Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Cer, ka lēmumu par slēgšanu atcels

Lēmumu par Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Latgale filiāles Kalkūni slēgšanu Labklājības ministrija (LM) pieņēma jau maijā, taču šobrīd daudzi pret to iebilst, iesaistot pat Tiesībsarga biroju, kas plāno situāciju izvērtēt. Rīt Kalkūnos kopā ar tiesībsargu viesosies arī labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība), kurš Dienai apgalvo, ka lēmums nav akmenī cirsts. Vienlaikus Daugavpils novada pašvaldība, kura iestājas pret aprūpes centra slēgšanu, nav gatava to pārņemt savā pārziņā.

LM šobrīd īsteno Eiropas Savienības finansētu deinstitucionalizācijas projektu, lai bērni dzīvotu ģimenē vai ģimenei pietuvinātā vidē, bet pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām varētu dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu. Pēdējos sešos gados slēgtas jau sešas filiāles, šogad jāslēdz filiāle Allažos, nākamgad - Teikā, bet vēl Kalkūnus - 2019. gadā. Kā Dienai atgādina LM ES fondu komunikācijas speciāliste Inita Kabanova, šajā centrā šobrīd bērni ir kopā ar pieaugušajiem, kas nav laba prakse, kā arī ilgtermiņā Kalkūnu ēku izmantošanai nepieciešami lieli ieguldījumi.

Saasinoties jautājumam par filiāles slēgšanu, sūdzības saņēmis arī Tiesībsarga birojs. Kā Dienai pastāstīja tā pārstāve Ruta Siliņa, tiesībsargs ir ierosinājis pārbaudes lietu par bērna aprūpes kvalitāti VSAC Rīga filiālē Baldone, taču, ņemot vērā, ka pēc Kalkūnu slēgšanas tajā dzīvojošajiem bērniem pakalpojumus plānots nodrošināt Baldonē, tiks izpētīti tiesiskie un faktiskie apstākļi abās filiālēs. Turklāt pēc lietas uzsākšanas ir saņemti vēl pieci Kalkūnos dzīvojošo bērnu vecāku, divu garīdznieku un Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (Saskaņa) iesniegums, viņiem uztraucoties par to, ka Kalkūnu slēgšana liegtu iespēju vecākiem regulāri apciemot savus bērnus. Jautāta, vai tiesībsargs sniegs arī ieteikumus LM, kā rīkoties, R. Siliņa piebilda, ka pagaidām lieta ir izskatīšanā, tāpēc būtu pāragri teikt, ka ir vai nav iestāde jāslēdz.

Diena noskaidroja Daugavpils novada pašvaldībā, tiesībsargs Kalkūnos viesosies ceturtdien, un kopā ar viņu uz filiāli dosies arī J. Reirs. To Dienai apstiprina arī pats ministrs, sakot, ka tas palīdzēs pieņemt lēmumu par tālāko filiāles darbību. Šobrīd nepieciešams vēl pamatīgs izvērtējums, apsverot visus par un pret. Kad būs zināms gala lēmums, ministrs atbildēt nevarēja, taču apstiprināja, ka pastāv iespēja iepriekš pieņemto lēmumu arī mainīt. «Kamēr nebūs vērtējuma, es nekādus lēmumus nevaru pieņemt,» sacīja ministrs.

Daugavpils novada pašvaldības vadītāja Janīna Jalinska (Daugavpils novada partija) cer, ka šai vizītei būs rezultāts un aprūpes centrs tiks saglabāts. Dome uzstāj uz to, lai to turpinātu attīstīt, jo arī līdz šim ir ieguldīti lieli finanšu līdzekļi, turklāt centra klientiem būtu grūti izmaiņām pielāgoties. Viņa arī šaubās, ka novadā izdotos atrast audžuģimenes tiem bērniem, kam ir smagas saslimšanas. Tomēr, ja LM lēmumu par slēgšanu neatceļ, pašvaldība šobrīd nav gatava centru pārņemt savā pārziņā. Tādā gadījumā tā centīsies rast kādu kompromisu.

I. Kabanovas retorika gan liek domāt, ka ministrija uzstās uz deinstitucionalizāciju. Viņa piebilst, ka reorganizēt plānots visus sociālās aprūpes centrus, ko pēc būtības ir atbalstījis arī tiesībsargs, jo Latvija virzās prom no tā, ka bērnam būtu jādzīvo institūcijā. Šobrīd ar pašvaldību norit sarunas, lai radītu citas aprūpes formas. «Tas, ka tur nebūs valsts sociālās aprūpes centra filiāle, kas ir liela institūcija, nenozīmē, ka telpas nevar pielāgot un radīt alternatīvos pakalpojumus piemēram, dienas centru, atelpas brīža pakalpojumus vai grupu dzīvokļus. Nav runa par to, ka tagad brauks pāri ar buldozeru un tur vairs nekā nebūs. Vienkārši vajag uztaisīt labāk,» saka speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?