un turpmāk būs spiesta apdomīgāk izturēties pret aizņemšanos un izvērtēt savas spējas atmaksāt aizņēmumu. Galvenais - būs jārēķinās ar to, ka iespēja pārkreditēt parādsaistības būs apgrūtināta un klienti, kas sastapušies ar nopietnām aizdevumu atmaksas grūtībām, būs zināmi visiem kreditoriem.

Jau tagad daudzi cilvēki pret savām saistībām izturas atbildīgāk, turklāt savas rīcības sekas vairāk pārdomā arī lielākā daļa ātro aizdevumu uzņēmumu. Tas ir vērojams gan mārketinga, gan parādu piedziņas jomā.

Mikrokreditēšanas tirgus izmaiņas process pašlaik atrodas tikai sākuma stadijā, un fiksēt konkrētas izmaiņas ir sarežģīti, taču labi pamanāmas ir vairākas tendences. Visticamāk, no biznesa procesu viedokļa mikrokreditēšanas uzņēmumi orientēsies uz ilgtermiņa - pēc sektora mērauklas - kredītu izsniegšanu. Tāpat uzņēmumi orientēsies uz tiem klientiem, kuriem ir laba kredītvēsture. Tas savukārt var izraisīt vispārēju tirgus orientēšanos uz klientiem tieši no maksātspējīgākās finanšu grupas. Paredzams arī, ka varētu parādīties jauni finanšu produkti, jo augstas konkurences apstākļos tirgus dalībnieki mēģinās pielāgot produktus patērētāju vajadzībām, mazāk orientējoties uz produktu, vairāk uz - patērētāju.

Jāatgādina, ka SIA Ferratum Latvia piedāvā pakalpojumus Latvijā jau kopš 2007. gada. Ferratum Group ir starptautiska mikrokredītu kompānija, kas apkalpo vairāk nekā 1,5 miljonus klientu un finanšu jomā darbojas vairāk nekā 20 valstīs, to vidū ir gan Lietuva, gan Igaunija. Lai gan šīs kaimiņvalstis atrodas tepat blakus Latvijai un daudzi sociālekonomiskie procesi visās trijās Baltijas valstīs notiek līdzīgi, ātrās kreditēšanas joma trijās Baltijas valstīs funkcionē tik ļoti atšķirīgi, ka ir pat grūti tās salīdzināt. Piemēram, Lietuvā un Igaunijā likumdošana ierobežo procentu likmes un turklāt arī katrā no šīm valstīm tas tiek veikts atšķirīgi. Te jāuzsver, ka likumdošana var ievērojami ietekmēt mikrokreditēšanas tirgu.

Latvijā lielākais mikrokreditēšanas uzņēmumu drauds ir neskaidri tirgus noteikumi, jo grūti plānot turpmākos soļus, nezinot, kādas izmaiņas valsts ieviesīs likumdošanā. Nevar apgalvot, ka ātrās kreditēšanas biznesam draud izzušana, taču pastāv jautājums, kāds šis bizness būs nākotnē.

* SIA Ferratum Latvia valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?