Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Biezpienmaizīti ar kafiju? Siltu ūdeni ar auzu pārslām?

Laiku pa laikam es nonāku pārdomās par veselīgu ēšanu. Nu ar domu, ka esmu tas, ko ēdu. Ātrāk skriešu, ja nedzeršu alu. Labāk gulēšu, ja vakariņas būs sešos. Būšu tievāks un smukāks, ja spēšu atteikties no smalkmaizītes brokastīs un frī kartupeļiem darba ēdnīcā pirmdienās un ceturtdienās.

Tieši tāpat ātrāk vai vēlāk viss atgriežas un paliek tieši tā, kā ir - ēdu un dzeru visu, ko gribu un kad gribu. Nu kā tu vari atteikties no kārtīgas rīvēta cietā siera devas pie pastas? Ja iedomājies brokastīs kafiju un siltu biezpienmaizi vai istabas temperatūras ūdeni un pārlietas auzu pārslas, tad nespēja pretoties kārdinājumam ir acīm redzama. Zāli pļaut laukos liek tieši vēss alus kauss pēc tam. Un kur ir viens, arī otram atradīsies vieta.

Taču nesen atklāju, ka veselīgi ēst nebūt nenozīmē atteikties no visa, kas gatavots, izmantojot baltos miltus, cukuru vai pienu, nekad vairs nesajust ceptas gaļas smaržu vai iestāties atturībniekos. Atliek tikai ēst pareizā secībā, nedzert ēšanas laikā un darīt to nesteidzoties.

Patiks gan ķermenim, gan garam. Galvenā ideja ir pirmos ēst ātrāk pārstrādājamos ēdienus. Piemēram, augļus ēst no rīta, kad kuņģis ir tukšs. Tie ātri pārstrādājas, pamet kuņģi un uzsūcas. Tāpat ēdienreizes labi sākt ar salātiem. Ne tikai tāpēc, ka tie ātri pārstrādājas, bet arī tāpēc, ka satur enzīmus, kas uzlabo gremošanu un organismam nevajag nopūlēties. Ēdienreizes sākumā kārtīgi saēdoties salātus, pēc tam var ēst visu vai gandrīz visu pēc kārtas, un kuņģis ar to labi tiek galā - smaguma sajūtas nav.

Tīri bioloģiski no dažādiem ēdieniem kuņģis izdala citu skābi un ar to pārklāj apēsto, izveidojot tādu kā slāni. Ja ēd vairākus dažādus ēdienus kopā, kuņģis vienlaikus izdala dažādas skābes, tās sajaucas - nekas prātīgs no ēdiena pārstrādes nesanāk un gremošanas laiks būtiski palielinās. Bet, ja secīgi un ātrāk sagremojamas vispirms, kā arī ēd viena veida ēdienus un starp tiem vēl uztaisa mazu pauzīti, tad katrs no šiem ēdieniem ir savā «slānī», un tie savā starpā nesamaisās. Gluži kā labā franču restorānā, kur piecu ēdienu ēdienreizē starp ēdieniem ir pauzītes saviesīgām sarunām. Un visu nepieciešamo dzert labu laiku pirms ēšanas.

Ideālās vakariņas tātad jāsāk ar salātiem. Romiešu salātus kopā ar rukolu, ķiršu tomātiem, rupji sagrieztu papriku, samaisītu ar balzametiķi, olīveļļu un nedaudz garšvielām. Pie otrā ēdiena var ķerties klāt tikai tad, kad salāti ir notiesāti. Pamatēdiens varētu būt pilngraudu pasta ar tomātiem un viegli grilētu vistas fileju. Un saldajā? Saldajā var būt vienalga kas, ja vien pie saldā tiek pēc pusstundas. Iederētos krēms brulē. Dzeltenumu un saldo krējumu saputo vienmērīgā masā, pievieno nedaudz vaniļas un, sapildītu porciju trauciņos, ievieto 120 grādu tempretūras krāsnī uz 40 minūtēm. Pēc tam atdzesētu pārkaisa ar brūno cukuru un karamelizē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?