Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Bija pārsteigums, ka operē par valsts naudu

Diezgan necaurspīdīga - tā īsi var raksturot sistēmu, kādā pacients var saņemt valsts apmaksātu plānveida operāciju. Veselības ministrija (VM) daudzina - krietnu daļu šo operāciju veic par valsts naudu dienas stacionāros. Taču pacientu stāsti atklāj to, ka jāpūlas, pašam noskaidrojot, kurā slimnīcā to var izdarīt, kurā finansējums beidzies un cik garā rindā jāgaida. Atsevišķi ārsti arī mēdz naski piedāvāt maksas operācijas, neinformējot par iespēju operēt par valsts naudu, sagaidot rindu savā vai citā ārstniecības iestādē.

VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis rosina šādā situācijā ārstam pavaicāt, vai šī operācija ir maksas pakalpojums visās ārstniecības iestādēs. Veselības norēķinu centra (VNC) Ambulatoro pakalpojumu daļas vadītāja Līga Gaigala uzsver - iestādei noteikti jāpiedāvā pacientam iespēja iestāties rindā uz valsts apmaksātu pakalpojumu. Rīgas Austrumu slimnīcas (ietilpst Gaiļezers, Onkoloģijas centrs, Linezers) vadība norāda - labprāt operētu dienas stacionāros vairāk, taču piešķirtais finansējums ir nepietiekams. Tiesa, gada beigas izskatās cerīgākas - no otrdien valdības papildus novirzītās naudas slimnīcām 2,57 miljoni latu iecerēti dienas stacionāriem.

Nav aktuālu datu

Ieva (40) šāgada sākumā uzzināja, ka viņai jāveic plānveida hemoroīdu operācija. «Ārsts pateica - tā ir maksas operācija, maksās 800 latu,» viņa atceras. Citus variantus ārsts nepiedāvāja. Par naudu viņa tobrīd neesot daudz domājusi, interesējusies par operācijas metodēm. Tādēļ pēc paziņu ieteikuma devusies uz Stradiņa slimnīcu pie cita ārsta. «Man par lielu pārsteigumu ārsts pateica, ka šo operāciju arī apmaksā valsts,» saka Ieva.

Ģimenes ārste Sarmīte Veide saka: datiem par pakalpojumiem un par rindām uz plānveida operācijām vajadzētu atrasties VNC mājaslapā. «Taču tur dati ir ļoti nepilnīgi, novecojuši un bez visa pakalpojumu klāsta,» viņa saka. VNC preses pārstāvis Toms Noviks saka - piezvanot uz VNC bezmaksas informatīvo tālruni 80001234, var uzzināt, vai konkrētā operācija tiek sniegta dienas stacionāros un kurās iestādēs. VNC arī esot aplēses par to, kāds varētu būt rindu garums.

Dienas stacionāros par valsts naudu veicamās operācijas minētas valdības 1046. noteikumos. Šo plašo sarakstu slimnīcas interpretē dažādi. Arī rindu garums atšķiras, tā var būt nedēļa vai vairāki mēneši. «Austrumu slimnīcas apjomi un kapacitāte ir daudz lielāka nekā plūsma, kas mums šobrīd ir deleģēta. Gandrīz visās pozīcijās mums ir jābremzē dienas stacionārs,» saka Viesturs Boka, Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs. Pie vainas ir nepietiekamais valsts finansējums. Kvotas - valsts apmaksāto pakalpojumu apjoms - slimnīcā sadalītas pa mēnešiem. Var gadīties - vienā palātā guļ pacients, kurš pēdējais mēnesī «ielēcis vilcienā» - viņu operē par valsts naudu dienas stacionārā, un turpat līdzās ir pacients, kurš to pašu pakalpojumu saņem par maksu. Protams, cilvēkos tas rada lielu neizpratni, saka V. Boka.

«Brukas, žultspūšļa operācijas. Uroloģijā - adenomas, nierakmeņi. Ginekoloģijā - olnīcu cistas, ārpusdzemdes problēmas, neauglības problēmas,» dienas stacionārā veicamo operāciju piemērus min slimnīcas vadītājs. Par maksu slimnīcā veicot, piemēram, nekomplicētās vēnu operācijas, mikroķirurģijas operācijas. Slimnīca proktoloģijas profilam (arī hemoroīdu operācijām) iedalījusi ļoti nelielu valsts kvotu dienas stacionāra operācijām. «Ļoti daudz pacientu gatavi apmaksāt šo pakalpojumu, jo izcenojums nav tūkstošos latu,» paskaidro V. Boka.

Piedāvā līgumu

Stradiņos pacientam dienas stacionārā var piedāvāt vismaz divus scenārijus. Pirmais - plānveida operāciju veic pilnībā par valsts naudu, jāmaksā ir tikai astoņi lati pacienta iemaksa un, ja nepieciešams, 48 lati par slimnīcā pārlaistu nakti kā par maksas pakalpojumu. Pacientam ar viņa piekrišanu tiek nozīmēts ārstējošais ārsts, stāsta Aigars Martinsons, slimnīcas Ambulatorās ķirurģijas centra vadītājs. Dienas stacionāru operācijās nereti piedalās rezidenti, taču pilnu atbildību par ārstēšanu uzņemas apmācībtiesīgs ārsts, stāsta A. Martinsons. «Tam noteikti nevajadzētu būt bubulim, ka operē rezidents. Nav lielas atšķirības, viņi strādā ārsta uzraudzībā,» saka A. Martinsons. Par rindām viņš saka - ja tagad pierakstītos uz operāciju, tā notiktu pēc nedēļas vai divām.

Taču ir arī otrs scenārijs. Ja pacients vēlas, lai operāciju veic konkrēts ārsts, viņš slēdz līgumu par ārsta izvēli un maksā slimnīcas kasē atbilstoši pakalpojumu cenrādim. Summa svārstās vidēji starp 150 un 300 latiem atkarībā no ārsta amata, zinātniskā grāda. To var raksturot kā daļēju maksas pakalpojumu - valsts samaksā slimnīcai par pakalpojumu, savukārt pacients - brīvprātīgi par mediķu darbu. «Tā mēs legāli arī tiekam no aploksnēm vaļā. Esam sasnieguši to, ka šeit nav nekādas kreisās naudas,» saka A. Martinsons. Šādu variantu arī izvēlējās Ieva - «tas ļoti labi atrisina jautājumu, kā var normāli ārstam pateikties».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?