Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Biznesa attīstībai traucē strādā jošo trūkums

Svarīga loma uzņēmējdarbības attīstībā Latvijas reģionu pilsētās un novados ir kvalitatīvas infrastruktūras esamībai, bet jaunu uzņēmumu veidošanos apgrūtina darbaspēka trūkums, kā arī normatīvajos dokumentos noteiktās, reizēm visai birokrātiskās prasības. Šādu viedokli pauda daudzi Dienas aptaujātie pašvaldību vadītāji.

«Uzņēmējdarbības attīstību veicina Cēsu novada ģeogrāfiskais stāvoklis, kas vērtējams kā izdevīgs, turklāt tuvu Rīgai. Mums ir lieliska infrastruktūra - Pleskavas šoseja, Valmieras šoseja, dzelzceļš, arī maģistrālais gāzesvads. Svarīga loma ir spēcīgajām tradīcijām vairākās nozarēs, piemēram, pārtikas produktu ražošanā un kokapstrādē. Spēcīga ir arī tūrisma un pakalpojumu nozare - jāpiemin Žagarkalns, Ozolkalns, koncertzāle un viesnīcas,» uzņēmējdarbības vidi raksturo Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un piebilst, ka biznesa attīstībai traucē darbaspēka trūkums, bet «tā jau ir problēma visā Latvijā».

To, ka jaunu uzņēmumu rašanos veicina ģeogrāfiskā atrašanās vieta, uzsver arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un norāda: «Mēs investoram piedāvājam teritoriju uzņēmējdarbības attīstībai. Tas, kas varētu traucēt, ir normatīvais regulējums, jo var apgrūtināt investora ienākšanu tirgū.»

Savukārt Kuldīgas novada pašvaldības vadītāja Inga Bērziņa uzsver - palīdz tas, ka veiksmīgi darbojas Kurzemes biznesa inkubators, kurā regulāri sāk darbu jauni uzņēmumi, piemēram, «SIA MGS Factory, kas ražo bērnu rotaļlietas».

«Kuldīgā pērn ienākusi Islandes šūšanas uzņēmuma SIA 66 North Baltic filiāle, kas ar laiku nodrošinās 40 darbvietu. Jauni uzņēmumi veidojas arī ēdināšanā un tādās mūsu novadam tradicionāli raksturīgās nozarēs kā tekstilrūpniecība, kokapstrāde, lauksaimniecība,» stāsta I. Bērziņa un piebilst, «jaunu uzņēmumu rašanos veicina Uzņēmējdarbības atbalsta komisija, kura sadarbojas ar uzņēmējiem un pašvaldību.»

«Jauni uzņēmumi veidojas, taču citi atkal pazūd,» tā situāciju Dobeles novadā raksturo šī novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns.

«Sākot ar pagājušo gadu, klāt nākuši vairāki uzņēmumi. Jauni uzņēmumi veidojušies māju ražošanas nozarē. Pilnveidojas arī dažādas zemnieku saimniecības,» norāda Dobeles novada domes priekšsēdētājs un uzsver, ka, viņaprāt, uzņēmējdarbības attīstību sekmē Latvijas ekonomiskā izaugsme, tāpat arī palīdz uzņēmējdarbības izglītības attīstība, bet grūtības jaunajiem uzņēmējiem varētu radīt «finanšu resursu iegūšana ilgstošākai drošībai».

Salaspils novada pašvaldības vadītājs Raimonds Čudars teic, ka uzņēmējdarbības attīstību sekmē «Rīgas ostas un lidostas tuvums». Tomēr viņš uzver, ka uzņēmējiem biznesa sākšanai nepieciešami lieli ieguldījumi un jāveic apjomīgi sagatavošanas darbi, piemēram, pievedceļu un elektroenerģijas pievadu izbūve, jo «tādu teritoriju, kurās infrastruktūra jau ir nodrošināta, vispār Latvijā ir ļoti maz».

Arī Ogres novada pašvaldības vadītājs Edvīns Bartkevičs pauda viedokli, ka «uzņēmējdarbību veicinoši apstākļi ir pieejamais darbaspēks, kā arī izveidotā infrastruktūra un dzelzceļš, savukārt traucē valstī pastāvošā birokrātija un tas, ka ir liels skaits kontrolējošo institūciju - ja saskaita, sanāk 28, un šo institūciju mērķis ir atrast, par ko sodīt, lai gan būtu jāatbalsta uzņēmumi, sniedzot konsultācijas».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?