Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Daļu uzņēmumu pārvaldīs centralizēti

Pretēji sākotnējai iecerei izveidot centralizētu valsts kapitāla daļu pārvaldības modeli otrdien valdībā apstiprināja daļēji centralizētās pārvaldības koncepciju. No 140 uzņēmumiem ar valsts līdzdalību daļa varētu palikt ministriju pārraudzībā, daļa - pārveidoti par valsts institūcijām vai aģentūrām, bet daļa pakāpeniski nodota jaunizveidotajai Centralizētās pārvaldības institūcijai (CPI).

Desmit valsts uzņēmumos ar vismaz 15 miljonu latu apgrozījumu un ne mazāk kā 50 darbiniekiem plānots atjaunot arī padomes, kas savulaik tika likvidētas, jo tā tika politizēta uzņēmumu pārvalde un padomes bija papildu ienākumu avots partijām. Tās gan šiem mērķiem vēlāk iemanījās izmantot valdes, profesionāļus tajās nomainot ar partiju cilvēkiem.

Kad pērn decembrī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) Saeimā prezentēja ideju par divām septiņpadsmit gadus gaidītām koncepcijām, kā ministrs raksturoja koncepciju par publisko personu komercdarbību, kā arī valsts kapitāla daļu pārvaldību, viņš iezīmēja virzību uz centralizētu šo kapitāla daļu pārvaldību. Diskusijās dažādās auditorijās un speciāli izveidotā darba grupā ir nolemts veidot daļēji centralizētu modeli. Tas nozīmē, ka CPI pārvaldīs tikai atsevišķas kapitālsabiedrības, bet to vidū varētu būt arī lielie uzņēmumi, kā Latvenergo, Latvijas valsts meži, Latvijas dzelzceļš. Uzņēmumu pārņemšana notiktu pakāpeniski, un kā pirmie CPI paspārnē varētu nonākt Valsts nekustamie īpašumi. Ministrijām paliks tās kapitālsabiedrības, kuras saņem lielu valsts finansējuma, - tas varētu attiekties uz izglītības, veselības un arī kultūras jomu, piemēram, teātriem. Ik pēc trim gadiem plānots izvērtēt kapitālsabiedrību statusu, lai novērtētu, vai tajos ir nepieciešama valsts līdzdalība un vai to skaits nav jāsamazina.

Otrdien pirms šā jautājuma akceptēšanas valdībā D. Pavļuts preses konferencē informēja, ka līdz nākamā gada 1. janvārim paredzēts izveidot arī jaunu Centralizētās pārvaldības institūciju. Tā būs valsts pārvaldes iestāde, kas, līdzīgi kā Pārresoru koordinācijas centrs, darbosies Ministru kabineta un premjera pārraudzībā. CPI strādātu 11 cilvēku, ieskaitot vadītāju, kurus izraudzītos konkursā. Daļa būtu ierēdņi, bet daļa - pieaicinātie eksperti. Gadā no valsts budžeta CPI paredzēts ap 430 000 latu. CPI darbību nodrošinās Valsts kancelejas darbinieki, piemēram, informācijas tehnoloģiju speciālisti, grāmatveži. Viens no būtiskiem CPI uzdevumiem būs veicināt informācijas pieejamību un atklātību šo uzņēmumu darbībā. Lai reformu īstenotu, nepieciešamas izmaiņas 12 likumos, ko paredzēts iesniegt Saeimā reizē ar nākamā gada valsts budžetu pavadošo likumprojektu paketi.

D. Pavļuts cer padomēs izvairīties «no universālajiem kareivjiem», un viens cilvēks varēs būt ne vairāk kā trīs padomēs. Tagad valsts kapitāldaļu pārvaldību īsteno ministriju valsts sekretāri vai viņu pilnvarotās personas. Otrdien šo jautājumu skatīja arī Saeimas Nacionālā attīstības plāna izstrādes uzraudzības komisijā, kurā diskusijas bija tieši par uzņēmumu padomju atjaunošanu. Ekonomikas ministrijas ierēdņiem nebija viegli pārliecināt, ka tajās būs iespējams izvairīties no politizācijas, lai arī ir plānots veidot speciālu profesionāļu rezerves sarakstu, kura kandidātus vērtētu nominācijas komisija, bet gala lēmumu pieņemtu kapitāla daļu turētājs - CPI vai ministrija. Komisijas vadītājs Raimonds Vējonis sacīja: «Kopumā deputāti atbalsta valsts kapitāla daļu pārvaldības sakārtošanu, bet pilnīgas pārliecības, ka tas atrisinās daudzu gadu problēmas, nav.» Kāds Vienotības deputāts, nesagaidījis sēdes beigas, promejot pie sevis noteica: «Pilnīgs vāks.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?