Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Bērnudārzos mainīs porcijas

Plānots, ka no nākamā gada pirmskolas izglītības iestādes pašas varēs noteikt porciju lielumu katrai ēdienreizei. Tas paredzēts grozījumos Ministru kabineta noteikumos, jo Veselības ministrija (VM) pēc sūdzību saņemšanas ir sapratusi, ka esošā sistēma nav piemērota. Patlaban ir spēkā normas, ka bērniem brokastīs ir jāuzņem uz pusi vairāk enerģijas un uzturvielu nekā launagā, tomēr bērni no rīta nespēj apēst tik lielas porcijas, bet launagā vēlas ēst vairāk.

Liepājas Izglītības pārvaldes uztura speciāliste Vija Udarska Dienai pastāstīja, ka praksē bērni brokastīs vēl negrib un nevar uzņemt tik daudz ēdiena, kā tiek piedāvāts, ievērojot to, ka brokastīs jāuzņem 25-30% no dienas normas. Toties launagā, kurā būtu jāuzņem tikai 10-15% no dienas normas, bērnam gribas ēst vairāk. Līdz ar to izveidojas situācija, ka ir ļoti daudz ēdiena atkritumu no brokastu ēdienreizēm. Bet no vecākiem tiek saņemtas sūdzības, ka bērniem netiekot nodrošināts pietiekams ēdiena daudzums launagā un, izejot no bērnudārza, bērns ir izsalcis. Tāpat jāņem vērā, ka daudziem bērniem launaga ēdienreize ir pēdējā ēdienreize dienā. Līdz ar to ir gadījumi, ka auklītes, lai nemestu labu ēdienu atkritumos, atstāj to uz vēlāku laiku, atzīmēja V. Udarska. Tāpēc Liepājas Izglītības pārvalde vērsās pie VM, lai rosinātu grozījumus noteikumos, ļaujot bērnudārzos pašiem noteikt porciju apmēru. Šādu iniciatīvu atbalsta arī citas Dienas aptaujātās izglītības pārvaldes. Arī Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane priekšlikumu atbalsta, norādot, ka ir daudz bērnudārzu, kur vecāki bērnus izņem ļoti vēlu, tāpēc launagā būtu vēlams uzņemt lielāku enerģijas un uzturvielu daudzumu.

VM vecākā eksperte veselības veicināšanas jomā Sanita Kukliča pastāstīja, ka jau tagad ir izstrādāti grozījumi noteikumos, lai precizētu enerģijas un uzturvielu normas bērnudārzos visai dienai, nevis atsevišķām ēdienreizēm. Tāpat izņemts ir procentuālais sadalījums, lai pēc bērnu vajadzībām varētu regulēt ēdiena daudzumu katrā ēdienreizē, tomēr būs jāievēro, lai tas ir fizioloģiski sadalīts gan pēc uzturvielām, gan enerģētiskās vērtības. Plānots, ka izmaiņas būs no 2014. gada 1. janvāra.

Rīgas pirmskolas izglītības iestādes Annele vadītāja Inese Plociņa bija priecīga, uzzinot par plānotajām izmaiņām, jo esošā sistēma, viņasprāt, nav pareiza - bērni visbiežāk no rīta nāk paēduši. Viņa gan pauda nožēlu, ka izmaiņas plānotas tikai nākamgad un visu rudeni vēl būs jācīnās. Savukārt Rīgas pirmskolas izglītības iestādes Kadiķītis vadītāja Līga Zoltnere norādīja, ka arī esošā sistēma darbojas labi. Vecāki zina, ka brokastis būs bērnudārzā, un līdz ar to bērni no rīta mājās neēd. Līdzīga situācija ir arī Rīgas 200. pirmskolas izglītības iestādē. Tās vadītāja Astrīda Lukina norādīja, ka problēma bērnudārzos vairāk ir ēdiena kvalitātē, nevis porciju lielums.

VM grozījumus rosinājusi tikai tagad, jo iepriekš par šādu problēmu nav bijusi informācija, sacīja S. Kukliča. Esošais porciju sadalījums tika izstrādāts, balstoties uz uztura speciālistu un ārstu dietologu ieteikumiem, nevis ministrijas uzskatiem. Šobrīd, uzklausot visas sūdzības, saprasts, ka dzīvē šāds sadalījums ir neveiksmīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?