Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dakteri klauni - novērtēti

Jau vairāk nekā pusgadu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) darbojas dakteri klauni, kuri palīdz bērniem pārvarēt bailes, uztraukumu un ir klāt, kad nepieciešams atbalsts. Sākumā dakteri klauni bija atrodami tikai Rīgā, bet tagad viņi ir arī Ventspils slimnīcā un citās pilsētās, kad dodas izbraukumos. Biedrībai Dr. Klauns aprit gads, un nākamgad mācības sāks jauni klauni.

Jūnijā, kad Diena pirmajā dakteru klaunu darbadienā BKUS satika Lauri, viņš stāstīja, ka iesaistījies programmā, jo vēlējies atrast nodarbošanos, kas būtu gan neparasta, gan izaicinoša, bet reizē arī palīdzētu citiem. Lauris toreiz atklāja, ka nebaidās no dzīves realitātes, piemēram, slimības vai nāves, jo slimnīcā viņš pievērš uzmanību bērna emocijām un pašam cilvēkam, nevis diagnozei. Patlaban gan Lauris ir izlēmis, ka šāds darbs viņam nav piemērots, iespējams, tieši smago emociju dēļ, kādas var rasties, strādājot ar bērniem slimnīcā.

Patlaban BKUS strādā 13 dakteru klaunu, viens - Ventspils slimnīcā. Bērnu slimnīcā viens no klauniem ir studente Signija, kura patlaban raksta bakalaura darbu un strādā par administratori. Brīvajā laikā vismaz reizi nedēļā, uzlikusi sarkano klauna degunu, viņa dodas uz Bērnu slimnīcu. Aiz lielā, sarkanā deguna var paslēpt emocijas, noslēpties no sevis, un tad viss ir kārtībā, saka Signija, stāstot par emocijām Bērnu slimnīcā. Daktera klauna pienākumus viņa ir apņēmusies pildīt arī turpmāk, jo ir patīkami redzēt smaidus gan bērnu, gan viņu vecāku, gan ārstu sejās. Viņa gan uzsver, ka vēl daudz ir jāmācās, lai kļūtu par īstiem profesionāļiem, arī ārsti ne vienmēr lūdz klauna palīdzību. «Ceru, ka ar laiku ārsti sapratīs mūsu mērķi un nesāks procedūras bez mums. Pagaidām ir tā, ka uz procedūrām mūs īsti nesauc. Mums pašiem ir jāiet un jāuzmācas ar savu klātbūtni,» stāsta Signija. Arī Bērnu slimnīcas galvenā māsa Dita Raiska Dienai atzīst, ka dakteri klauni vairāk iepazīti kā jautrības radītāji un nesēji. Vēl nepieciešams laiks, lai dakteri klauni būtu līdzās ārstam vai māsai, veicot medicīnisku manipulāciju, un palīdzētu bērniem pārvarēt arī šos emocionālos brīžus slimnīcā, uzskata D. Raiska.

Lai gan visbiežāk klauni slimnīcā ienes jautrību un prieku, tomēr Signija norāda, ka ir gadījumi, kad bērni nobīstas. «Tad mēs uzreiz noņemam sarkano degunu un parādām, ka esam tādi paši kā viņi, kā mamma un tētis. Parādām, ka mums tas sarkanais deguns nav pieaudzis klāt,» piebilst Signija. Ir dažādas pieejas - citi klauni ir skaļi, citi klusi, bet jebkurā gadījumā slimnīcā tiek radīta patīkamāka gaisotne, uzskata Signija.

Biedrības Dr. Klauns dibinātāja Marianna Milovska Dienai pastāstīja, ka gandarījums par paveikto ir liels, īpaši, ja klaunus aicina piedalīties procedūrās. Tieši šajos brīžos viņu klātbūtne ir sevišķi noderīga. Tomēr viņa norādīja - lai gan BKUS katru dienu ir vismaz divi dakteri klauni, tas esot par maz, jo nav iespējams satikt visus bērnus. Ir vēlme, lai dakteri klauni strādātu arī reģionālajās slimnīcās. Tieši tāpēc nākamgad tiks apmācīta jaunu dakteru klaunu grupa līdz 17 cilvēkiem. Vispirms gan topošajiem klauniem būs jāiztur atlase. Pēc tam būs trīs mēnešu mācības un pusotra mēneša prakse slimnīcā kopā ar nu jau pieredzējušajiem dakteriem klauniem. Jaunajai grupai būs vēl papildu noteikums - slimnīcā būs jānostrādā vismaz gads. Pēc M. Milovskas teiktā, šogad trīs dakteri klauni, arī Lauris, sapratuši, ka tas nav viņiem piemērots darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dakteru klaunu paveiktais

BKUS nostrādātas 24 nedēļas.
Kopā nostrādātas gandrīz 1000 klaunu stundu.
Satikti vairāk nekā 4000 bērnu, kas ir tikai viena piektā daļa no bērniem, kas šai laikā atradās slimnīcā.
Katru dienu slimnīcā ir vismaz divi dakteri klauni.
Avots: biedrība Dr. Klauns

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?