Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Būtu vismaz aprunājušies

Bundžu Jānis*

Pirmdienas vakarā Salacgrīvā notika Eiropas lieldzelzceļa Rail Baltic sabiedriskā apspriešana.

Vakara vadītāja: Tā! Atgādinu, ka apspriešana notiek saskaņā ar… likumu un… noteikumiem. Lūdzu runāt īsi, konkrēti, bez emocijām. Iestājoties pret dzelzceļu, jūs iestājaties pret vienotu Eiropu!

Sabiedrība: Tā! Priekš kam mums dzelzceļu! Nevajag mums to monstru! Atdodiet vispirms nozagto naudu! Kā jums nav kauna!!!

Vai tā bija? Nē, tā nebija. Pa cepumam pelnījusi gan publika, gan konsultanti.

Bundžu Jānis, salasījies biedinošas atsauksmes par citām spriešanām, bikli nosēdās uz krēsla maliņas tuvāk durvīm, lai jucekļa gadījumā paspētu izšmaukt.

Tomēr. Neritēja arī kā sprediķis baznīcā ar kopīgu dziedāšanu beigās. Diezgan apnicīgi bij`dzelzceļa trases pētnieku RB Latvija pārstāvja Neila Balgaļa nemitīgie «vai jūs sapratāt?», «vai jums skaidrs?», «vai izprotat?» un saldena kantēšanās par lielu draugu un savējo… Nu, nebija te salasījušies astoņdesmitgadīgi vecīši un tantītes no tumšiem mežiem, kas nekad nav datoru redzējuši. Varbūt pa kādam. Bija tāda laba sajūta, kad kājās ceļas jauns cilvēks un - mani sauc (pieņemsim) Jānis, esmu Ceriņu māju saimnieks. Trase iet tieši pāri mājai. Sakiet… seko konstruktīvi jautājumi par termiņiem un procedūru. Tikai tuvāk sēdošs var noķert emociju ēnu.

Arī publiku nevajadzētu pārlielīt. Kāds vīrs jau sākumā sauca, ka viss te ir nelikumīgi. Cits lēnprātīgi kavējās Straumēnu cienīgās atmiņās par pirmā Ulmaņa laikiem, enerģiska kundze «pierādīja», ka dzelzceļš jau tagad novecojis… bet tie tik atsevišķi jaukumi. Kopumā - lielas sajūsmas nav, bet, ja nu reiz tā sanācis, mēģinām spiest maksimumu. Tai skaitā Salacgrīvas staciju - tūristiem, studentiem, biznesam un atpakaļbraucējiem. Gan jau var sakombinēt lēnākos vilcienus ar ātrajiem. Stacijas priekšlikumu nenoraidīja, bet solījumi bija vispārīgi un miglaini. Ja nesekosim plāniem līdzi, tad tiešām - noteikti nebūvēs.

Par kļūdām, ko laipnie konsultanti laipni pieļāva. Vēlreiz apstiprinājās «Mirtantes» zelta aforisms no Jāņu nakts limuzīna - BŪTU VISMAZ APRUNĀJUŠIES. Tā lielākā cilvēku saniknošana notikusi, saņemot vēstulītes, ka tā un tā, te būvēs trasi. Var simtreiz taisnoties, ka tas tikai informatīvs paziņojums, ka vēl jau nezina… Cilvēkiem spriedums skaidrs - ar viņiem nerēķinās. Aizbraukt uz tām mājām. Izstaigāties, izrunāties. Un nevis ar likumiem, bet dažiem atmiņu stāstiem. Aizņemtu vairāk laika, bet arī lielāka atdeve. Gan jau pētnieku četru miljonu budžets izturētu.

Otra mulsinošā lieta. Tā arī nevarēja saprast - projekts pašā sākumā (kā tika vairākkārt uzsvērts) vai jau kaut kur viducī. Savienojumu ar Igauniju mainīt nevar, novirzes no iezīmētām līnijām ar tā kā nav iespējamas. Kas tad no sabiedrības te īsti atkarīgs?! Ja nu vienīgi tā stacija.

Trešā - bīstamākā lieta. Dzelzceļa «cauri dzinēju» lieliskā pašpietiekamības sajūta. Vienkāršās tautas pierunāšanā labi trenētie konsultanti jaudās tik pārliecināti par savu pareizību, ka viņiem uz vietas varētu piešķirt PAREIZĀ VIEDOKĻA ORDENI. Manīja pat iemīlēšanās pazīmes. Sevī... Štruntīgi tikai, ka «vienkāršā tauta» diezgan ātri saprot, ka notiek spēlīte. Tas miljardu projektam, vēl jo vairāk - tā attīstītājiem, nepavisam nav lāgā.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?