Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Baltvīni ozolkokā

Visi būs dzirdējuši par vīna izturēšanu ozolkokā. Tiek uzskatīts, ka šāds vīns ir garšā bagātīgāks un interesantāks. Tam var piekrist vai nepiekrist, tomēr neviens nenoliegs ozolkoka nozīmi vīna ražošanā. Vēsturiski gan koka mucu izmantošanas pamatā bija pavisam citi aspekti.

Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka antīkajā pasaulē visplašāk izmantojamais šķidrumu glabāšanas trauks bija dažāda veida māla krūkas jeb amforas. Senie grieķi mucas gandrīz nemaz neizmantoja. Taču koka tilpumu darināšana bija pazīstama jau Senajā Ēģiptē, tikai toreiz ar nosaukumu «muca» tika saprasti trauki, kas līdzinājās koka spaiņiem. Tas bija saistīts ar tehnoloģiskām problēmām. Trūka zināšanu, prasmju, kā arī nepieciešamo materiālu vai arī tas bija pārāk dārgs, lai to izmantotu tik triviāliem mērķiem kā šķidrumu glabāšana. Pilnībā slēgtas koka mucas masveidā parādījās tikai dzelzs laikmetā. I gs. p.m.ē. mucas plaši tika izmantotas, lai glabātu vīnu, alu, pienu, olīveļļu un arī ūdeni.

Plašāku mucu izmantošanu veicināja tirdzniecības attīstība. Preču nosūtītāji atklāja, koka mucas ir ne tikai izturīgākas par māla traukiem, bet ripinot tās iespējams arī viegli pārvietot. Pamazām atklājās, ka šķidrumu glabāšana mucās maina arī to garšu. Tieši šai pēdējai īpašībai mums jāpateicas par koka mucu ražošanas nozares pastāvēšanu mūsdienu pasaulē. Šobrīd eksistē milzums dažādu materiālu un tehnoloģiju, kas pārspēj koka mucu plusus. Šobrīd muca kļuvusi par kaut ko līdzīgu sālim vai cita veida garšvielai, kura izmantošanas intensitāte ietekmē dzēriena garšu.

Viena no, manuprāt, interesantākajām pārvērtībām, ko dod mucas, saistīta ar baltvīniem no Chardonnay vīnogām. Bez izturēšanas mucā tas ir svaigs, pilns ar citrusaugļu aromātiem, pēc izturēšanas tā garša kļūst krēmīgāka, apaļāka ar riekstu un vaniļas aromātiem. Tieši šādus krēmīgus un apaļus baltvīnus es izvēlos vēsākos pavasara vakaros. Šoreiz piedāvāju divus stila ziņā līdzīgus un reizē atšķirīgus baltvīnus.

Castillo de Molina Reserva Chardonnay 2012, kas veikalos maksā ap 9 EUR. Viens no cenas ziņā vispieejamākajiem ozolkokā izturētiem baltvīniem. Ne velti šis vīns 2011. gadā, pēc ASV vīna žurnāla Wine Spectator ziņām, ir bijis izdevīgākais pirkums savā klasē. 60% šī vīna sešus mēnešus ir pavadījuši ozolkoka mucās, bet atlikušie 40% glabāti tērauda tvertnē. Līdz ar to ozolkoka ietekme bijusi neliela. Jā, aromātā sajutīsiet vaniļu, taču garšā jau daudz izteiktāki būs svaigie citrusi. Pēcgarša krēmīga, ar nelielu riekstu sviesta piegaršu.

Marques de Casa Concha Chardonnay 2011, kas maksā ap 12 EUR, pagājušajā vasarā ieguvis britu vīna žurnāla Decanter balvu kā labākais vīns no Chardonnay vīnogām līdz 15 GBP cenu kategorijā, savukārt jau pieminētais amerikāņu žurnāls to novērtējis kā labāko Čīles Chardonnay. Šis vīns pilnībā 12 mēnešus ir pavadījis franču ozolkoka mucās. Izteikts, bet ne pārāk uzbāzīgs vaniļas un grauzdētas maizes aromāts ar nelielu citronu miziņas piedevu. Garšā maigi un ļoti sabalansēti gatavi bumbieri, āboli, melones un žāvētas vīģes. Pēcgarša fantastiski ilga un sarežģīta. Ļoti elegants un līdzsvarots vīns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?