Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Augstskolas grib prasīt vairāk

Pirms pāris nedēļām Latvijas Universitāte (LU) vienīgi apsvēra domu par studiju maksas celšanu no nākamā gada, tagad lēmums jau faktiski pieņemts. Studiju maksas pieaugums varētu svārstīties 10% robežās, taču mācību maksa nebūšot lielāka kā citu augstskolu līdzīgās programmās.

Arī citās Latvijas lielākajās augstskolās mācību maksa iepriekš jau mainīta, un dažās vietās izmaiņas iespējamas arī šogad.

Izmaksas esot lielākas

Pagājušajā nedēļā Universitātes darbinieku sapulcē LU rektors Mārcis Auziņš atzīmēja, ka kopš 2008. gada Universitātē studiju maksa nav mainījusies, kamēr pārējās Latvijas augstskolās tā celta pat vairākkārt. Tāpēc, ņemot vērā, ka pieaugušas mācību procesa nodrošināšanas izmaksas, pienācis laiks maksu celt. Viņš norādīja, ka lēmums jau izdiskutēts un pieņemts Dekānu padomē, kā arī to atbalsta Universitātes vadība. Šī gada budžetā gan tas lielu ieguvumu nedošot, jo izmaiņas skars tikai jaunos studentus, kuri vēl tikai sāks studēt 1. kursā.

LU kanclers Gundars Bērziņš Dienai piebilda, ka lēmums vēl jāsakaņo ar Studentu padomi un jāsagaida rektora rīkojums, taču arī no viņa teiktā nebija jūtams, ka plānotās izmaiņas varētu tomēr nenotikt. Skaidrojot iemeslus, G. Bērziņš norādīja, ka Universitāte vēlas īstenot individuālāku pieeju studentiem, kas prasa arī lielākus resursus. Piemēram, modelis, ka auditorijā ir 100-200 studentu, ļauj izmaksas samazināt, taču tas nav virziens, kur LU vēlas doties. Tāpat vēlme nodrošināt labākos pasniedzējus prasa resursus, turklāt Universitātes attīstībai nepieciešamas lielas investīcijas. Kā sapulcē atzīmēja M. Auziņš, papildus tam, ka šogad Torņakalnā tiks atvērts jaunais LU Dabaszinātņu akadēmiskais centrs, nākamajās kārtās plānots izveidot vēl arī Humanitāro zinātņu, Skolotāju izglītības un Sociālo zinātņu centru.

Tāpat, pamatojot mācību maksas celšanu, LU uzsver, ka patlaban piemērotā studiju cena neatbilst reālajām izmaksām, kas Universitātei veidojas. Piemēram, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pētījumiem, lai nodrošinātu augstu kvalitāti, reālās izmaksas esot virs 2000 eiro uz vienu studentu. Taču, ņemot vērā tirgus situāciju, šādu summu likt studentiem maksāt nedrīkst.

Pieaugums nebūšot liels

Lai gan lēmums par konkrētām studiju maksām vēl neesot pieņemts, pieaugums gaidāms aptuveni 10%, norādīja G. Bērziņš. Taču, pēc rektora vārdiem, LU studiju maksa joprojām būšot ievērojami mazāka, salīdzinot ar citām augstskolām, kur tiek īstenotas līdzīgas programmas. Kā piemēru viņš minēja Biznesa augstskolu Turība.

Atbildīgajā ministrijā, komentējot gaidāmās izmaiņas, Dienai vienīgi uzsvēra, ka augstskolas ir neatkarīgas juridiskas personas un tās ir viņu tiesības šādi rīkoties. Valsts dotāciju, kā arī kopējo budžeta vietu skaitu augstskolās tas neietekmējot. Turklāt šogad tikšot ieviesti jauni spēles noteikumi augstākajām izglītības iestādēm - papildu finansējumam budžeta vietām, līdzekļus piešķirs arī pēc citiem kritējiem, piemēram, vērtējot studiju un pētniecības līmeni, zinātniskos sasniegumus un atkarībā no tā, vai augstskola ievēro savu stratēģisko specializāciju.

Citi mainīja iepriekš

Vēl viens LU arguments, kāpēc mainīt studiju maksu, ir tas, ka citas augstākās izglītības iestādes to jau darījušas iepriekšējos gados. Piemēram, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) kopš 2008./2009. akadēmiskā gada studiju maksas izmaiņas bijušas pat vairākas reizes - maksa ir gan augusi, gan pazemināta. Salīdzinot 2014./2015. mācību gada un 2008./2009. gada studiju maksu, tā ir vidēji par 1,2% augstāka. Taču nākamajā studiju gadā izmaiņas nav plānotas, Dienai apliecināja RTU Studiju departamenta direktore Ilze Birzniece.

Izmaiņas šajos gados bijušas arī Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), taču, piemēram, sociālajās zinātnēs, kurās nav nevienas valsts budžeta vietas, RSU studiju maksa nav mainījusies pēdējos piecus gadus. Turklāt dažās ar veselības aprūpi saistītās programmās maksa pat ir samazināta, piemēram, programmā Medicīna - pat uz pusi. Turpretī, piemēram, zobārstniecības programmā, kur RSU veikusi lielas investīcijas modernizācijā, studiju maksa augusi.

Pagaidām RSU gan neko nevar pateikt par nākamo gadu - pašreiz augstskolā analizē tirgus situāciju un potenciālo studētgribētāju pirktspēju, lai izsvērtu, vai studiju maksa būtu paaugstināma. RSU pārstāvis Edijs Šauers gan atzīmē, ka pēdējos gados cenas valstī ir sadārdzinājušās vairākās izmaksu pozīcijās. Lēmums par jaunā studiju gada maksām RSU varētu būt zināms līdz februāra beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Bakalaura grādu ekonomikā
LU var iegūt, par pirmo studiju gadu maksājot 1707 eiro,
RTU - 1600 eiro,
RSU programmā Eiropas ekonomika un bizness -
1416 eiro,
Turībā uzņēmējdarbības vadības studijas - 2120 eiro.
Bakalaura programmā komunikācijas zinātnē (žurnālistikā)
LU par pirmo gadu jāmaksā 1707 eiro,
RSU - 1416 eiro,
Turībā - 2120 eiro.

Avots: augstskolu mājaslapas internetā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?