Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Brauciens spāņu vilcienā pārvēršas ellē

Spānija grimst sērās par traģisko vilciena katastrofu, kas prasījusi vismaz 78 cilvēku dzīvību, un meklē atbildes, kas izraisīja vienu no nāvējošākajiem dzelzceļa negadījumiem visā Eiropā. Aculiecinieki redzēto pielīdzina elles briesmām. Izpostītie vilcienu vagoni, apkārt izmētātie cilvēku ķermeņi un dūmu mākoņi raksturo šausmas, kas pārņēma svētceļotāju iecienīto Santjago de Kompostelas pilsētu Galisijas reģionā valsts ziemeļrietumos.

Raksturo kā elles šausmas

«Es nāku no elles. Es nevaru jums pateikt, kas dega - lokomotīve, kāds no vagoniem vai vēl kas cits,» telekanālam ABC sacīja ugunsdzēsējs Žaume Ticons, kurš viens no pirmajiem sasniedza avārijas vietu.

Valsts dzelzceļa kompānijas Renfe vilciens trešdienas vakarā ar 218 pasažieriem bija ceļā no galvaspilsētas Madrides un Ferolu, kas ir pazīstama kā kuģu būvniecības centrs. Bija atlikusi mazākā daļa no sešu stundu ilgā brauciena, kad pulksten 20.42 pēc vietējā laika vilciens, tuvojoties Santjago de Kompostelas stacijai, līkumā lielā ātrumā noskrēja no sliedēm, ietriecās sienā un apmeta vairākus kūleņus.

Fransisko Otero, kurš avārijas brīdī atradās vienā no blakus esošajām mājām, stāstīja ziņu aģentūrai AFP, ka dzirdējis skaļu troksni un domājis, ka sākusies zemestrīce. «Pirmais, ko es ieraudzīju, bija sievietes ķermenis. Es nekad nebiju redzējis līķi. Apkārt bija liels klusums, nedaudz dūmu un uguns,» sacīja vīrietis. «Mani kaimiņi ar nūjām mēģināja atbrīvot iesprostotos cilvēkus, beigās izdevās viņus izdabūt ārā, ņemot talkā zāģi. Tas izskatījās neticami.»

Katastrofā miruši vismaz 78 cilvēki, ievainoti vairāk nekā simt četrdesmit. Zināms, ka ievainoto vidū ir arī ārzemnieki. Ceturtdien 32 cilvēki, to vidū četri bērni, aizvien atradās kritiskā stāvoklī.

Avārijā izdzīvojušais Rikardo Montesko stāstīja, ka daži vagoni sakrituši kaudzē cits virs cita un daļa apakšā palikušo cilvēku tikuši saspiesti. Tad vienu vagonu pārņēmušas liesmas. Kāds cits vagons pārlūzis uz pusēm.

«Notikušais ir šokējošs, gluži kā no Dantes elles apraksta,» vietējai radiostacijai redzēto raksturoja Galisijas reģiona vadītājs Alberto Nunjess Feijo, atsaucoties uz viduslaiku autora Dantes Aligjēri darbā Dievišķā komēdija aprakstītajiem elles lokiem. Viņš izsludinājis Galisijas reģionā septiņu dienu sēras, visā Spānijā noteikts triju dienu sēru periods.

Uzreiz pēc katastrofas apkārtnes iedzīvotāji steiguši palīdzēt ievainotajiem, traukušies uz slimnīcām, lai nodotu asinis, un viesnīcnieki atvēlējuši numurus bez maksas cietušo tuviniekiem. Viss reģions ir satriekts par katastrofu, raidsabiedrībai BBC stāstīja vietējais žurnālists Fransisko Kaminjo: «Šī ir neliela vieta, kurā nekas nenotiek, proti, nekas svarīgs vai traģisks.»

Pārsniedz atļauto ātrumu

Pilnā sparā rit izmeklēšana, lai noskaidrotu, kas izraisīja traģisko katastrofu. Par ticamāko versiju uzskata to, ka vilciens līkumā iegājis ar pārāk lielu ātrumu. Vilcienā iesprostotais mašīnists izmeklētājiem atzinis, ka īsi pirms avārijas sasniegti 190 km/h. Atļautais iebraukšanas ātrums līkumā ir uz pusi mazāks, proti, 80 km/h. Pret mašīnistu ierosināta izmeklēšana.

Dzelzceļa kompānija apgalvo, ka avarējušais vilciens bijis tehniski nevainojamā stāvoklī. Arī sliežu ceļam, visticamāk, nav bijuši bojājumi, tomēr varasiestādes aizrādījušas, ka pašlaik ir pāragri precīzi spriest, kas vainojams traģēdijā, un tiek gaidīti izmeklēšanas rezultāti.

Katastrofa Santjago de Kompostelu satrieca Svētā Jēkaba dienas priekšvakarā, kad uz pilsētu plūda svētceļnieku pūļi no visas pasaules. Apustulis Svētais Jēkabs apglabāts Santjago de Kompostelā, kas jau kopš viduslaikiem ir viena no svarīgākajām svētceļnieku vietām visā Eiropā. Ceturtdien atcelti visi plānotie svinību pasākumi.

Katastrofas vietā ceturtdien ieradās arī Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs. «Šodien ir ļoti smaga diena. Mēs esam piedzīvojuši šausmīgu, traģisku negadījumu, un man bail, ka tas vēl ilgi kavēsies mūsu atmiņās,» uzsvēra premjers. «Kā cilvēkam, kurš pats dzimis Santjago de Kompostelā, ticiet man, šī ir skumjākā Svētā Jēkaba diena visā manā mūžā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Traģiskākās katastrofas Eiropā

1988. g. (Lielbritānija): triju vilcienu sadursmē Londonā miruši 35 cilvēki.
2000. g. (Austrija): tunelī, kurā atradās ar slēpotājiem pārpildīts trošu vilciens, izcēlās ugunsgrēks; bojā gājuši 155 cilvēki.
2006. g. (Melnkalne): galvaspilsētas Podgoricas tuvumā pārpildīts vilciens noskrēja no sliedēm un iegāzās aizā. Bojā gājuši 46, ievainoti 198 cilvēki.
2006. g. (Spānija): Valensijā metro vilciens noskrēja no sliedēm un apmetās otrādi. Miris 41 cilvēks.
2013. g. (Spānija): vilciens Santjago de Kompostelā noskrēja no sliedēm; miruši vismaz 78, ievainoti vairāk nekā 140 cilvēku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?