Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Atvērt durvis un pārkāpt slieksnim

Linda Liepiņa

Kas gan tas ir - viena negulēta nakts? Šogad 21. maijā - jau divpadsmito reizi! «Brīnumainā kārtā interese nav zudusi ne apmeklētājiem, ne pašiem muzeju darbiniekiem,» par Muzeju nakts tradīcijas nostiprināšanos gandarīta ir LR Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vecākā referente Gundega Dreiblate. Akcijas sākumā tajā piedalījās 54 muzeji un kultūras profila institūcijas, šogad - ap 150. «Bet ne jau cipari ir svarīgi,» piebilst Muzeju nakts koordinatore. Par lielāko vērtību rīkotāji uzskata cilvēku interesi. «Tas, ka muzeju var apmeklēt bez maksas, nav noteicošais. Katram no mums ir kāda joma, kurā jūtamies komfortabli. Tiem, kuri ikdienā nesaskaras ar kultūras iestādēm, Muzeju nakts ir kā impulss iepazīties. Durvis jāatver, un slieksnis jāpārkāpj. Tiklīdz zini noteikumus, jūties brīvāk.»

Muzeju nakts gan nav parasts muzeja apmeklējums. Tas ir notikums. Daudzviet top īpašas teatralizētas programmas, radošās darbnīcas, koncerti, konkursi... «Jo īpaši par neparastiem pasākumiem domā mazie muzeji,» zina stāstīt G. Dreiblate, šķirstot plašo Muzeju nakts programmu. «Tie ir emocionāli un personīgi. Vienā muzejā var pavadīt visu vakaru un nemaz necensties atzīmēties pēc iespējas vairākos.»

Šīgada Muzeju nakts atslēgas vārds ir «durvis» - gan kā simbols sākumam un beigām, pagātnei un nākotnei, gan bez zemtekstiem. Piemēram, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā notiks pasākums Rīgas vārtu un durvju kaleidoskops. Žaņa Lipkes memoriāls rīkos vairākas ekskursijas pa Ķīpsalu, tuvāk pētot arhitektūru un konkrēti - durvis. Daudzi muzeji šo tēmu sasaista ar deju, arī ar durvīm uz savu iekšējo pasauli. «Zinu, ka Ebreju muzejā katru gadu tiek dejota riņķa deja,» atklāj G. Dreiblate. Vienmēr plaša programma ir Pārdaugavā, O. Vācieša muzejā, kur remonta laikā šogad viesosies arī J. Akuratera muzejs.

Muzeju naktī piedalās arī skolas, kultūras centri. Varbūt ir vērts doties ārpus Rīgas? «Kurzemes pusē pārsteigumus sola Kandavas, Tukuma, Talsu muzeji, Cēsis un Valmiera vienmēr Muzeju naktij gatavojas nopietni,» uzskaita G. Dreiblate. Viņas favorīti ir muzeji vecajās skolās. Par privātajiem mazajiem muzejiem, kas rodas lauku sētās, G. Dreiblate tikai priecājas: «Tur ir interesantas lietas! Daži projekti ir īslaicīgi, bet daudzās lauku sētās tā ir laba mācību stunda. Muzeju naktī piedalās arī muižas un baznīcas, arī Saeima un Ministru kabinets. Piederība akcijai ir ēkas, kas pašas ir kultūras pieminekļi, kurās tiek popularizēts kultūras mantojums.»

A/s Pasažieru vilciens 21. maijā no plkst. 18.00 līdz 24.00 visos maršrutos Muzeju nakts apmeklētājiem dāvinās iespēju doties uz muzeju ar vilcienu, saņemot 50% atlaidi biļetei. Bet Rīgā līdz pat diviem naktī būs sabiedriskā transporta papildu reisi.

Pilna Muzeju nakts programma - www.muzeju-nakts.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?