Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Būs gan digitāla, gan papīra «iekšiņa»

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) šā gada plānos ir 50 tūkstošu grāmatu un divu miljonu laikrakstu lappušu pārcelšana digitālajā formātā, tomēr arī turpmāk lielākā daļa grāmatu krājuma būs pieejama ierastā veidā. Bibliotēkas direktors Andris Vilks uzsver, ka krājuma digitalizācija nepieciešama, lai glābtu senos izdevumus un īpaši periodiku un fotogrāfijas, kas ir visvairāk apdraudētas.

Tomēr mūsdienās izdoto grāmatu digitālās versijas veidot šobrīd nav paredzēts, un arī tad, kad Pārdaugavā būs gatava jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, lielu daļu no digitālajā formātā pieejamajiem tekstiem varēs lasīt tikai bibliotēkā uz vietas.

Izvēloties, kuru krājuma daļu digitalizēt vispirms, kritērijs ir saglābt to, kas visātrāk var aiziet bojā. Vecākie laikraksti, kas drukāti uz slikta papīra, Latvijā lielākoties pieejami tikai divos eksemplāros - LNB un Misiņa bibliotēkā. Avīzi vēl ir iespējams restaurēt arī papīra versijā, kas gan ir dārgi, savukārt fotogrāfijas autentiski atjaunot bez negatīva nevar, tāpēc arī tās tiek digitalizētas. Tāpat datorā iespējams lasīt tās grāmatas, kas ir senas un ļoti pieprasītas, bet nav saistītas ar nepastarpinātu autortiesību aizsardzību. Tā arī ir galvenā atšķirība starp LNB digitālajiem fondiem un, piemēram, Ideju foruma bibliotēku, kas izraisīja izdevēju sašutumu, bez saskaņošanas digitalizējot un piedāvājot brīvā lietošanā internetā simtiem mūsdienās izdotu grāmatu. A.Vilks uzskata, ka šādu darbību nevar saukt par bibliotēku, jo jānodrošina arī datubāzes un plašas meklēšanas iespējas pēc atslēgvārdiem. Tāpēc arī jaunajā LNB ēkā bibliotekāru skaits nesamazināsies, jo lasītājam vajadzēs bibliotekāra konsultācijas datubāzu lietošanā. Turklāt Eiropas Savienības autortiesības regulējošie normatīvie akti paredz, ka digitālās kopijas pieejamas tikai bibliotēku telpās. «Cilvēki ir pieraduši pie Google meklētāja, kur augšpusē ir biežāk lietotie resursi, un paskatās labi ja pirmos 10 - 20. Bibliotēku krājumā ir augstāka līmeņa tehnoloģijas, pētnieciskais darbs ir pilnīgi atšķirīgs,» uzsvēra A.Vilks. Bibliotēka nākotnē plānota kā komfortabla zona aktīvai komunikācijai, klusuma laiks bibliotēkās jau ir pagātne. Plānots organizēt arī dažādas diskusijas, to skaitā ar blogotājiem un tviterotājiem.

Pēc jaunās ēkas jeb Gaismaspils uzbūvēšanas puse no visas ēkas būs publiski pieejamā daļa, brīvpieejas krājumā būs 350 tūkstoši vienību. Slēgtais fonds aizņems tikai 10% no kopējām telpām, kas tiek projektētas, ievērojot nākotnē iespējamās izmaiņas telpu plānojumā. «Fleksibilitāte ir galvenais nosacījums, jo neviens nevar prognozēt, kā bibliotēka attīstīsies tālā nākotnē, un jebkuras būtiskas izmaiņas būvniecības laikā nozīmē būtiskas izmaksas,» norādīja A.Vilks.

Nākotnē bibliotēka varētu strādāt 24 stundu režīmā, tad naktī varētu izmantot dienā pasūtītās grāmatas, enciklopēdijas un elektroniskos resursus. Citu valstu bibliotēku prakse rāda, ka šādu pakalpojumu labprāt izmanto studenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Jauno LNB ēku plāno nodot ekspluatācijā 2014.gadā
Līgums par Gaismaspils būvniecību bija par 114,6 miljoniem latu Vēlāk tika pieļauts, ka izmaksas varētu samazināt līdz 86,34 miljoniem latu
Telpu aprīkojumam tiks izsludināts iepirkuma konkurss, izņemot atsevišķas dizaina mēbeles, kas tiks izgatavotas pēc arhitekta Gunāra Birkerta skicēm
Iekštelpu sienu krāsojums būšot pieskaņots Latvijas
naudaszīmju toņiem
Šobrīd LNB izvietota septiņās ēkās, piecas no tām avārijas stāvoklī
Krājumā vairāk nekā 4 miljoni vienību
Avoti: Latvijas Nacionālā bibliotēka, Diena

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?