Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bez papildu ierobežojumiem

Latvijā aizvien populārāks gan pašmāju, gan ārvalstu tūristu vidū kļūst dabas tūrisms. Īpaši iecienīti ir četri Latvijas nacionālie parki - Gaujas, Slīteres, Ķemeru un Rāznas Nacionālais parks -, kas ir īpaši aizsargājamas dabas teritorijas (ĪADT). Jāteic, ka ĪADT nav nekādu īpašu ierobežojumu tūristiem vai tūrisma pakalpojumu sniedzējiem. Izņēmums ir dabas rezervātu teritorijas, kur drīkst uzturēties tikai ar speciālām atļaujām.

Valsts un privātais

Nacionālajos parkos tūristi drīkst medīt un makšķerēt, ievērojot vispārējo kārtību, ir pieejamas gan peldvietas, gan telšu vietas, gan ēdināšanas iestādes un naktsmītnes. Svarīgs nacionālo parku attīstības jautājums ir tūrisma infrastruktūra, kas iever ĪADT raksturīgās dabas takas, skatu torņus, velomaršrutus, putnu un dzīvnieku vērošanas vietas.

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atzīst, ka viena no problēmām ir tā, ka valstij nacionālajos parkos tikpat kā nepieder zemes platības (izņemot mežus), tās pieder pašvaldībām un privātīpašniekiem. Gaujas Nacionālais parks ir DAP Vidzemes reģionālās administrācijas pārziņā. Tās direktors Rolands Auziņš atsaucas uz pasaules praksi, kura «liecina, ka dabas teritoriju aizsardzība visefektīvākā ir tad, ja tās pieder valstij». R. Auziņš stāsta, ka ir bijušas sarežģītas pārrunas ar privātīpašniekiem, piemēram, veidojot dabas takas, jo ir bijuši īpašnieki, kas nav ļāvuši šīm takām šķērsot viņiem piederošo īpašumu, tāpēc takas veidotas, šos īpašumus apejot. Tomēr ir arī daudz privātīpašnieku, kas novērtē dabas vērtības, ierīko dabas takas un skatu torņus tūristiem.

Rāznas Nacionālā parka apsaimniekotāja DAP Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize skaidro, ka valsts zeme šajā parkā ir tikai 3%. Tātad dabas takas būtu jāierīko uz privātas zemes, un to privātīpašniekiem var tikai lūgt piekrišanu. «Privātie zemju īpašnieki ir ieinteresēti dabas taku un skatu torņu veidošanā, taču vēlas valsts atbalstu. Ar to gan iet pagrūti,» norāda A. Zeize. Viņa arī stāsta, ka vietējā pašvaldība esot atpirkusi atsevišķus privātās zemes gabalus pie Rāznas ezera, lai izveidotu publiskās peldvietas.

Sadarbības iespējas

Vislabākais tūrisma attīstības veids ĪADT, pēc abu amatpersonu teiktā, ir privātīpašnieku un pašvaldības sadarbība. Tieši tā Rāznas Nacionālajā parkā izveidots dabas objekts - Liepu kalns ar dabas taku un lielāko skatu torni Latvijā.

Tam, ka nepieciešama sadarbība, piekrīt arī biedrības Latvijas Ekotūrisma savienība valdes priekšsēdētājs Andris Junkurs, kas stāsta, ka arī Eiropas Savienības (ES) projektu naudas piesaistīšanai vispiemērotākie ir projekti, kur pašvaldība sadarbojas ar privātīpašniekiem. «Labs sadarbības piemērs ir dabas takas, kas tūristiem ir par velti, taču blakus ir privāta autostāvvieta, krodziņš, kāda suvenīru bodīte. Tās ir iespējas, kā privātie var pelnīt no dabas objektiem,» spriež A. Junkurs. Tomēr viņš arī norāda uz problēmām saistībā ar privāto īpašumu. «Ja, piemēram, pašvaldībai vai valstij būtu vēlme labiekārtot Salacas krastu, izveidot tur tūrisma infrastruktūru, tad būtu jāvienojas ar teju 200 zemju īpašniekiem, kas ir ļoti sarežģīts process.»

