Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Biznesā veiksmi nosaka ātrums

Mēnesis pirms Ziemassvētkiem un svētku sezona ik gadu ir saspringts laika periods visu nozaru biznesam, it īpaši ražotājiem un tirgotājiem. Tas ir saprotams, jo uzņēmējiem gada nogale nozīmē papildu peļņu, turklāt ir arī izaicinājumu laiks, kas prasa konsekventu plānošanu un sagatavošanos, spējot pielāgoties neparedzētiem apstākļiem.

Savukārt sūtījumu pakalpojumu sniedzēji svētku drudzi sāk izjust jau krietni pirms Ziemassvētkiem, kad uzņēmumi, kuru biznesu ietekmē sezonalitāte, sāk plānot pasūtījumus un interesēties par piegādes iespējām. Visaktīvākā sūtīšana aizsākas novembra vidū un ilgst līdz pat Ziemassvētkiem. Sūtījumu skaits pieaug vismaz par 30%. Turklāt pieaugums skar gan importu, gan eksportu.

Ienākošajos sūtījumos topā ir preces - rotaļlietas, elektronika, apģērbs un biznesa dāvanas iekšzemes patēriņam, bet eksportēti tiek Latvijas ražotāju produkti - tekstils, pārtikas produkti, rotaslietas, kā arī dāvanas gan biznesa partneriem, gan privātpersonām.

Šodien Eiropas uzņēmumi arvien biežāk piemēro just-in-time uzskaites vadības sistēmu, tas nozīmē - prece īstajā laikā, īstajā vietā, t. i., nav nepieciešams iegādāties preces Ziemassvētkiem jau vasarā, pārmaksājot par uzglabāšanu un riskējot, ka tās vairs nebūs aktuālas pēc vairākiem mēnešiem. Šāda pieeja nozīmē loģistikas plānošanu jau labu laiku iepriekš.

To, ka izsaukt kurjeru un pilnībā nodot viņa rokās rūpes par savu sūtījumu ir ērts risinājums, apliecina arī nesen veiktās Snapshots aptaujas dati. Tie parādīja, ka vairāk nekā puse jeb 58% aptaujāto norādījuši, kurjerpasta galvenā priekšrocība ir ērtības, jo pašam nav nekur jātraucas. Otrā vietā tiek likts ātrums - kurjerpasta operativitāti, kas ļauj nodrošināt piegādi no rokas rokā, kā būtisku faktoru norāda 52% aptaujāto.

Brīvdienu sezona ir laiks, kad svarīgi ir strauji reaģēt, lai apmierinātu pēkšņas izmaiņas klienta pieprasījumā, un spēja kontrolēt savus sūtījumus kļūst izšķiroša. Tāpēc tā vietā, lai gaidītu, kad svarīgā krava ieradīsies, vērts veikt importa preču sūtījumu pašiem. Mūsdienu kurjerpasta un sūtījumu pakalpojumi atļauj būt elastīgiem un pārvaldīt veicamās izmaksas, izvēloties pakalpojumus atbilstoši nepieciešamībām un iespējām, piemēram, piegādi ar aviotransportu, autoceļu vai kombinētā režīmā, izvērtējot to, vai svarīga ir nākamās dienas piegāde vai piegāde nedēļas laikā.

Uzlabojusies situācija vietējā patēriņa tirgū šogad sola aktīvu brīvdienu sezonu tirdzniecības, ražošanas un transporta uzņēmumiem. Lai šis laiks būtu veiksmīgs visiem, svarīgi ņemt vērā vairākas lietas. Pirmkārt, vērts gatavoties svētku sezonai laikus, izpētot iepriekšējo gadu transportēšanas pieredzi, otrkārt, izvēloties piegādes partneri, vajag novērtēt, vai sūtījumu pakalpojums atbilst nepieciešamajam mērķim, vai partneris ir pietiekami elastīgs, lai pielāgotos pēkšņām izmaiņām (piemēram, var transportēt preces katru dienu, nevis reizi nedēļā), treškārt, jānoskaidro, vai kurjerpasta pakalpojumu sniedzējs piedāvā iespēju sekot sūtījumiem internetā.

Vērts arī izmēģiniet sūtījumus testa režīmā jau tagad, lai labāk iepazītu potenciālo sadarbības partneri un sastādītu pēc iespējas izdevīgāku sūtījumu grafiku.

*TNT Latvia valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?