Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Avenes apēdas pirmās

Man tā ir parasta lieta - piešaut ievārījumam kādu lāsi alkohola. Zinu, ka latviešu namamātes tā parasti nedara, bet vērts pamēģināt, saka gardēde Biruta Ozola, cienājot ar pašas gatavotajiem ievārījumiem. «Ko alkohols dod?» jautāju. «Viss, mīļā sirds, ko virtuvē darām, ir garšai,» Biruta izteiksmīgi nosaka. Un piebilst, ka arī Kanādā, kur viņa ilgus gadus dzīvojusi, ogu laikā mēdz vārīt ievārījumus, lai gan veikalos var nopirkt visu, ko sirds kāro. Tas ir tāpat kā šūt kleitas, lai gan veikalu plaukti ir drēbju pilni.

Birutai pašai vislabāk garšo aveņu ievārījums. Bet «galvenais, kur manās mājās ievārījumu jelkad lieto, ir - no rīta uz brokastu maizītēm».

Vēl Biruta piedāvā ogu etiķa recepti - arī tas ir veids, kā pārmaiņas pēc izmantot vasaras ogas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aveņu

Vajadzēs: 750 ml ūdens, 1 l cukura, 1 kg avenes, 1 tējk. sarīvēta citrona miziņas, 2 ēd. k. liķiera pēc izvēles
Lielā katlā sajauc ūdeni, cukuru, avenes un miziņu un silda uz lēnas uguns, maisot, līdz cukurs izkusis. Uzvāra un vāra uz lielas uguns, neaizvākotu un nemaisot, 15 minūtes. Pāris reižu apmaisa, noņem no uguns un pievieno liķieri.
Lej novārītās burkās un aizvāko.

Jauktu ogu ievārījums

500 g zemeņu vai plūmju, 500 g citu ogu (avenes, mellenes u. c.), 350 ml cukura, puse citrona (sēklas izņemtas)
Lielā katlā sajauc zemenes vai plūmes ar cukuru un atstāj 1 stundu. Izspiež citrona sulu, pārlej zemenēm un pievieno izspiesto citronu. Vāra maisot uz vidējas liesmas 5 minūtes. Pievieno pārējās ogas un vāra 25 minūtes. Izņem citronu un salej ievārījumu burkās. Aizvāko.
Ja zemeņu vietā lieto plūmes, tām iepriekš izņem kauliņus, sagriež gabaliņos un tad sajauc ar cukuru.

Ogu etiķis

Vajadzēs: 1l melleņu vai citu ogu, 500ml ābolu vai baltvīna etiķa, 250ml sausā sarkanvīna, 3 kanēļa standziņas
Atliek malā 3 ēdamkarotes ogu, bet pārējās sajauc ar etiķi un vīnu lielā bļodā, pievieno kanēļa standziņas, aizvāko un atstāj pa nakti. Uzvāra etiķa maisījumu un vāra neaizvākojot 4 minūtes. Noņem no uguns un nokāš. Lej novārītās pudelēs un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā vismaz trīs nedēļas pirms lietošanas. Attaisītu pudeli tur ledusskapī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?