Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Dana mēģinās bankrotēt ar trešo piegājienu

Kad Dana (vārds mainīts) pirms diviem trim gadiem ņēma kredītus diviem dzīvokļiem, jaunajai sievietei šķita, ka labie laiki nebeigsies nekad - ienākumi pieaugs un dzīves apstākļi turpinās uzlaboties. Rozā brilles nokrita, kad iestājās krīze. Sievietes ienākumi būtiski samazinājās, un, nespējot samaksāt kredītus, divu bērnu māmiņa ir nonākusi uz bankrota sliekšņa.

Lai tiktu vaļā no parādiem, sieviete divas reizes mēģinājusi panākt maksātnespēju, taču nesekmīgi. Pašreizējais maksātnespējas process viņai ir par dārgu, tāpēc jaunā sieviete lielas cerības liek uz jauno Maksātnespējas likumu, kas bankrota procesu, viņasprāt, padarīs lētāku, līdz ar to arī pieejamāku, kā arī ļaus ātrāk tikt vaļā no parādu nastas.

Divi kredīti

Dana pirmo kredītu divistabu dzīvokļa iegādei par 20 000 latu Jelgavā paņēma 2007. gadā. Dzīvoklis bija neliels - nepilni 40 kvadrātmetri. Uzskatot, ka ģimenei vajag lielāku dzīvojamo platību, jo tobrīd vienīgais bērns auga lielāks, un nākotnē, iespējams, vajadzēs ņemt pie sevis mazpilsētā saimnieka mājā šobrīd dzīvojošo mammu, Dana izlēma Jelgavā nopirkt otru - trīsistabu dzīvokli 63 kvadrātmetru platībā. Ienākumi, kā saka jaunā sieviete, viņai bija pietiekami, un nekas tobrīd neliecināja, ka tie varētu sarukt, - tieši otrādi. Īpašuma iegādei par nepilniem 60 000 latiem Dana 2008. gadā paņēma otru kredītu, ieķīlājot divistabu dzīvokli. Tomēr nedaudz vēlāk viņa sāka apjaust, ka labi nebūs. Valsts pārvaldē, kur Dana strādāja līdz aiziešanai otra bērna kopšanas atvaļinājumā, sāka samazināt algas un arī apsīka iespējas piepelnīties dažādos projektos. Danas ienākumi samazinājās uz pusi, un viņas rocība bija nepietiekama, lai spētu maksāt abus kredītus. No divistabu dzīvokļa viņa gan gribēja atbrīvoties, to pārdodot, taču «vilciens jau bija aizgājis». Īpašuma cena tobrīd bija ievērojami sarukusi, un banka, kas bija izsniegusi aizdevumu šā dzīvokļa iegādei, šo īpašumu neļāva pārdot.

Nepietiek ienākumu

Dana restrukturizēja abus savus kredītus, taču tas, pēc viņas teiktā, bija vien īstermiņa risinājums. Turklāt par kredīta restrukturizāciju bankas pieprasīja visai prāvu summu, un vēl tika palielināts pievienotais procents par aizdevumu, tāpēc kopējā kredītu summa pieauga. Pērnā gada sākumā Dana apjauta, ka cīnīties par īpašumiem un vilkt pieaugušo parādu nastu vairs nav jēgas. Viņa pārtrauca maksāt kredītus, atbrīvoja abus īpašumus un izlēma pieteikt maksātnespēju. Divas reizes sieviete mēģinājusi panākt, lai tiesa atzīst viņas bankrotu, taču abas reizes nesekmīgi. Lielākā problēma, pēc viņas sacītā, ir procesa dārdzība. Konsultantu algošanai, lai varētu sagatavot nepieciešamos dokumentus un pārstāvēt viņu tiesā, naudu - teju tūkstoti latu - Dana vēl atradusi, taču lielākā problēma bija sarukušie ienākumi - tie viņas gadījumā bija nepietiekami, lai varētu iegūt maksātnespējas statusu. Pēc līdzšinējā likuma maksātnespējīgās personas ienākumiem ir jābūt tik lieliem, lai parādnieks ik mēnesi piecu gadu garumā spētu samaksāt 180 latu administratoram, tikpat daudz naudas ir jāpaliek pašam un par katru apgādībā esošo. Tātad Danas ienākumiem mēnesī jābūt lielākiem par 700 latiem, pēc algas samazināšanas tie tādi vairs nebija.

Patlaban Dana mitinās pie otrā bērna tēva ārpus Rīgas un gaida novembri, kad atkal varēs iet uz tiesu un iesniegt savas maksātnespējas pieteikumu. Viņa ļoti cer, ka trešais mēģinājums beigsies laimīgi - viņai beidzot tiks dota iespēja tikt vaļā no parādiem. To sieviete ir apņēmības pilna izdarīt iespējami ātri - vismaz divreiz ātrāk, nekā to ļauj pašreizējais likums (pieci gadi). Tiesa, Dana pagaidām vēl nezina, kādu algu saņems, nākamā gada sākumā pēc otrā bērna kopšanas atvaļinājuma atgriežoties darbā valsts pārvaldē. Tomēr Dana uzskata, ka viņai «ir jāvar» ik mēnesi maksātnespējas procesa gaitā parādu segšanai atlicināt trešdaļu no saviem ienākumiem. «Es vēlos tikt vaļā no parādiem, bet pašreizējā kārtība man to liedza. Es jau tā atdodu visu īpašumu, un principā man vairs nepaliks nekas. Paldies Dievam, paliek ģimene un iztikas līdzekļi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?