Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bonuss vai nepieciešamība

«Tajā skolā laikam būšu pirmais ārzemnieks. Līdz šim tur mācījušies tikai vācieši,» saka Mārtiņš Lagzdiņš (25), stāstīdams par drīzumā gaidāmo došanos uz Rudersdorfas cementa rūpnīcas tehnikumu, kur turpmākos trīsarpus gadus apgūs automātiķa profesiju. Pēc atgriešanās puisis strādās Cemex Latvija rūpnīcā Brocēnos. Mārtiņš savā ziņā ir uzņēmuma eksperiments - viņš ir pirmais, ko Cemex mērķtiecīgi atlasījis, lai sūtītu mācīties uz ārzemēm un pēc tam - jau atbilstoši sagatavotu - nodarbinātu savā rūpnīcā.

Trauma mainīja plānus

Cemex Mārtiņu pamanīja viņa prasmju komplekta dēļ - viņš labi prot vācu valodu un ir apguvis elektriķa profesiju. Tiesa, Mārtiņa sākotnējie profesionālie plāni saistījās ar sportu. Vidusskolā viņš aizrāvās ar virves vilkšanu un, kad dzimtās Saldus klubs izcīnīja pasaules čempionu titulu šajā sporta veidā, nolēma studēt Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, lai ar laiku kļūtu par virves vilcēju treneri. Taču pēc otrā studiju gada kādā treniņā Mārtiņš guva traumu, kurai sekoja septiņu astoņu mēnešu rehabilitācijas periods mājās gultā. Pēc tā bija atkal jāmācās staigāt un par virves vilkšanu varēja aizmirst. Mārtiņš pastrādāja par kravas auto šoferi, «pamaisījās» pa dažādiem gadījuma darbiem, līdz kāds paziņa ieaicināja celtniecībā, kura tobrīd, treknajos gados, plauka un zēla. Līdz ar krīzi Mārtiņš palika bez darba, taču kā bezdarbnieks izmantoja iespēju apgūt elektriķa profesiju. Savukārt vācu valodu puisis iemācījies, skatoties televizoru. «Visiem stāstu, un visi smejas,» viņš saka. Kad 90. gados Polijā varēja nopirkt pirmos satelītuztvērējus, tāds nonāca arī Mārtiņa ģimenē un vācu TV kanāli RTL, Pro7 un citi nevilšus kļuva par zēna mācību līdzekli. Vidusskolā Mārtiņš vācu valodu izvēlējās kā otro svešvalodu un šīs prasmes (tāpat kā angļu un krievu mēli) pieslīpēja arī vēlāk, pastrādājot Ķīpsalas peldbaseina informācijas centrā, kur ārzemnieki bija bieži viesi.

Par to, ka Mārtiņa iemaņas varētu noderēt Cemex, iedomājās kāds puiša paziņa, viņa kolēģis zemessardzē, kurš šajā uzņēmumā strādā par maiņas vecāko. Ar ierosinājumu atsūtīt CV viņš Mārtiņu uzrunāja brīdī, kad jaunais elektriķis atradās zemessardzes nodaļas komandieru mācībās. Mārtiņš izdevību garām nelaida un drīz saņēma uzaicinājumu uz pārrunām, kuras sekmīgi izturēja.

Dzinulis - izprast procesu

Uzņēmums Mārtiņu izvēlējās nevis konkrētas vakances aizpildīšanai, bet apmācīšanai nākotnes vārdā. Rudersdorfā iegūstamā izglītība ir specifiska un atbilstoša tieši cementa rūpnīcu prasībām, turklāt sniedz ieskatu gan elektrotehnikā, gan elektronikā, kas Latvijā ir divas atsevišķas studiju programmas. Mārtiņš stāsta, ka galvenā odziņa Vācijas skolā esot tā, ka no otrā kursa sākas aktīvs praktiskais darbs - pamīšus trīs nedēļas studē un trīs nedēļas strādā rūpnīcā. Par mācībām Mārtiņam samaksās Cemex Latvija, savukārt stipendiju un dzīvošanas izmaksas sedz Vācijas Cemex.

Pēc atgriešanās Latvijā Mārtiņam uzņēmumā būs jānostrādā divi gadi, taču viņš ir pārliecināts, ka paliks ilgāk. Skaidrā nākotnes trajektorija viņu nemulsina, jo cementa ražošana paspējusi ieinteresēt. Pirms došanās uz Vāciju Mārtiņš veic «mācību ceļojumu» pa dažādām Cemex Brocēnu rūpnīcas struktūrvienībām, lai iepazītu ražošanas procesu, - pabijis pie mehāniķiem, elektriķiem, automātiķiem. «Jo vairāk kādu lietu apgūsti, jo vairāk saproti, ka neko no tās nesaproti. Tas ir tāds kārtīgs izaicinājums. Tas arī ir galvenais dzinulis - izprast procesu tiktāl, lai var sākt to kontrolēt,» Mārtiņš apņēmies. Arī mācības Vācijā viņu nebiedē - iestājeksāmenu nedēļā par skolu radies labs iespaids.

Nevar nesūtīt

Treknajos gados daudzi starptautiski uzņēmumi ļoti aktīvi sūtīja savus darbiniekus mācīties uz ārzemēm savās iekšējās, korporatīvajās akadēmijās vai skolās, norāda personāla vadības konsultāciju uzņēmuma Eiropersonāls vadītāja un vecākā konsultante Arta Biruma. Patlaban tas turpinās, varbūt vienīgi šo to mēģinot optimizēt, piemēram, nesūtot darbiniekus uz akadēmijām, bet gan ataicinot tās pasniedzējus uz Latviju. Salīdzinot ar pāris gadu pagātni, izteiktāk mazinājušās darba devēju apmaksātas MBA tālmācības studijas. Izzudusi arī tāda galējība kā darbinieku un pasniedzēja sūtīšana kaut ko apgūt kādas eksotiskas valsts «interjerā», uzņēmumi darbiniekiem nesedz arī īstermiņa kursus vai konferences, pret ko iepriekš attiecās visai brīvi.

Tomēr, ja sociālo zinātņu profesijās darba devēja apmaksātas mācības ārzemēs vairāk vai mazāk bija un ir darbiniekam atvēlēts bonuss un motivators, inženiertehniskajās jomās tā lielākoties ir nepieciešamība, jo tajās attiecīgu speciālistu Latvijas darba tirgū ļoti trūkst, tos šeit nemaz nesagatavo, vai arī tiem nepieciešama kāda specifiska sertifikācija. Piemēram, uzņēmums Rīgas dzirnavnieks graudu dzirnavu tehniķus tehnologus sūta mācīties uz koledžu Maskavā, savukārt Latvijas dzelzceļa speciālisti nozares gudrības nereti dodas apgūt uz Sanktpēterburgu. «Latvijā ražotāji aktīvi sadarbojās ar augstskolām, lai izveidotu attiecīgu specialitāšu programmas, un labprāt uz tām sūtīja arī savus darbiniekus. Patlaban krīzes dēļ tas ir apsīcis, bet, domāju, jau drīz atsāksies, jo kvalificētu kadru deficīts saglabājas,» komentē A. Biruma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?