Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Cilvēks orķestris un laika trūkums

Romānu Ruzinu* satieku metālapstrādes uzņēmuma teritorijā blakus Riga Plaza tirdzniecības centram. Uzņēmums pieder viņa tēvam, un Romāns darbojas tā paspārnē. Savas firmas Romānam vēl pagaidām nav. Projekta Dienas starts ietvaros 21 gadu veco uzņēmēju esmu saticis trīs reizes, un viņš vienmēr ir baltā kreklā un žaketē. Jaunietis Maskavā studē metālapstrādi, mācās Aviācijas institūta otrajā kursā. Viņš stāsta, ka tuvojas sesija un katastrofāli trūkst laika. Esot Latvijā, Romāns dzīvo Jūrmalā ar vecākiem, bet šobrīd vairāk laika sanāk pavadīt institūta kopmītnēs Maskavā.

Kaitinošā muita

«Viss sākās, kad man bija kādi 15 vai 16 gadi. Ar vecākiem aizbraucām uz Spāniju, un tur bija velosipēdu noma. Bez klasiskajiem divriteņiem tur iznomāja arī elektriskos velosipēdus, un tas tolaik bija baigais jaunums,» stāsta Romāns. Izbraucot ar elektrisko divriteni, viņam radusies doma, ka kaut kas tāds jātirgo arī Latvijā. «Nebija tā, ka nebija piedāvājuma. Tolaik arī Rīgā varēja iegādāties elektriskos divriteņus, tomēr tie bija ļoti dārgi, maksāja ap Ls 1000, turklāt tā tipa divriteņiem elektromotors vienkārši palīdzēja mīties, bet manējie brauc paši.»

Pirmie divi elektroriteņi pasūtīti Ķīnā. «Sazinājos ar ražotājiem internetā, izstāstīju, ko man vajag. Man ilgi nācās viņiem skaidrot, ka nepieciešami tikai divi velosipēdi paraugam, ka pārējos simts es nopirkšu pēc tam,» smejas Romāns. Velosipēdi tiek transportēti uz Latviju ar kuģi, konteineros kā piešķirotā krava. Lai nomātu visu konteineru, apjoms pagaidām esot par mazu. «Es joprojām esmu neizpratnē par to neiedomājamo birokrātiju, kas valda muitā. Pirmajā reizē vispār nācās braukt uz turieni trīs dienas pēc kārtas. Es saprotu, ka Maskavā tā ir norma attiecībā uz jebkuru saskarsmi ar valsts iestādēm, bet Latvijā citās jomās esam pieraduši pie ātriem un vienkāršiem risinājumiem. Muitā viss notiek lēnām un sarežģīti.» Romāns parasti izmantojot muitas brokeru pakalpojumus - viņi par Ls 10-15 tiek galā ar visām formalitātēm.

Videoklips par Ls 50

Visu pārējo gan Romāns dara pats. Pašlaik no dažādiem ražotājiem tiek pasūtītas elektrisko velosipēdu komponentes, bet kopā tie tiek salikti Rīgā. «Pats arī tos skrūvēju. Laika gaitā esmu sapratis, kur labāk pasūtīt akumulatorus, kur mehāniku. Tā ir vieglāk arī ar garantijas remonta nodrošināšanu. Divriteņus pārzinu kā savus piecus pirkstus, līdz ar to daudzas problēmas varu atrisināt arī pa telefonu,» atklāj Romāns. Arī uzņēmuma mājaslapa eritenis.lv ir puiša veikums. Sākotnēji viņš izmantojis gatavu bezmaksas platformu, tomēr pēc tam pārtaisījis visu no nulles. Romāns stāsta, ka tas neesot nekas sarežģītāks par teksta noformēšanu vordā, galvenais atrast piemērotu programmu un serveri, kur mājaslapu izvietot. Lapas uzturēšana mēnesī izmaksā pāris latu.

Pirms nedēļas Jūrmalā uzfilmēts arī divriteņu reklāmas video. «Varbūt neierasti, bet operatoru un aktieri atradu ss.lv sludinājumu serverī. Tā kā montāžu datorā veicu pats, divu klipu - latviešu un krievu valodā - filmēšana man izmaksāja Ls 50. Ja es gribētu visu gatavu, šāda pakalpojuma cena būtu vismaz Ls 200.»

Grib būvēt Latvijā

Jautāts, kas uzņēmējdarbībā ir pats grūtākais, Romāns ilgi domā. «Patiesībā man šobrīd ļoti trūkst darbaroku. Taču, ja kādu pieņemšu darbā, man nāksies celt divriteņiem cenu un tas ietekmēs biznesu, jo cilvēkiem pirktspēja ir tāda, kāda ir. Es pozicionēju savus e-riteņus kā demokrātisku un lētu pārvietošanās veidu, un, ja prasīšu «kosmosu», neviens tos nepirks.»

Romānam biznesā lielu atbalstu sniedz ģimene un draugi. «Kad bija izstādes Ķīpsalā un Skonto hallē, talkā nāca klasesbiedri. Man ļoti palīdz tēvs, kamēr esmu Maskavā, divriteņu tirdzniecība ir viņa pārziņā. Kopā strādājam pie dažādiem jauniem projektiem, jūs jau redzējāt mūsu velorikšas, ko ražojam tepat uz vietas. Pirmā rikša tapa, kad mūs uzrunāja cilvēki no Krievijas. Viņi bija uzgājuši manu mājaslapu, kuras noformējumā izmantota elektrorikšas fotogrāfija. Tā kā tāda tobrīd nebija pieejama, nācās būvēt pašiem. Tagad būvējam rikšas gan ar elektromotora, gan pedāļu piedziņu. Vēlos Latvijā uzbūvēt arī elektrisko divriteni, gatavu pasūtot tikai dzinēju, elektronisko vadību un akumulatoru. Pagaidām par to vairāk neko nestāstīšu. Komercnoslēpums,» smaida Romāns.

* Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balstu nominācijā Perspektīvākais starts)
Uzņēmums IT Sapiens ir pārvācies uz jaunām telpām un meklē jaunu kolēģi - vecāko PHP programmētāju ar labu PHP un SQL pieredzi. Eva Narunovska sola aizraujošu izaicinājumu - dalību kāda jauna un revolucionāra projekta izstrādē. Pieteikties var, rakstot uz [email protected].

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balstu nominācijā Perspektīvākais starts)
Tamāra Tutina stāsta, ka mazgāšanas bizness Rēzeknē šobrīd notiek palēnām. Ir pieņemts darba drošības speciālists, kas izstrādājis vajadzīgās instrukcijas. Sandis Tutins strādā Liepājā savā pamata darbavietā - ceļu būves uzņēmumā - un ģimenes uzņēmumu atstājis sievas ziņā.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Lomu spēļu ražošana Ingas Mundas valodu skolā ir iestrēgusi. Problēma ir ar tēmu kartīšu iepakojumu - tas pilnībā jāpārtaisa. Papīrs izvēlēts par biezu, arī dizains jāmaina, tomēr ir saglabājusies neliela cerība, ka līdz mācību gada beigām viss būs gatavs.

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balstu nominācijā Perspektīvākais starts)
Restorānā Kotai ir pabeigts remonts, un šodien tiek vestas iekārtas. Gints Zīverts slēdz līgumus ar darbiniekiem un veido viņu amata aprakstus. Teikt restorāna atklāšanas datumu viņš vēl negrib, jo katru reizi, nosaucot konkrētu dienu, kaut kas nobrūk un termiņi atkal pārbīdās par nedēļu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?