Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dārgumu krātuve liks paciesties

Pirms gada sāktie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas darbi draud aizkavēties līdz pat pusgadam, Dienai atzīst Rīgas domes (RD) Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. Iemesls ir vairākas būvdarbu procesā radušās tehniskās ķibeles - apakšzemes telpu betonēšanas gaitā sāka plaisāt muzeja ēkas sienas, kā arī radās iepriekš neparedzēts gruntsūdeņu spiediens.

Tas radīja vairāk nekā 400 tūkstošu eiro papildu izmaksas, ko RD pieprasīja kompensēt ēkas projektētājam - Lietuvas arhitektu birojam Processoffice. Tā pārstāvis Vītauts Biekša apliecināja gatavību uzņemties atbildību par savu apakšuzņēmēju pieļauto kļūdu hidroģeoloģiskajos aprēķinos.

Processoffice patlaban meklē jaunus tehniskos risinājumus, lai, atsākoties rakšanas darbiem, muzeja ēkā nerastos jaunas plaisas. O. Burovs gan uzskata, ka nolīgtajiem lietuviešu arhitektiem trūkst pieredzes nestandarta risinājumu izstrādē. Savukārt ar būvnieku - SIA Re&Re - darbu viņš sakās esam apmierināts: «Vērtējot bez emocijām - viņi strādā, kā vajag.»

Patlaban notiek darbi muzeja iekštelpās: tiek atjaunotas sienas, stikloti logi, remontēts jumta pārsegums. Iepriekš slēgtajās bēniņu telpās izbūvēs ekspozīciju telpas, ēka tiks pie lifta. Līdzās vēsturiskajam namam taps muzeja jaunā piebūve, kuras divi stāvi atradīsies zem zemes. Tur ierīkos restaurācijas darbnīcas, noliktavas un trīs jaunas izstāžu zāles. Pie ēkas tiks izbūvēts pazemes kravas lifts. Ārdarbus plānots atsākt pavasara otrajā pusē.

LNMM direktores vietniece Ruta Lapiņa atklāj, ka muzeja vadība katru nedēļu apmeklē būvobjektu, kopā ar celtniekiem un RD pārstāvjiem novērtējot izdarīto un pārrunājot darāmos darbus. «Saistībā ar gada nogalē notikušo traģēdiju Zolitūdē muzeja ēkā cita pēc citas notiek neskaitāmas ekspertīzes,» novērojusi R. Lapiņa.

Gan SIA Re&Re būvdarbu projekta vadītājs Valdis Koks, gan uzņēmuma ģenerāldirektors Didzis Putniņš jau pirms darbu sākšanas atzina, ka projekts ir sarežģīts, jo īpaši pazemes izbūves daļā un tās savienošanā ar simtgadīgo ēku. Viņi paredzēja arī izaicinājumus, taču pauda pārliecību, ka 2015. gadā, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, «mums būs pašiem sava mazā Luvra, kur varēs droši uzglabāt un izstādīt ne tikai nacionālās pērles, bet arī pasaules mākslas šedevrus». Tikmēr mākslas darbi no LNMM krājuma pašlaik aplūkojami dažādos muzejos un galerijās Latvijā un citur Eiropā - Šveicē, Igaunijā un Norvēģijā.

Šis ir pirmais LNMM ēkas lielais remonts kopš 1905. gada, kad muzejs sāka savu darbu. Kopējās projekta izmaksas ir 34 miljoni eiro, kas ir divreiz vairāk, nekā sākotnēji plānots. 21 miljonu eiro sedz RD, 11 miljonu eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, 300 tūkstošu eiro ir valsts budžeta dotācija. Muzeja rekonstrukcijas darbus sākotnēji tika plānots pabeigt 2015. gadā, bet jaunais termiņš tiks paziņots maijā. Droši zināms tikai tas, ka pēc rekonstrukcijas Nacionālais mākslas muzejs atgūs savu vēsturisko gaišpelēko krāsu ar tumšziliem logu rāmjiem un smilšakmens kolonnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?