Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Davosā šaustīs bankas un spriedīs par palīdzību Haiti

Banku disciplinēšana un palīdzība zemestrīcē izpostītajai Haiti - šīs divas tēmas dominēšot pēc kārtas jau 40.pasaules ekonomikas forumā, kas šodien sāksies sniegotajā Šveices kūrortā Davosā.

Banku šaustīšana nu jau vairāk nekā gadu ir populārs temats nozīmīgākajās valstsvīru sanāksmēs, bet Haiti ir dabas izraisīta, negaidīta un steidzami risināma problēma. Eksperti paredz, ka palīdzības organizēšana zemestrīcē cietušajiem varētu atbīdīt otrajā plānā politiķu strīdus, kā pareizāk tikt galā ar ekonomiskās krīzes sekām. Iespējams, tā mazliet aizēnos rietumvalstu pārstāvju satraukumu par Ķīnas un Indijas aizvien pieaugošo ietekmi pasaules ekonomikā, ko ķīnieši un indieši nekavējas izmantot, lai gūtu sev priekšrocības dažādu darījumu slēgšanā.

Lai arī piecu dienu pasākumu Šveices Alpos apmeklēs vairāk nekā 2500 uzņēmēju, politiķu, ekonomistu un sabiedrisko aktīvistu, paredzams, ka tas norisināsies piezemētāk nekā iepriekš. «Eiforiju par globalizāciju, kāda Davosai bija raksturīga gadiem ilgi, apspiedusi globālā krīze,» Nobela prēmijas ekonomikā ieguvējs daudzkārtējais foruma dalībnieks Džozefs Stiglics aģentūrai AP uzsver, ka pērn daudzi bagātnieki izjutuši «vienotās pasaules» fenomena tumšo pusi. Proti, nedienas tālā pasaules malā novedušas pie pamatīga roba viņu pašu naudasmakā. Tomēr prēmijas laureāts pauda cerību, ka šāds pavērsiens pamudinās līderus ķerties pie nopietnākiem mēģinājumiem radīt stabilāku, sabalansētāku ekonomiku.

Vēl joprojām ietekmīgākās pasaules valsts ASV pārstāvji Davosā ieradīsies ar ļoti skaidru mērķi - vērsties pret banku bezatbildīgi izdāļātajiem kredītiem un neadekvātajām banku vadītāju prēmijām. Savā valstī amerikāņi dažus soļus jau spēruši, piemēram, ierobežojot atalgojumu to kredītiestāžu bosiem, kuri saņēma valsts aizdevumu. Tagad pienācis laiks arī starptautiskajām bankām. Tiesa, ar šo jautājumu Šveicē nenodarbosies ne Baraks Obama, ne kāds no ministriem, bet Nacionālās ekonomikas padomes direktors Lorenss Samerss, kurš būs augstākā amerikāņu amatpersona šāgada forumā.

Baņķieru šāgada forumā netrūkst, taču daudzi esot ieradušies krietni biklāki un pazemīgāki. «Daži baņķieri ir sapratuši situācijas nopietnību,» pirmajos iespaidos par viesiem ar medijiem dalās foruma ilggadējais rīkotājs Klauss Švābs. No viņa teiktā var noprast, ka šogad kūrortā nebūšot greznu ballīšu, kurās parasti izrādījās miljonāri un citi pasaules ietekmīgākie cilvēki. Toties būs pamatīga valsts galvu armija - vairāk nekā 30 prezidenti un premjerministri (turp devies arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers).

Būs arī bijušie līderi, piemēram, Bils Klintons. Viņš gan nav ieradies, lai apspriestu 10% bezdarba līmeni savā dzimtenē, bet gan kā ANO īpašais sūtnis Haiti mēģinās pārliecināt naudas turētājus ziedot daļu līdzekļu rietumu puslodes nabadzīgākajai valstij.

Ja kāds vēlas uzzināt, vai Davosā tiks atrisināta kāda no šābrīža lielajām pasaules problēmām, atbilde ir nepārprotama - nē. Tas nav šī foruma uzdevums. Šveices profesora K.Švāba ideja bija savest kopā pasaules gaišākos prātus, lai tie bez TV kameru klātbūtnes varētu diskutēt un ģenerēt idejas, atgādina raidsabiedrība BBC. To īstenošana ir citu samitu darbakārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?