Kā intervijā Dienai norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Dabas aizsardzības departamenta direktore Daiga Vilkaste, valstij nav naudas, lai atpirktu privātīpašniekiem piederošu zemi, kas atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Valsts pat neizmanto savas pirmpirkuma tiesības. To, ka valstij tuvākajā laikā šādas naudas nebūs un privāto zemju atpirkšana nav prioritāte apstiprina arī Saeimas Tautsaimniecības, vides un reģionālās attīstības komisijas Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka (ZZS).

Uzturēšanas problēma

Vēl viena liela problēma saistībā ar tūrisma infrastruktūru ĪADT ir tās uzturēšana, jo, kā stāsta R. Auziņš, savulaik bija iespējas saņemt ES struktūrfondu naudu dabas objektu - taku un skatu torņu - izveidei, taču ne uzturēšanai. Bet koka detaļas pēc aptuveni pieciem gadiem nolietojas un jāatjauno. Zināms valsts finansējums šo objektu atjaunošanai piešķirts vien pērn un šogad.

A. Junkurs uzsver, ka dabas takas un skatu torņi paši nespēj sevi atpelnīt, tāpēc valsts vai ES finansējums ir ļoti nepieciešams to uzturēšanai.

No visām ĪADT visapmeklētākais ir tieši Gaujas Nacionālais parks - viens miljons apmeklētāju gadā. R. Auziņš stāsta, ka tajā pietiekamā daudzumā ir gan ēdināšanas iestādes, gan naktsmītnes, arī ar publiskajām peldvietām problēmu neesot.

Nedaudz cita situācija ir jaunākajā - Rāznas Nacionālajā - parkā, kas izveidots tikai 2007. gadā. A. Zeize atzīst, ka trūkst ēdināšanas iestāžu, to tīkls būtu jāattīsta un jāpaplašina. Parkam arī jāstrādā pie pašreklāmas. Tūristu plūsma gan pastāv, un vislielākā apmeklētība - vairāki desmiti tūkstoši tūristu - ir Lielajā Liepu kalna takā un skatu tornī. Apmeklēta ir arī Andrupenes lauku sēta, pērn tajā viesojās teju 5000 tūristu.

Rāznas Nacionālajā parkā esošās viesu mājas Rāznas līcis īpašnieks Edgars Teivāns stāsta, ka viesu netrūkstot un tukšo sezonu arī neesot. «Pie manis apmetas daudzi tūristi, kas Latgalē uzturas, caurbraucot uz Krieviju. Ir daudz makšķernieku, sēņotāju, ziemā ir zemledus makšķernieki, veikbordisti, kas sporto uz ledus, slēpotāji. Protams, ir daudz viesu no citām Eiropas valstīm: itāļi, francūži, arī vācieši. Krievijas tūristi ir tikai kādi 5% no kopējā ciemiņu skaita,» stāsta viesu mājas saimnieks. Viņš arī atzīst, ka saimniekošanā nejūt papildu ierobežojumus saistībā ar viesu mājas atrašanos īpaši aizsargājamajā dabas teritorijā.

Tūrisma eksperti prognozē aizvien pieaugošu interesi par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, īpaši par nacionālo parku apmeklēšanu. R. Auziņš stāsta, ka aizvien populārākas kļūst garās dabas takas. Jāpiebilst, ka nacionālajos parkos tūristiem jāievēro vispārējie kārtības noteikumi, taču nekādu papildu ierobežojumu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tūrisms nacionālajos parkos

Latvijā ir četri nacionālie parki: Gaujas, Slīteres, Rāznas un Ķemeru.
Visapmeklētākais ir Gaujas Nacionālais parks - miljons apmeklētāju gadā.
Nacionālajos parkos tiek piedāvātas: dabas takas, velomaršruti, automaršruti, laivošana, putnu un dzīvnieku vērošana, skatu torņi, naktsmītnes, ēdināšana un autostāvvietas.
Avots: Dabas aizsardzības pārvalde

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?