Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Babezioze - reāls drauds suņiem

Pirms pāris gadiem veterinārārstiem vēl bija tikai aizdomas, ka arī Latvijā sastopamās ērces var pārnēsāt babēzijas, bet tagad ir pieejami pētījumu rezultāti, kas apstiprina, ka suņi, kas nekad nav bijuši ārpus Latvijas, ir saslimuši ar babeziozi. Diemžēl saslimušo suņu skaits ar katru gadu pieaug.

Babezioze (agrākais nosaukums piroplazmoze) ir vienšūņu parazītu izraisīta slimība, ko pārnēsā meža ērces. Kā dzīvnieks var saslimt? Parasti babēzijas dzīvnieka organismā ar savām siekalām ievada ērce, kas babēzijas pārnēsā, bet ir aprakstīti arī gadījumi, kad invāzija notiek tieša kontakta ceļā - caur slima suņa kodumu.

Kas notiek, ja piesūcas invadēta ērce?

Babēzijas ērces ķermenī ir neaktīvā stadijā. Pēc piesūkšanās aktivējas ērces siekalu dziedzeri - tas izraisa babēziju nobriešanu un pārveidošanos par invadētspējīgu formu. Ļoti svarīgi zināt, ka ar babeziozi var invadēties ne ātrāk kā 24-48 stundas pēc ērces piesūkšanās! Tas nozīmē, ka piesūkušās ērces jānoņem nekavējoties! Otrs svarīgais babeziozes profilakses faktors ir lietot pretērču preparātus, kas iedarbojas ātri! - kam lietošanas instrukcijā ir norādīts, ka ērces tiek nogalinātas ātrāk kā 48 stundu laikā. Ja nav lietotas atbilstošas zāles un ērces piesūkšanās nav pamanīta, babēzijas ar ērces siekalām nokļūst suņa eritrocītos un sāk strauji dalīties - izraisot eritrocītu bojā eju.

Atkarībā no organismā nonākušo babēziju skaita un organisma aizsargspējām klīniskās pazīmes var būt ļoti dažādas - slimībai var būt perakūta forma, kad dzīvnieks pēkšņi nobeidzas ar sistēmiska šoka pazīmēm, vai arī latenta forma - pilnīgi bez jebkādām pazīmēm - tikai asinīs var atrast parazītus. Pie veterinārārstiem parasti tiek atvesti dzīvnieki ar akūtām, smagām pazīmēm - vājums, bālas gļotādas, drudzis, vemšana, tumšs urīns, palielināti limfmezgli un liesa.

Kā nosaka diagnozi?

Klasiskā metode ir meklēt babēzijas asins uztriepē, bet šī metode nav īpaši jutīga, jo babēziju koncentrācijai jābūt ļoti augstai, lai tās varētu redzēt uztriepē. Laboratoriski var noteikt babēziju antigēnu esamību asinīs - tā ir drošāka un uzticamāka metode.

Vai babezioze ir ārstējama?

Ja invāzija nav pārāk smaga un ārstēšana uzsākta laikus, veterinārārstiem ir pieejamas Latvijā nereģistrētas zāles babeziozes ārstēšanai. Ja kādā klīnikā zāles nav pasūtītas, veterinārārsts kontaktēsies ar kolēģiem, kam zāles ir krājumā.

Pats svarīgākais jautājums ir - kā var izvairīties no saslimšanas ar babeziozi?

Eiropas Savienībā ir reģistrēta vakcīna pret Babesia canis - tā nav brīvi pieejama Latvijā, bet veterinārārsti to var pasūtīt Universitātes Vetfondā. Vienkāršāka metode ir lietot pretērču zāles, kas nodrošina ātru (mazāk kā 48 stundās) ērču nogalināšanu. Ar īpaši ātru darbību izceļas jaunas pretērču zāles tablešu veidā (tās arī ērti iedodamas dzīvniekam), kas darbojas veselu mēnesi. Efektīvu aizsardzību pret ērcēm (tāpat kā pret blusām nodrošina arī Frontline un Frontline Combo skausta pilieni un aerosoli. Frontline aerosolu var droši lietot pavisam jauniem dzīvniekiem. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā ātri jānoņem, nesaspiežot ērces ķermeni un neatstājot ērces daļas ādā. Visērtāk un drošāk to paveikt ar ērču āķīti Tick Out. Ērci saņem starp āķīša spārniņiem un griež ap savu asi. Ērce būs laukā pēc pāris apgriezieniem! Noteikti konsultējieties ar veterinārārstu par pretparazītu zāļu izvēli un lietošanu!

*Veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?