Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Būvvalde aptur teātri dzīvoklī

«Troksnis, šūpojas lustras, ik pa laikam pazūd elektrība un no griestiem krīt apmetums,» šādi situāciju raksturo Jānis, kurš mitinās stāvu zemāk - tieši zem nesen atklātās mākslas telpas 64 krēsli. Kopš ceturtdienas Rīgā, Marijas ielā 20, daudzdzīvokļu nama piektā stāva dzīvoklī, notiek teātra izrādes un nākotnē plānoti arī akustiskie koncerti.

Tomēr privātajai mākslas telpai vismaz uz laiku būs jāpārtrauc sava darbība, jo iecere nav bijusi saskaņota ne ar citiem mājas kopīpašniekiem, ne atbildīgajiem dienestiem. Līdz ar to pastāv nopietnas bažas par cilvēku drošību un vairākiem pārkāpumiem. Būvvalde pēc telpu apskates pirmdien vakarā arī paziņoja, ka aptur teātra darbību.

Daudzdzīvokļu mājas kopīpašniece Liene Kupča par teātra darbību uzzinājusi tikai no medijiem, kas izraisījis neizpratni, jo, lai dzīvoklī varētu ierīkot teātri, nepieciešama visu kopīpašnieku atļauja. Tomēr producents Juris Millers, kurš izveidojis mākslas telpu, šādu atļauju nav lūdzis. Kopīpašnieki vērsušies ar iesniegumu Rīgas pilsētas būvvaldē un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), jo neesot saprotams, kā daudzdzīvokļu mājā, nedomājot par iedzīvotāju interesēm, var izveidot privātu teātri. Viņa to sauc par patvaļu un bezatbildīgu rīcību. «Kopš ceturdienas katru vakaru ir bijušas izrādes, ap 70 cilvēku staigā augšā un lejā pa kāpnēm, trīc griesti. Māja var neizturēt tādu slodzi,» Dienai sacīja L. Kupča. Kā piemēru viņa minēja atgadījumu pirms pāris gadiem, kad konkrētajā dzīvoklī tika veikts vannas istabas remonts un tā rezultātā iebrukuši apakšējā dzīvokļa griesti. Savukārt, tā kā nav saskaņojuma ar VUGD, iespējams, nav ievērotas drošības prasības un, piemēram, cilvēku evakuācija var nenoritēt veiksmīgi. Problēmu nama iedzīvotāji mēģinājuši risināt sarunu ceļā, bet izpratnes neesot bijis.

Kopīpašums nozīmē to, ka, lai veiktu būtiskas izmaiņas dzīvoklī, ir nepieciešama visu kopīpašnieku atļauja, Dienai skaidroja zvērināta advokāte Sigita Zepa-Tetere. Bet šajā gadījumā, kad dzīvoklis faktiski ir pārveidots par publisku vietu - teātri -, nav ņemtas vērā citu mājas iedzīvotāju intereses. Ja būtu bijis saskaņojums ar būvvaldi, tā būtu prasījusi pārējo vajadzīgo atļauju. Rezultātā telpa nav nodota ekspluatācijā, kas nozīmē, ka VUGD nav veicis pārbaudes saistībā ar ugunsdrošību un cilvēku iespējamo evakuāciju.

To, ka ir problēmas, apstiprina arī būvvalde. Pēc telpu apskates tā secinājusi, ka būvniecība dzīvoklī notikusi patvaļīgi, nav pārliecības, vai ievērotas ugunsdrošības prasības un vai būvkonstrukcija atbilst slodzes izmaiņām. Būvvalde apturēs teātra darbību, pagaidām izrādes tajā nevarēs notikt, Dienai uzsvēra būvvaldes sabiedrisko attiecību pārstāve Ieva Luste.

Pats J. Millers gan nekādas problēmas nesaskata, norādot, ka mājā atrodas citi biroji, zobārstniecība un valodu kursi, kuri arī netika saskaņoti ar pārējiem kopīpašniekiem. L. Kupča gan norādīja, ka minētie uzņēmumi atrodas pirmajā stāvā un tiem ir konkrēts darba laiks, kas netraucē iedzīvotājus. I. Millers arī apgalvo, ka dzīvoklī nekādus būvdarbus nav veicis. Dienai rādot telpas, viņš pastāstīja, ka ir noplēsis tapetes, nokasījis birstošo reģipsi un pielicis žalūzijas, kam atļauja nav vajadzīga. Skatoties no malas, gan liekas - lai izveidotu izrāžu telpu, ir nojaukta viena starpsiena. Tomēr J. Millers apgalvo, ka dzīvoklis tā izskatījies jau laikā, kad to iegādājās. Arī ar VUGD J. Millers saskaņot neko nav mēģinājis. «Te nevar būt lielākas drošības problēmas kā citos dzīvokļus, kur spēlēts ir teātris. Māja vairāk dreb no garāmbraucošiem trolejbusiem,» sacīja J. Millers. Līdzīgos apstākļos izrādes esot iestudējis arī JRT režisors Alvis Hermanis, klāstīja J. Millers. Viņš arī būvvaldes lēmumam nepiekrīt, to pārsūdzēs un sola, ka izrādes turpinās notikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?