Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Atsakās no dzīvniekiem

Turpmāk Latvijā, tāpat kā citur ES, būs aizliegts tirgot tādus kosmētikas līdzekļus, kuru gala produkta vai to sastāvdaļu testēšanā ir izmantoti dzīvnieki neatkarīgi no tā, kur tie ražoti - Eiropā vai ārpus tās. To paredz Eiropas Savienības Kosmētikas direktīva 2003/15/EK. Šīs prasības attieksies uz jaunajiem produktiem, savukārt tos kosmētikas līdzekļus, kuru sastāvdaļas vai gatavie produkti ir testēti uz dzīvniekiem līdz brīdim, kad aizliegums stājies spēkā, varēs turpināt tirgot.

Šis process aizliegt dzīvnieku izmantošanu kosmētikas līdzekļu vai to sastāvdaļu testēšanā noritējis pakāpeniski - no 2004. gada vairs nedrīkst testēt uz dzīvniekiem gatavos produktus, bet no 2009. gada - arī produktu sastāvdaļas, reāli no šī brīža izmēģinājumi tika pārtraukti, taču formāli vēl tika atļauti daži izņēmuma gadījumi, kamēr tiks izstrādātas alternatīvās metodes. Tagad dzīvnieku izmantošana kosmētikas līdzekļu un to sastāvdaļu testēšanā ir aizliegta pilnībā.

Par dzīvnieku izmantošanas aizliegumu kosmētikas līdzekļu testēšanā daudzus gadus iestājies Dzīvnieku drauga fonds. Organizācijas pārstāve Laura Karnīte norāda, ka nekur citur pasaulē, izņemot ES, šāds lēmums atteikties no dzīvnieku izmantošanas kosmētikas produktu testēšanā nav pieņemts. «Šodien man ir svētku sajūta,» atzīst L. Karnīte, kas pati jau sen pērk kosmētikas līdzekļus, kuri nav testēti uz dzīvniekiem. Lai atzīmētu šo notikumu, nodibinājums Dzīvnieku drauga fonds un biedrība DzīvniekuSOS aicināja cilvēkus doties savās ikdienas gaitās, līdzi ņemot rotaļu zaķus, peles un citas radības, paužot prieku par dzīvnieku atbrīvošanu no ciešanām. Vēstījumi tīmeklī liecina, ka cilvēki ir uztvēruši šo pozitīvo ziņu, uzskata Dzīvnieku drauga fonda pārstāve, kura pati uz biroju līdzi bija paņēmusi rotaļu zaķi un savu uzticamo draugu suni.

Uzņēmēju sniegtā informācija liecina, ka jau līdz šim Latvijā ražotajā kosmētikā izmantotas uz dzīvniekiem netestētas sastāvdaļas. Mēs jau vairāk nekā 20 gadu netestējam uz dzīvniekiem gatavos produktus, kā arī iepērkam sastāvdaļas, kas nav pārbaudītas uz dzīvniekiem, norāda a/s Dzintars tirgzinības speciāliste Elīna Lukjanoviča. Kosmētikas līdzekli testē šādi: vispirms to analizē eksperts toksikologs un dermatologs, un, kad speciālisti ir devuši atzinumu par produkta drošumu, to divu triju nedēļu garumā testē brīvprātīgie. Vēl kosmētikas līdzekļa ietekmi uz ādu analizē ar īpaša aparāta un instrumentālās metodes palīdzību, stāsta E. Lukjanoviča. Arī uzņēmuma Stenders pārstave Baiba Čipa-Ziemele skaidro, ka kosmētikas līdzekļu ražošanā izmanto tikai uz dzīvniekiem netestētas sastāvdaļas un produktu drošumu pārbauda ar alternatīvām metodēm - balstoties uz piegādātāju sniegto informāciju, produktu analizē laboratorijas apstākļos, lai pārliecinātos par drošumu. «Tas ir pareizi atteikties no dzīvnieku izmantošanas kosmētikas līdzekļu pārbaudīšanai, jo cilvēka ādas struktūra ir ļoti atšķirīga un smalkas reakcijas nemaz nevar noteikt,» uzskata Madara Cosmetics vadītāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere. Uzņēmums nekad nav izmantojis uz dzīvniekiem testētas sastāvdaļas un pārbauda savus produktus ar pētījumiem uz izdalītām šūnām, īpašiem laboratoriskiem mērījumiem un klīniskajiem testiem ar brīvprātīgajiem. Alternatīvās metodes kosmētikas testēšanai Eiropā turpina attīstīties.

Arī tirgotājiem šis aizliegums raizes nesagādās. «Kosmētikas direktīva mūs kā produktu tirgotāju praktiski neietekmēs. Skaistumkopšanas produktu ražotājiem alternatīvu pārbaudes metožu ieviešanai tika dots pārejas periods. Bet tirdzniecībā esošie produkti no aprites netiek izņemti, un aizliegumu spēkā stāšanās attiecināma vienīgi uz jaunumiem,» norāda SIA Baltic Cosmetic Holding Tirdzniecības un iepirkumu departamenta direktors Rolands Dirvēns. Direktīvas ievērošanu kontrolē Veselības inspekcija. Pērn vienreiz importētājs nevarēja apliecināt, ka produkts nav testēts uz dzīvniekiem, un šo kosmētikas līdzekli nevarēja ievest Latvijā.

2012. gadā Latvijā veikti 18 izmēģinājumi, un tajos izmantoti 9246 dzīvnieki, galvenokārt tās bija peles un žurkas, taču šajā skaitā ietilpst arī 36 truši, 15 cūkas, 50 suņi un 25 kaķi. Neviens no šiem izmēģinājumiem nebija saistīts ar kosmētikas līdzekļu testēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?