Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Berlīnes mūris pret Austrumu cūkām

Sandris Točs

Visā garumā pa Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas robežu ar Krieviju un Baltkrieviju tiks būvēts garš žogs. Žoga būvēšanas iemesls ir prozaisks - novērst mežacūku pārvietošanos pāri robežai, lai mēģinātu ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatību. Nelaime ir tā, ka zoologi šo ieceri dēvē par bezjēdzīgu un dumju, jo cūka ir tāds dzīvnieks, kas ir dzimis izlīst cauri šķēršļiem un simtiem kilometru garā žogā noteikti atradīs vietu, kur izrakties cauri.

Kam ir domāts šis žogs? Par ieceri būvēt šo grandiozo būvi pēc Viļņā notikušās Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas veterinārijas dienestu vadītāju tikšanās presei pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Protams, bez oficiālā iemesla aizsargāties pret dzīvnieku infekcijas slimībām, te ir saskatāma kārtējā garšīgā iespēja tikt pie Eiropas naudiņas, lai cik bezjēdzīgi tā atkal tiktu izšķiesta. Un tas, ka Eiropas fondu nauda atšķirībā no pēckara Māršala plāna, kur nauda aizgāja reālās Vācijas ekonomikas attīstībā, bieži vien tiek izšķiesta bezjēdzīgos vai mazjēdzīgos vides un tūrisma projektos, kas neceļ Latvijas konkurētspēju, ir pierasta lieta.

Tāpēc bezjēdzīga žoga izbūve pret mežacūkām simtiem kilometru garumā būtu īsts Eiropas Kohēzijas politikas simbols, atklājot tās īsteno jēgu uzsēdināt jaunās dalībvalstis uz Eiropas naudas adatas, lai tās nebūtu spējīgas iebilst pret tā saucamo kopējo politiku - pat tad, ja tā ir mums klaji neizdevīga.

Būvējiet viesu namus, nebūvējiet rūpnīcas - šo politiku mēs jau esam atklājuši. Ievērojiet, kā Eiropas Komisijas pārstāvji Latvijā uzstājās pret lauku ceļu atjaunošanu par ES naudu, saucot to par bezjēdzīgu, un tad salieciet to kopā ar šo ideju būvēt drāšu žogu pret cūkām, kas ir OK.

Mēs nevaram dabūt godīgus tiešmaksājumus zemniekiem, toties varam dabūt naudu žogiem mežā. Jo mūsu zemnieki ir konkurenti, savukārt naudas ieguldīšana bezjēdzīgos projektos mūsu konkurētspēju tikai samazina. Būvēsim žodziņu, ieslidināsim kādu eiro kabatiņā, būs vismaz kaut kāds labumiņš, citādi nekā, - tā arī ir visa filozofija plašā politiskā spektrā, ko raksturo citādi absolūts tukšums un pilnīgs Latvijas interešu trūkums.

Taču bez mūsu pašu iedzīvotāju pazemošanas žoga ideja pazemo mūsu kaimiņus. Tā ir pretīga ideja - būvēt žogu starp valstīm, kas nepārprotami atgādina Berlīnes mūri, ko likās uz visiem laikiem esam nojaukuši 1989. gadā, bet kuru komunisti uzbūvēja pret cilvēkiem. Protams, tā ir parodija par Berlīnes mūri, tomēr tāpēc varbūt vēl vairāk aizvainojoša - nevis cūkām, bet cilvēkiem, kas mīt robežas otrā pusē. Antifašistiskais aizsargvalnis, ko 1961. gadā uzslēja odiozā Austrumvācija, bija aukstā kara simbols.

Nezinu kā jums, bet man pasaules mediju ziņas aizvien vairāk atgādina aukstā kara laikus. Vairs nekādas objektivitātes - tikai mūsējie un jūsējie. Tas, par ko mēs smējāmies, atmodai sākoties, - «ASV spiegiem, bet mūsējiem izlūkiem» -, atkal ir spēkā. Šajā kontekstā uzbūvēt garu žogu pret Austrumiem tūkstoš kilometru garumā ir tikai loģisks turpinājums šim debilizējošajam pretnostatījumam, kas ar katru dienu pieaug spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?