Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Burvju triks?

Mobinga situācijā izdala četrus veidus: fiziskais mobings (arī personisko mantu aizskaršana, bojāšana u. tml.); verbālais; rakstiskais (arī e-mobings); klusējošais jeb ignorance pret vienaudzi. Pret upuri var tikt vērsti arī visi šie mobinga veidi. Dažus no tiem var vieglāk konstatēt, taču tas nenozīmē, ka citi vienaudžu savstarpējās vardarbības situācijās tiek izmantoti mazāk.

Mobinga situāciju rašanos veicina skolas vide un atmosfēra klasē, kā arī pieaugušo attieksme pret šo fenomenu. Mobingu nevajadzētu jaukt ar konfliktu, strīdiem. Vienaudžu savstarpējā vardarbība veidojas, kad viena vai vairākas personas ilgākā laika periodā tiek pakļautas sistemātiskai, negatīvai rīcībai un attieksmei no līdzcilvēku puses. Skolas vide var gan mazināt, gan veicināt mobinga situācijas, un konflikti var izvērsties mobingā, ja tie netiek savlaicīgi risināti.

Mobinga situācija ir sekas - to rāda gan pētījumi, gan prakse skolās. Svarīgi saprast šī fenomena trīs puses: upuris - pāridarītājs - vienaldzīgie. Preventīvais darbs koncentrējas uz lielākā vairākuma uzrunāšanu, taču nedrīkst aizmirst, ka ne tikai upuris ir upuris, arī pāridarītājs var būt vardarbības upuris. Skolā darbs ar šo fenomenu ir ikdiena, un rezultāts, lai arī lēni, bet ilgtermiņā ir. To redzam skolās, kurās vides uzlabošana un mobinga mazināšana ir prioritāte.

Centra Dardedze programma Drosme draudzēties strādā preventīvi, kad šādas mobinga situācijas ir nelielas. Programma piedāvā trīs secīgas nodarbības. Iecietības stundā skolēni apgūst, kas ir mobings, kā tas rodas un ko katrs skolēns pats var darīt, lai to novērstu. Foruma teātra nodarbībā skolēni var iejusties reālā mobinga situācijā un izmēģināt un meklēt pēc iespējas vairāk tās risinājumu. Programmas trešais solis ir spēle Kas un kāds tu esi?, kurā skolēni vāc punktus un diskutē par dažādu mobinga situāciju risinājumiem. Pēc nodarbībām skolotāji saņem ieteikumus audzināšanas stundai, kā arī piecu uzdevumu grāmatu.

Skolām, kas mobinga prevencē strādā arī ikdienā, mūsu nodarbības ir atbalsts. Ar vienu preventīvu nodarbību nav iespējams veikt burvju triku un pārtraukt mobinga situācijas. Šis darbs attaisnojas pēc gadiem. No skolu atsaucības secinām, ka situācija lēni uzlabojas. Pēdējā gadā saņemam vairāk zvanu no klases audzinātājiem un vecākiem, kas vēlas uzzināt, kā rīkoties šādās situācijās, kā palīdzēt, kur vērsties.

Mobinga situācijās nav nozīmes skolas ģeogrāfiskajam novietojumam, taču nozīme ir skolas videi - gan tās ēkai un apkārtnei, gan tam, vai skolā ir patīkami uzturēties, arī skolotāju attieksmei, atmosfērai starp pedagogiem. Cieņpilnas vides veidošana ir sarežģīts un ilgs process, kur jāiesaista visas puses - skolēni, skolotāji, administrācija, vecāki. Ja nav vienota atbalsta, šis process paildzinās. Pieaugušajiem ir iespēja parādīt ceļu, kur cieņa ir vērtība, lai to pieņemtu arī skolēni!

*Centra Dardedze programmas Drosme draudzēties koordinatore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?