Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Bulgāru pilsoņu patruļas iet cīņā pret migrantiem

Kamēr Bulgārijas varasiestādes turpina celt dzeloņstiepļu žogu gar valsts robežu ar Turciju, lai apturētu migrantus un patvēruma meklētājus, kas vēlas nokļūt Rietumeiropā, tikmēr bulgāri veido «pilsoņu patruļas» un dodas uz pierobežu tvarstīt migrantus. Patruļas regulāri atspoguļo vietējie mediji, un vairākums Bulgārijas iedzīvotāju pret tām ir pozitīvi noskaņoti. Nospiedošā mazākumā esošie kritiķi uzskata, ka patruļas pārkāpj cilvēcības robežas.

«Supervaronis»

No vairāk nekā miljona migrantu un patvēruma meklētāju, kas pagājušajā gadā izmantoja tā dēvēto Balkānu migrācijas ceļu, lai no Turcijas un Grieķijas kājām nokļūtu Vācijā un citās Rietumeiropas valstīs, aptuveni 30 tūkstoši šķērsoja Bulgārijas robežu, lielākoties nelikumīgi. Lai vērstos pret migrantiem, bulgāri uz valsts 270 kilometru garās robežas ar Turciju uzstāda žogu. Līdz šim ir pabeigts 95 kilometrus garš posms, bet līdz gada vidum, kad būvdarbus paredzēts noslēgt, žogam būs jāstiepjas 130 kilometru garumā.

Vietās, kur žogs nav uzstādīts, migranti un patvēruma meklētāji, kas pārsvarā bēg no karadarbības Sīrijā, regulāri patvaļīgi šķērso robežu. Ne vienmēr robežsargi spēj viņus laikus konstatēt un aizturēt. Likumsargiem talkā nākuši pierobežas iedzīvotāji, kuri kopš gada sākuma brīvprātīgi organizē «patriotu» kustības, kas dodas patruļās gar robežu, lai meklētu Bulgārijas teritorijā ienākušus migrantus.

Par nacionāla mēroga slavenību februārī kļuva 29 gadus vecais auto rezerves daļu tirgotājs un cīkstonis Dinko Valevs no Jambolas pilsētas Bulgārijas dienvidaustrumos. Vienā no valsts populārākajiem televīzijas kanāliem, kas viņu pieteica kā «supervaroni», tika demonstrēts sižets par to, kā D. Valevs kopā ar domubiedriem uz valsts robežas ar Turciju aizturēja 12 vīriešus, trīs sievietes un bērnu no Sīrijas.

Sižetā parādīja arī paša D. Valeva ar mobilo tālruni filmētu video, kurā viņš aizturētajiem vīriešiem norāda, ka viņi izskatoties pēc teroristiem un ir ieradušies, lai «nogalinātu mūs kā suņus». Aizturētie migranti tika nodoti policijai.

Vīrietis izpelnījies arī starptautisko mediju uzmanību. Sarunā ar britu raidsabiedrību BBC D. Valevs apgalvoja, ka viņa rīcību atbalstot 95% Bulgārijas iedzīvotāju. «Bulgārijai ir vajadzīgi tādi cilvēki kā es,» viņš sacīja, norādot, ka migranti esot «teroristi, džihādisti un talibi». «Viņi ir pretīgi un slikti cilvēki, viņiem jāpaliek tur, no kurienes nākuši.»

Liek atgriezties Turcijā

Pagājušajā nedēļā Bulgārijas robežsardzes priekšnieks Antonio Angelovs apbalvoja brīvprātīgos no nacionālistu kustības Organizācija Bulgārijas pilsoņu aizsardzībai, kuri uz robežas ar Turciju bija aizturējuši un nodevuši likumsargiem 23 migrantus. «Apturēt migrantus un ziņot policijai ir mūsu pilsoniskais pienākums,» pēc apbalvojuma saņemšanas paziņoja organizācija.

Plašākai sabiedrībai par sevi licis manīt arī grupējums Pilsoņu brigāde sieviešu un ticības aizstāvībai, kura pārstāvji apgalvo, ka rīko patruļas gar robežu ar Turciju un liek migrantiem, kas ienākuši Bulgārijas teritorijā, atgriezties Turcijā. Viņi gan noliedz, ka vērstos pret migrantiem ar vardarbību, vēsta portāls Balkan Insight.

Šonedēļ Bulgārijā plašu publicitāti izpelnījies pirmdien internetā publicētais amatieru video, kurā redzami trīs uz zemes guļoši migranti ar aiz muguras sasaitētām rokām. Video redzams, ka sagūstītos aplenkuši vairāki vīrieši, no kuriem viens ir bruņojies ar mačeti. «Nē, Bulgārija. Atgriezieties Turcijā!» viens no viņiem saka lauzītā angļu valodā.

Sabiedrības atbalsts

Bulgārijas Nacionālās televīzijas šonedēļ internetā rīkotajā aptaujā 84% respondentu atbalstīja ideju, ka valdībai būtu jāatzīst un jāatbalsta brīvprātīgo patruļas uz robežas. Arī vadošās amatpersonas un politiķi, piemēram, premjerministrs Bojko Borisovs, līdz šim nebija atklāti iebilduši pret D. Valeva un līdzīgu darboņu aktivitātēm pierobežā.

Video, kurā redzami sagūstītie migranti, daudzus piespiedīs mainīt domas. Robežsardzes priekšnieks A. Angelovs, kurš vēl pirms dažām dienām bija publiski uzslavējis brīvprātīgos, kuri mēģina aizturēt migrantus, paziņojis, ka šāda cilvēku aizturēšana, ko neveic likumsargi, ir, «maigi izsakoties, nelikumīga», raksta ziņu vietne Novinite.com.

Iekšlietu ministre Rumjana Bačvarova paziņojusi, ka varasiestādēm uz robežas ar Turciju turpmāk būs jāuzmana «ne tikai tie, kas to nelikumīgi šķērso, bet arī tie, kuri vēlas viņiem uzbrukt vai nu naudas, vai lētas un bīstamas slavas nolūkā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?