Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cilvēki salst, mēram prēmija

Pagājušā gada nogalē Inčukalna novada domes priekšsēdētājam Aivaram Nalivaiko domes sēdes balsojumā nolēma piešķirt naudas prēmiju par viņa organizēto siltumapgādi iedzīvotājiem. Taču šogad pēkšņi uznākušajā ziemā izrādījās, ka Inčukalna daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem jādzīvo aukstumā un pašiem jāmeklē papildu iespējas, kā dzīvokļos sajust un noturēt kaut nedaudz siltuma.

Laikrakstā Diena vērsās Inguna Lāce un Jana Zvirbule, kuras ir Inčukalna Meža ielas 3/5 un Meža ielas 2 māju vecākās. Šajās ēkās, kurām ir viens kopīgs māju apkures siltummezgls, SIA Vangažu namsaimnieks bija izvietojis paziņojumu par siltumenerģijas piegādes atslēgšanu. Tas nosaka, ka māju iedzīvotājiem ir jāsaskaņo un jāparaksta līgums par siltumenerģijas piegādi un lietošanu. Paziņojumā atgādināta Ministru kabineta noteikumu norma: ja līgums nav noslēgts, siltumenerģiju lietot aizliegts. Vangažu namsaimnieks brīdinājis - ja nenoslēgs līgumu, tiks izskatīts jautājums par siltumenerģijas piegādes pārtraukšanu.

Inčukalna novada dome ir atbildīga par SIA Vangažu namsaimnieks - «tā ir novada domes kapitālsabiedrība,» apstiprina A. Nalivaiko. Brīdī, kad Diena sazinājās ar domes priekšsēdētāju, viņš vēl tikai iepazinās ar I. Lāces iesūtīto materiālu, kurā ir iekļauti arī dzīvokļu temperatūras rādītāji. Tikai pēc iedzīvotāju skaļi celtās trauksmes viņš lūdza Komunālo jautājumu komitejai pieaicināt tās izpilddirektoru un kopā ar SIA Vangažu namsaimnieks valdes priekšsēdētāju Maksimu Griščenko meklēt risinājumu. M. Griščenko telefonsarunā no komentāriem par situāciju gan atteicās.

SIA Vangažu namsaimnieks iegādājās un 2013. gada 17. oktobrī uzstādīja granulu apkures iekārtu siltumenerģijas ražošanai mājām Meža ielā 3/5 un Meža ielā 2. Līdz šim līgums par siltumenerģijas piegādi un apkalpošanu no Meža ielas māju iedzīvotājiem nav parakstīts, tāpēc mājas iedzīvotāji nevar piekļūt telpai, kurā atrodas siltumenerģijas rādītājs. Lai iekļūtu telpā pie šī apkures katla, dzīvokļa īpašniekiem vai pārstāvjiem ir jāsaskaņo laiks ar sabiedrības darbinieku, lai apskatītu iekārtu un fiksētu iekārtas rādītājus. A. Nalivaiko uzskata, ka šī situācija ir atrisināta, kad viņš pats iesaistījās, lai no katlu mājas tiktu padots siltums bez noteikta siltumrežīma. Domes priekšsēdētājs gan nevar atbildēt par temperatūru konkrētos dzīvokļos, taču, viņaprāt, katlu māja nodrošinot normālu apkures režīmu.

Dienas rīcībā ir gaisa temperatūras mērījumi, kas iegūti, izmantojot sertificētu termometru, Meža ielas 3/5, kā arī Meža ielas 2 dzīvokļos. Mērījumu procesā piedalījās arī Inčukalna novada domes Attīstības, rūpniecības un lauksaimniecības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Ivo Bernats. Mērījumos konstatēts, ka 21 dzīvoklī vidējā gaisa temperatūra tobrīd bija +11,9 grādi. Pēc tam, kad situācijas risināšanā mājas iedzīvotāji iesaistīja plašsaziņas līdzekļus, situācija nedaudz uzlabojusies, un pagājušās nedēļas beigās radiatori beidzot tiešām bijuši karsti. Tomēr, lai iedzīvotāji ikdienā varētu sajust siltumu, vēl jāpaiet kādam laikam, jo mitekļi aukstajās dienās krietni izsaluši.

Inčukalna iedzīvotājai I. Lācei joprojām neizprotams šķiet pagājušā gada Inčukalna novada domes priekšsēdētāja vietnieces Ludmilas Vorobjovas iniciētais lēmums piešķirt A. Nalivaiko vienreizēju naudas balvu 38% apmērā no mēneša darba algas. Kā teikts domes lēmuma projektā, šī prēmija ir arī par to, ka viņš devis ieguldījumu pašvaldības funkciju īstenošanā, organizējot iedzīvotājiem siltumapgādi.

I. Lāce uzskata, ka iedzīvotāju nu jau ilgstošajās problēmās ar apkuri nav vainojams SIA Vangažu namsaimnieks kurinātājs, bet gan granulu katla uzstādītājs. Viņa ir pārliecināta, ka Inčukalna novada domes priekšsēdētājam nav komandas, kas pilnvērtīgi veiktu savus darba pienākumus, un, lai šādas problēmas neatkārtotos un iedzīvotājiem nebūtu jācieš, vispirms jāsakārto pašreizējā sistēma Inčukalna domē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?