Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bez stikla griestiem

Pirms pieciem gadiem ierados Latvijā, lai lasītu lekciju par sevis motivēšanu grupai uzņēmumu vadītāju. Paskatoties uz auditoriju, pamanīju, ka lielākā daļa tur ir sieviešu, stāsta cilvēkresursu pētniece no Bekingemšīras Universitātes Anglijā Glorija Mosa. Viņai tas bijis liels pārsteigums - Rietumeiropā šādās uzstāšanās reizēs parasti pretim raugoties vīri uzvalkos.

_Eurostat_ 2006. gada statistika liecinājusi: Latvijā ir visaugstākais sieviešu uzņēmumu vadītāju īpatsvars Eiropas Savienībā - 41%, savukārt ekonomistes Raitas Karnītes 2007. gadā savāktie dati liecina, ka 63% universitāšu studenšu ir sievietes. Tas G. Mosu mudinājis veikt Anglijā šogad publicēto pētījumu Sievietes uzņēmumu vadītājas Latvijā - universāli pēdu nospiedumi nākotnē?. Viņas darbs ieinteresējis arī BBC raidstaciju, pētniece uzaicināta uzstāties raidījumā Sievietes stunda.

Par 25% produktīvākas

«Iepriekšējie pētījumi liecināja: ja sievietes organizācijā ir minoritāte, viņas centīsies kopēt vīriešu uzvedību. Ja viņas nav minoritāte, tad, iespējams, jutīsies brīvas darīt to, ko pašas vēlas. Likās ļoti interesanti papētīt, kādā stilā Latvijas sievietes vada uzņēmumus. Kāpēc vispār Latvijā ir tik augsta sieviešu menedžeru proporcija?» atceras G. Mosa. Pirms akadēmiskās karjeras viņa organizējusi personāla treniņprogrammas lielām kompānijām, piemēram, Eurotunel, kuras pārziņā ir Eurostar vilcieni. Viņa uzreiz ievērojusi, ka šajā uzņēmumā vadošajos amatos nav daudz sieviešu. Ka tās ir «iestrēgušas» kādā zemākā līmenī. Tas viņu inspirējis pētīt sieviešu lomu uzņēmumos, to, kā dzimums un nacionalitāte ietekmē cilvēku domāšanu. Angļu un franču darbiniekiem, kas veidojuši Eurotunel darbaspēku, atšķīries gan sapulču organizēšanas veids, gan ideja, kāds ir labs līderis. Frančiem hierarhija nozīmējusi daudz vairāk nekā britiem. «Līderībā ir divi veidi - transakcionālais (jeb darījumu), kad hierarhijai ir liela loma, un transformācijas vai inspirējošais, ko tik daudz neietekmē hierarhija. Tas ir menedžments caur vīziju, caur komandas darbu, pievēršot uzmanību katram cilvēkam,» stāsta G. Mosa.

Transakcionālo stilu vairāk izvēlas vīrieši, bet sievietes dod priekšroku transformācijas stilam. Tātad vīriešiem un sievietēm pat nav vienu un to pašu veiksmes kritēriju, jo katrs dzimums cilvēkus vērtē pēc saviem standartiem! Ticis arī konstatēts, ka transformācijas līderības stils var pat par 25% paaugstināt uzņēmuma produktivitāti.

Sievietes «audzē koku»

2008. gadā G. Mosa ieradās Latvijā ar kolēģiem - profesoru Deividu Fārnemu un Velsas Universitātes šī brīža doktoranti Karīnu Kuku. Zinātnieki intervēja 27 lielu uzņēmumu vadītājus - gan sievietes, gan vīriešus. «Slēdziens bija: tik daudz sieviešu uzņēmumu vadībā ir unikālu vēsturisku apstākļu sakritību dēļ,» stāsta G. Mosa. Vīriešu prombūtne karos un svešās armijās, kad rūpes par mājās palicējiem jāuzņemas sievietēm. Dziļas folkloras tradīcijas un rituāli, kuros sievietēm ir nopietna loma. Padomju tradīciju ietekme: aptaujātie minējuši «strādājošās mātes» augsto prestižu PSRS. Uzrādīti arī ģeogrāfiskie sakari ar feministisko Skandināviju, Anglijā izplatīto vīriešu sociālo klubu un «iedzimtās» aristokrātijas trūkums.

Latvijas sievietes uzņēmumus vada transformācijas stilā, situācijām meklē ilgtermiņa risinājumus. «Viņas audzē koku, lai tas pēc gadiem būtu sasniedzis griestus. Vīrieši vairāk domā īstermiņā - viņi var pārdot visas lapas, kaut arī koks tāpēc sabruks,» sacījis kāds no respondentiem. «Jautāju sievietēm: vai kāds mēģina bremzēt jūs?» atceras G. Mosa, «un viņas uz mani skatījās tā... par ko jūs runājat? Tas bija fascinējoši. Citur pasaulē cilvēki runā par stikla griestiem, kas atdala vīriešus no sievietēm. Vai jūs vispār esat dzirdējusi šo teicienu?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?