Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Babezioze - arī Latvijā!

Vēl pirms pāris gadiem par babeziozi (agrākais nosaukums piroplazmoze) veterinārārsti Latvijā zināja vienīgi no grāmatām. Globālās sasilšanas dēļ šī slimība tagad pārceļo no dienvidiem arī uz Latviju. Babēzijas ir mikroskopiski vienšūņi, kas parazitē saimnieku (suņu) sarkanajās asins šūnās eritrocītos. Ar babeziozi suņi invadējas galvenokārt no ērcēm, kas pārnēsā slimības ierosinātājus. Dažas sugas var pārnest arī caur invadētu suņu koduma brūcēm, bet kucēni babēzijas var iegūt no mātes pirms piedzimšanas. Invadēties var suņi jebkurā vecumā, tomēr jauni suņi parasti slimo smagāk.

Slimība var izpausties ļoti dažādi: slimajiem suņiem var nebūt nekādu klīnisko pazīmju vai arī babezioze var noritēt ļoti smagi un beigties pat letāli. Biežākās slimības pazīmes ir drudzis, nespēks, nomāktība, bālas gļotādas un mēle, tumšs urīns, dzelte, palielināti limfmezgli, palielināta liesa. Smagos gadījumos var būt bojātas vairākas orgānu sistēmas - plaušas, gremošanas trakts, nieres un nervu sistēma. Ir gadījumi, kad saslimstot suns iet bojā pāris stundās.

Tā kā līdzīgas klīniskās pazīmes ir daudzām slimībām, nereti diagnozi noteikt ir grūti. Asins analīzēs uzrādās samazināts eritrocītu un trombocītu skaits. Izmeklējot asins uztriepes, iespējams atklāt pašus parazītus, bet ne vienmēr tie ir tik lielā skaitā, lai būtu atrodami. Ir iespējams laboratoriski noteikt parazītu antigēnu asinīs. Ārstēšana ir apgrūtināta, jo Latvijā nav reģistrētas nevienas zāles, kas paredzētas šai slimībai.

Pagājušajā pavasarī, īpaši Latgales pusē, bija samērā daudz diagnosticētu babeziozes gadījumu suņiem. Nav pamata domāt, ka šogad to būs mazāk. Drīzāk jāpieņem, ka babezioze Latvijā drīzumā būs arvien biežāk sastopama. Veterinārārsti, zinot, ka nāksies sastapties ar šo slimību, iepriekš speciāli pasūta nereģistrētas zāles.

Pat ja sunim pēc ārstēšanas pazūd klīniskās pazīmes un tas liekas vesels, babēzijas tomēr var saglabāties organismā un stresa apstākļos atkal izraisīt saslimšanu. Tādēļ neiesaka izslimojušos suņus izmantot vaislai un kā asins donorus.

Labā ziņa ir, ka invadēšanās ar babēzijām notiek tikai 24-48 stundas pēc ērces piesūkšanās. Tāpēc babēziju profilaksē der visi līdzekļi, kas nodrošina ātru ērču nogalināšanu! Jāmin nesen publicēts pētījums par NexGard (Latvijā pieejamas jaunas pretblusu un pretērču zāles caur muti dodamu tablešu formā) - eksperimentāli tika pierādīta šo zāļu spēja profilaktēt babēziju pārnešanu suņiem no invadētām ērcēm, jo ērces tiek nogalinātas drīz pēc piesūkšanās un babēzijas nepagūst nokļūt suņa organismā. Vēl viens līdzeklis, kas ērces nogalina tikpat ātri, ir Certifect - skausta pilieni, kas nogalina ērces 18 stundās. Par konkrētam sunim piemērotākajām zālēm ieteicams konsultēties ar savu veterinārārstu. Jebkurā gadījumā svarīgi ērci pēc iespējas ātri noņemt! Babeziozes vakcīna suņiem Latvijā nav reģistrēta.

*Veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?