Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Deja ir daudz kas vairāk par kustību

Dzimšanas dienu, kas horeogrāfam, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsvadītājam un mākslinieciskajam vadītājam, tautas deju ansambļa Teiksma vadītājam Jānim Ērglim ir tieši Latvijas Republikas proklamēšanas svētku priekšvakarā, visaizraujošāk bijis svinēt padomju laikā, kad par 18. novembri un Latvijas brīvvalsti nedrīkstēja pat iepīkstēties.

«Kad komjaunatnes līderi staigāja pa kopmītnēm un pārbaudīja, vai gadījumā kāds nesvin ko pretvalstisku, mani izstūma priekšā: mēs svinam Jāņa dzimšanas dienu,» viņš atceras. Toreiz tas bija studentisks brīvdomības nedarbs, bet, laikiem mainoties, un ar gadiem nācis jau cits skatījums uz Latviju un uz tēvzemes mīlestību. To Ērglis pauž arī dejā. Šosestdien, tieši viņa 50. dzimšanas dienā un Latvijas Republikas proklamēšanas 94. gadadienas priekšvakarā, Ķīpsalas hallē 17. novembrī plkst. 18 notiks vērienīgs deju koncerts Laiki raksta dejas rakstā. Tajā piedalīsies ap 900 dejotāju no 27 kolektīviem, lai izdejotu nelielu daļu no Jāņa vairāk nekā 200 oriģinālhoreogrāfijām, kas tapušas trīsdesmit gados.

«Deja ir daudz kas vairāk nekā tikai skaists kustību salikums un cilvēka dvēseles stāvokļa izpause. Deja slēpj sevī enerģiju, saturu, dažādus zemslāņus,» uzskata Jānis Ērglis. Tomēr, lai cik rūpīgi viņš būtu izdomājis un uzlicis uz papīra dejas soļu zīmējumu, ieejot mēģinājumu zālē, viņš to, visticamāk, «nosvītros». «Iestājas klikšķis - radošais brīdis, kad pilnīgi neapzināti bīdi cilvēkus pa laukumu. Kad tas ir beidzies, tu redzi: jā, tā tam arī jābūt. Bet, paskatoties pierakstos, redzi, ka tā ir labi ja puse no iepriekšējām idejām. Šķiet, ka vienkārši jābūt labam sekretāram, kas pieraksta to, ko viņam kāds sūta,» tā Jānis Ērglis atklāj savu radošo darbu. Viņš ir pārliecināts, ka ikvienu tautas deju vai dziesmu sākotnēji ir radījis viens talantīgs cilvēks: «Nu nevar sanākt četri cilvēki kopā un izdomāt tautas dziesmu!»

Ērgļa dejās ir ievīti noslēpumaini rituāli, vēstījumi, kāda noslēpumaina un būtiska jēga. Viņš arī neslēpj, ka interesējas par senajām zintīm. «Veidojot horeogrāfiju, ir jābūt stāstam, pat ja to nekad neatklāšu. Šis stāsts ir daudzslāņains. Bet primārais ir mūzika. Tad tās bildītes liec virsū,» - tā Jānis Ērglis.

Piemēram, plaši pazīstamā deja Krustami dejami, krustami lecam tapusi kā veltījums 1991. gada barikādēm. «Togad ar sievu aizbraucām pie viņas mammas, un es, šķirstīdams žurnālu Zīlīte, atradu pavisam vienkāršu etnogrāfiskā ornamenta zīmju tulkojumu. Tās bija it kā saliktas no pupām un blakus - nozīmes tulkojums. Lasot šīs zīmes, radās ideja par deju. «Sanāksim iet visi darba ceļus ar zināšanām un prieku. Visi, vienmēr visi!» - lūk, kā lasāms dejā iekļauto krusta figūru vēstījums. Šī deja tapa 1993. gada Deju svētkiem.

«Ikviena no koncertā iekļautajām dejām tapusi konkrētā laikā, ar konkrēta laika nospiedumu. Viena no pēdējām - Vai domāji, vai cerēji - radās, domājot par jauno emigrācijas vilni un dzimstības problēmu Latvijā. Atļāvos nedaudz humoristisku skatījumu: tas nekas, ka braucam prom, bet palikušie taisīsim bērnus,» stāsta Jānis Ērglis. Visjaunākā deja Ozols ar Jura Kulakova mūziku ir veltīta dzimtenes mīlestībai. Programmā iekļauta arī šāgada jaunrades deju konkursa uzvarētāja - deja Kungi mani karā sūta.

Nav nejaušība, ka visi koncerta dalībnieki būs kolektīvi, ar kuriem tagad strādā kādreiz slavenā un pirms 15 gadiem likvidētā deju ansambļa Daile bijušie mākslinieki. Kolektīvu vidū, kuri sabrauks no malu malām, būs arī abi jubilāra lolojumi - tautas deju ansamblis Teiksma un Tingeltangels no Salacgrīvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?