Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ceļā nepazaudēt mērķi

Diskusija par izmaiņām veselības aprūpes finansēšanas modelī tiek cikliski aktualizēta, taču fokuss arvien biežāk novirzās no pamatproblēmām. Galvenais strīdu objekts ir piedāvātais instruments, atstājot problēmu un mērķi otrajā plānā. Attiecībā uz mērķi sākotnēji dominēja vēlme papildināt resursus, apkarojot ēnu ekonomiku, vēlāk priekšplānā izvirzījās iecere palielināt veselības budžetu līdz vienam miljardam latu 2020.

gadā. Nav šaubu, ka abiem centieniem ir saistība. Latvijā ir sarežģītāk atvēlēt adekvātu % no iekšzemes kopprodukta (IKP) veselības aprūpei, ja nodokļos iekasējam tikai 26-28% no IKP, salīdzinot ar Igaunijas 33% no IKP vai citu Eiropas valstu 38% no IKP. Atšķirību neveido mazāks nodokļu slogs, bet gan maksātāju skaita proporcija un iekasēšanas disciplīna. Domāt par nodokļu maksātāju loka paplašināšanu šķiet loģiski, taču faktu, ka iniciatīvu uzņemas Veselības ministrija (VM), daudzi uzskata par izmisuma soli.

Nevar apgalvot, ka sākotnēji izvirzītie mērķi būtu pilnīgi aizmirsti šobrīd, tomēr nu galvenokārt tiek uzsvērta vēlme ieviest obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu. Šāda akcenta izmaiņa ir diezgan pašsaprotama. Skaidrs, ka nozīmīgs nodokļu maksātāju pieaugums netiek sagaidīts (optimistiski vien 5% no 145 tūkstošiem nemaksātāju). Arī naudas pieaugums veselības budžetam, līdzīgi kā līdz šim, ik gadu būs atkarīgs tikai no valdības labvēlības. Aprēķini liecina - obligātās iemaksas no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) veiks vien 40% Latvijas iedzīvotāju, valsts uzdevums būs apdrošināt vēl 54% (attaisnotās kategorijas), bet 6% joprojām paliks «nekurienē» un kvalificēsies tikai valsts garantētajiem veselības aprūpes pamatpakalpojumiem.

Cerēto finansējuma pieaugumu noteiks valdības vēlme un iespējas dubultot valsts dotētās iemaksas par apdrošinātajām personām (tā pietuvinot tās summai, ko vidēji samaksās viens IIN maksātājs) un segt valsts garantēto pakalpojumu izmaksas reālā apmērā. Nav gan skaidrs, kāpēc lai tas notiktu, jo valdība triju gadu budžeta rāmī jau parādījusi, ka nozīmīga pieauguma veselības sistēmas tēriņos nebūs. Mazliet virtuāls ir % no IKP, daudz tiešāks indikators ir veselībai atvēlētie tēriņi no kopējā valsts budžeta. Šajā rādītājā Latvija ne tikai atpaliek no citām Eiropas Savienības valstīm, tostarp Baltijas kaimiņvalstīm, bet arī turpina ceļu pilnīgi pretējā virzienā.

Viena no virzīto izmaiņu kritiķu bažām ir risks palielināt jau tā destruktīvo sociālās nevienlīdzības pakāpi. Šobrīd Latvija Eiropas kontekstā ir īpaša ne tikai ar veiksmīgo finanšu krīzes pārvarēšanu, bet arī ar faktu, ka pusi no veselības pakalpojumu izmaksām sedz iedzīvotāji tiešā veidā. Virkne ziņojumu pērn ilustrēja neadekvāto finansiālo slogu, kas novirzīts uz Latvijas pacientu pleciem, tā liedzot savlaicīgu piekļuvi veselības pakalpojumiem, pasliktinot veselības stāvokli un konkurētspēju. Manuprāt, VM apzinājusies minētos riskus, un plānotais likumprojekts garantē pakalpojumu pieejamību vairākumam sociālo grupu. Bažas gan saglabājas par pieeju medikamentozai terapijai. Kaut arī 100% apmērā kompensētie medikamenti iekļauti pamatpakalpojumu grozā, neapdrošinātie pacienti nesaņems citus valsts kompensētos medikamentus, kas realitātē var pasliktināt hronisko slimību gaitu vai radīt akūtas problēmas.

*Sabiedrības veselības eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?