Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Baroka cirks bez baroka

Pabeidzot iesākto stāstu par starpžanra teātra formu festivāla Teatro a corte (Turīna, 8.-25. jūlijs) spilgtāko piedāvājumu (sākums pielikumā KD 31. jūlijā), izstāstīšu par diviem ierosinošiem gadījumiem.

Labs dīvains sapnis

Ikvienam, kurš pēdējā desmitgadē kaut pavirši sekojis jaunākajām tendencēm skatuves mākslā, jaunā cirka jēdziens nebūs svešs. Vēl vairāk. Jaunā teātra institūta un tā direktores Gundegas Laiviņas izglītojošās darbības ietekmē skatītājiem Latvijā par šo aizvien populārāko žanru varētu būt pat visai ievērojamas zināšanas. Turklāt iegūtas empīriskā ceļā. Atcerēsimies kolektīvo laimes sajūtu pēc zviedru trupas Cirkus Cirkᅢᄊr priekšnesuma TRIX Rīgas kinostudijā tālajā 2001. gadā. Nemaz nerunājot par Homo novus mīluli - maģiski pievilcīgo, trollim līdzīgo franču cirka mākslinieku (virves dejotāju, objektu manipulatoru, metafiziķi un filozofu) Žoanu Legilermu. Rīgā un citās Latvijas pilsētās LJTI atvestie jaunā cirka paraugi radījuši pārliecību, ka jaunais cirks nozīmē pirmām kārtām nē dzīvniekiem. Pēc tam - nevaldāmu, spožu fantāziju, pārcelšanos sava veida Aizspogulijā, kur «vienīgais ierobežojums ir debesis» (Cirkus Cirkᅢᄊr mākslinieciskais kredo). Vēl iemācījāmies, ka parasti jaunā cirka izrāde atšķirībā no tradicionālā cirka triku montāžas ir sacerēts sižets, stāsts. Parasti - visai sirreāls, absurds, bērnišķīgi naivs un asprātīgs. Vēl jaunajā cirkā skan brīnišķīga mūzika, bieži piedalās dzīvie ansamblīši, nu, tādi Toma Veitsa un omulīga franču akordeonista pie Sēnas garā. Vēl, protams, jaunais cirks cieši draudzējas ar objektu teātri. Skatītāji parasti pēc šādām izrādēm jūtas, kā pamodušies sestdienas rītā no laba sapņa. Pankūkas jau smaržo. Saules gaisma laistās visos kaktos. Pulksteni var izmest pa logu - nekur nav jāiet. Aptuveni tā.

Dusmīgs nabagu cirks

Citādu pieredzi piedāvā par eksplozīvo dēvētā franču cirka trupa ar intriģējošo nosaukumu Cirque Baroque/Baroka cirks. Tiesa, ar baroku tam vismaz manā izpratnē nav nekāda sakara. Cirque Baroque dibināts 1987. gadā un tā vadītājs Kristiāns Tagē (Christian Taguet) tiek saukts par jaunā cirka tēvu. «Negribu klasificēt savu darbu,» viņš, kā jau visi, kam svarīgi izplūdināt mākslu formālās robežas. Tagē stāsta, ka bieži izmantojot arī mūsdienu un folkloras deju. Mazs plušķītis režisoram pie kājām - abi vienādām frizūrām -, aiz karstuma izkāris pārmērīgi garu mēli, šķiet, piekrītoši māj ar galvu. Bet galvenais - viņu valdzinot «fiziskas kustības dinamisms». Spilgts šīs estētiskās platformas piemērs ir arī festivālā Teatro a corte rādītais priekšnesums Le Cirque des Gueyx/Nabagu cirks. Nojaušat jau. Vairs nekāda sestdienas rīta sapņa. Ierosmes pamatā - Dž. Geja luga Nabagu opera, kas savukārt iedvesmojusi Bertolda Brehta Trīsgrašu operu.

Izrāde ir triptihs. To veidojusi starptautiska komanda - trīs japāņu, čīliešu un franču režisori. Trupas vadītājs neatklāj iemeslu, kāpēc dzimusi šāda ideja, bet man kā skatītājai tā nešķita visai pārliecinoša. Sagudrota un samocīti nedzīva. Varbūt kļūdos, bet Nabagu cirks, šķiet, piekļaujas kādai masveidīgai mūslaiku mākslas pasniegšanas/iepakošanas tendencei. Producenti un arī mākslinieki paši it kā baidās piedāvāt savus autordarbus, kas garāki par stundu. Vai XXI gadsimta mākslas patērētāja klipveida psihei nebūšu pārāk garlaicīgs un nogurdinošs? Tiek veidotas (arī glezniecībā un mūzikas pasaulē) eklektiskas programmas, laikam cerot uz sevišķu spraigumu un «atraktivitāti», ko nodrošinās mākslinieku dažādās personības un rokraksti. Nereti tiek panākts gluži pretējs efekts. Tiek apvienotas tik dažādas, savstarpēji pretējas valodas un intonācijas, ka katastrofāli pietrūkst līdzsvarojoša kamertoņa. Kā šoreiz. Kāds velk uz jauno cirku tradicionālā izpratnē (mīļi, labi, omulīgi, smieklīgi). Citā novelītē - iebrēcas sirēnas, pamostas agresīvi un nervozi ritmi, arēnā parādās nešaubīgi labie un ļaunie, apspiestie un apspiedēji, kā tādā Herlufa Bidstrupa karikatūrā. Žurnālistes preses konferencē aizrunājas līdz pat cīņai pret kapitālismu. Es laikam pārāk vāji izprotu, kas tieši ir kapitālisms, lai Nabagu cirkā ieraudzītu cīņu pret to. Bet tendence - interesanta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?