Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Būs sarežģītāk, bet drošāk

Sesto gadu pēc kārtas Dakaras rallijs notiks bez Dakaras - Dienvidamerikā. Taču ar to jau visi, šķiet, ir samierinājušies, par ko liecina arī kuplais dalībnieku skaits. Savukārt sacensību organizētāji parūpējušies par jaunām izmaiņām, lai daudzie motorsportisti, tostarp arī viens Latvijas pārstāvis Māris Saukāns, nebūtu vīlušies.

Motociklu klasē dalību Dakaras rallijam šoreiz pieteica 196 sportisti. Viens no galvenajiem favorītiem, kā ierasts, ir pieckārtējais čempions francūzis Sirils Diprē. Visus līdzšinējos panākumus viņš guvis ar KTM motocikliem, taču šoreiz intrigas dzirksti piedos viņa pārsēšanās uz Yamaha spēkrata. Francūzim konkurenci sagādās spānis Marks Koma, kurš savainojuma dēļ izlaida pagājušā gada sacensības, bet šoreiz ar KTM motociklu lūkos atgūt čempiona titulu, kas viņam pēdējo reizi piederēja 2011. gadā. Pirmajā posmā Koma bija otrais, bet Diprē - trešais. Uzvaru guva spānis Žoans Barreda (Honda).

Kvadriciklu klasē sacentīsies 47 sportisti. Spriežot pēc pirmā posma rezultātiem, kvadros par čempionu godu cīnīsies tie paši «vēži» - pērnā gada čempions argentīnietis Markoss Patronelli pirmajā posmā bija otrais, bet pirmais bija vicečempions čīlietis Ingasio Kasale (abi Yamaha).

Viens no šī gada jaunumiem ir atsevišķie posmi motociklistiem un kvadru braucējiem. Šo klašu sportisti piecos posmos sacentīsies no automašīnām un smagajiem automobiļiem atšķirīgos maršrutos. Kopumā vairāk nekā divi tūkstoši kilometru jeb 40% kopējās distances tiks mēroti pa citu maršrutu ar šaurāku ceļu. Tas darīts arī drošības apsvērumu dēļ. Motocikliem un kvadriem gaidāms vēl viens īpašs izaicinājums: divi maratonu posmi jeb divas dienas bez komandas palīdzības. Nāksies iztikt tikai ar pašu spēkiem, un jācer uz konkurentu palīdzību. Īsākais maratona posms ir 1228 kilometrus garš, bet garākais - 1590 kilometru.

Latviešu līdzjutējus droši vien visvairāk interesēs automobiļu klase. Tajā startēs divas ekipāžas ar Latvijā radīto, Andra Dambja konstruēto OSCar O3. Māris Saukāns stūrēs spēkratu vienā ekipāžā ar krievu Antonu Grigorovu, bet lietuvietis Benedikts Vanags cīnīsies plecu pie pleca ar baltkrievu Andreju Rudņicki.

Šajā klasē sacentīsies 154 ekipāžas. Pirmajā posmā negaidīti uzvarēja portugāļa Karlosa Souzas ekipāža (Haval), bet galvenie favorīti ar Mini nebija tālu - argentīnietis Orlando Terranova finišēja 11 sekundes vēlāk, bet katarietis Nasers el Atijahs uzvarētājam zaudēja 47 sekundes. Pagājušā gada čempions francūzis Stefans Peterhansels bija sestais.

Saukāns/Grigorovs pirmajā dienā finišēja 56. vietā, posma uzvarētājam zaudējot 34 minūtes un 45 sekundes, bet otrai OSCar klājās mazliet sliktāk - 89. vieta un atpalicība no līdera 51:31 minūte.

Smago automašīnu klasē piedalās 75 ekipāžas. Neapstrīdamu favorītu lomā būs krievi Eduards Nikolajevs, Airats Mardejevs un Andrejs Karginovs (KAMAZ). Viņiem konkurenci centīsies sagādāt nīderlandieši Žerārs de Rojs un Hanss Steisijs (abi IVECO).

5. janvārī Argentīnā startējušais rallijs pēc 13 posmiem finišēs 18. janvārī Čīlē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pievērs uzmanību!

Francūzim Stefanam Peterhanselam pietrūkst vienas uzvaras posmā, lai kļūtu par otro visu laiku uzvarām bagātāko autosportistu Dakaras rallija vēsturē. Pašlaik viņam ir 29 posmu uzvaras, bet līderis ir soms Ari Vatanens (50).
Pēdējos divos gados Dakaras rallijā gāja bojā pa vienam motociklu klases sportistam.
Vislielākā pārstāvniecība rallijā ir Francijai - 36 automašīnu ekipāžas. Tuvākajai sekotājai Argentīnai ir 26.
Dakaras rallijā 66 gadu vecumā startēs francūzis Etjēns Smuleviks.
Visvairāk pārstāvētā automašīnu marka Dakaras rallijā ir Toyota (47). Tuvākie sekotāji ir Mini (11), Polaris (6) un pa pieciem Ford, Nissan un Bowler spēkratiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?