Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Cīnīsies pret pastkastītes firmām, sola melno sarakstu

Valdība otrdien apstiprināja virkni Tieslietu un Finanšu ministrijas (FM) virzītu likumu grozījumu projektu, ar kuru palīdzību ieplānots cīnīties pret ēnu ekonomiku, ļaujot vieglāk likvidēt tā sauktās pastkastītes firmas. Ja pašreizējā iecere, apspriežot to Saeimas komisijās, stipri izmainīta netiks, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā būšot pieejams arī fiktīvo un dažādus pārkāpumus pieļāvušo firmu melnais saraksts, kas ļaus citiem uzņēmējiem noskaidrot, vai viņu sadarbības partneri ir uzticami.

Grozījumi paredz izmaiņas septiņos dažādos likumos, kas cita starpā dos Uzņēmumu reģistram (UR) tiesības «tukšos» un ekonomiski neaktīvos uzņēmumus izslēgt no Komercreģistra bez vēršanās tiesā, liks VID uzturēt riska adrešu sarakstu, kā arī precīzi noteiks amatus, kādus persona nedrīkst ieņemt uzņēmumā, ja tai ierobežotas vai atņemtas tiesības veikt komercdarbību. Valsts iestādes lēš, ka šobrīd pastkastītes firmu varētu būt ap 6000.

Bez likvidācijas UR komersanta darbību varēs izbeigt, piemēram, ja tas ilgstoši ir bez valdes vai neiesniedz gada pārskatu, kā arī, ja VID sniedz informāciju, ka vairāk nekā pusei uzņēmuma darbinieku tiek maksātas aplokšņu algas. Ja uzņēmumam atradīsies kreditori, kas pret šādu soli iebildīs, uzņēmums varēs iziet parasto likvidācijas vai maksātnespējas procesu, savukārt komersantus, par kuriem šādas intereses nebūs, izslēgs no komercreģistra divu mēnešu laikā no likumā noteiktā pārkāpuma konstatēšanas dienas.

FM Nodokļu administrēšanas politikas departamenta vadītāja Māra Čakste žurnālistiem arī norādīja, ka iecerēts VID mājaslapā izveidot melno sarakstu, kurā būšot redzami šādus pārkāpumus izdarījušie uzņēmumi. Viņa skaidroja, ka šobrīd pastāvošo VID fiktīvo uzņēmumu sarakstu nopublicēt juridiski ir grūti, jo tas balstīts uz riska sistēmām, un «tur nav ne lēmumu, ne iespēju tos pārsūdzēt». Savukārt pēc pašreizējās ieceres izveidotais melnais saraksts dos iespēju uzņēmumiem no tā izkļūt, ja pārkāpumi tiek novērsti.

Tāpat valdība pieņēma priekšlikumu, ka UR pats varēs administratīvi sodīt uzņēmumus par ziņu savlaicīgu nesniegšanu. Šobrīd par šādiem gadījumiem lēmumu pieņem Administratīvā tiesa, bet līdz ar jauno regulējumu process būšot ātrāks un efektīvāks, turklāt mazināšoties tiesu noslodze.

Auditorkompānijas KPMG eksperte Gunta Kauliņa Dienai atzina, ka pastkastītes firmu likvidēšanas atvieglojumus vērtē pozitīvi: «Domāju, ka tas ir ļoti saprātīgi, jo šādas firmas faktiski, vismaz manuprāt, ir iespējams izmantot tikai nelikumīgām darbībām. Turklāt neaktīvas firmas tiek uzskaitītas, tām seko līdzi, kas prasa resursus.»

Runājot par melno sarakstu, viņa savukārt atgādināja, ka par tādu spriests tiek jau desmitiem gadu, bet vienmēr līdz šim prevalējušas cilvēktiesības, ka uzņēmumus tādos nedrīkstot likt iekšā. Viņasprāt, tomēr, ja tas tiek ieviests saprātīgā veidā, šāda saraksta izveide būtu atbalstāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?