Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Demogrāfs: Latvijai izšķiroši būs nākamie 20 gadi

Demogrāfs Ilmārs Mežs uzsver, ka nākamie 20 gadi būs izšķirošie, vai Latvijas iedzīvotāji spēs nodrošināt valsti ar saviem pēcnācējiem, vai arī 2100. gadā iedzīvotāju skaits Latvijā būs tikai 300 000, un saka: «Latviešu tautas dzīvā spēka nodrošinājums - tas ir Valsts prezidenta institūcijas cienīgs jautājums.» Par to, ka demogrāfijas rādītāju uzlabošana jāpārrunā pēc iespējas drīzāk, ir vienisprātis vairāki Dienas aptaujātie eksperti un politiķi. Jautāti, kam būtu jārosina diskusija, viņi piemin Valsts prezidentu, Valsts prezidenta kanceleju, Saeimas prezidiju un valdību.

Jau vēstīts, ka dati par demogrāfisko situāciju ir skarbi - pērn piedzima 21 750 mazuļu, savukārt 2008. gadā - 23 948 jeb par 10% vairāk. Ja Latvijā katrai mammai būtu vismaz divi bērni, kā tas ir Francijā, Īrijā, Īslandē, iedzīvotāju skaita rādītāji vismaz stāvētu uz vietas - nebūtu ne pieauguma, ne krituma, taču Latvijā vidēji uz vienu sievieti reproduktīvā vecumā ir tikai 1,3 bērni. Valsts prezidents Valdis Zatlers arī uzrunā jaunajai valdībai novembra sākumā jau minēja: «Ilgtermiņā es vēlētos, lai jūs pievērstos trim galvenajām tēmām - bezdarbam, demogrāfijai un enerģētikas politikai.» I. Mežs uzskata - Valsts prezidentam un medijiem arī turpmāk jāakcentē ar demogrāfiju saistītie jautājumi.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) norāda, ka demogrāfiskie jautājumi ietver plašu politikas jomu kopumu, tāpēc skatīt demogrāfiskās situācijas uzlabošanos tikai caur labklājības prizmu nebūtu īsti korekti un ar šo komplicēto jautājumu būtu jānodarbojas valdības līmenī.

Arī Saeimas Cilvēktivesību komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (Vienotība)atzīst: «Šobrīd tiešām tikai katra ministrija dara kādus savus darbus, projektus, taču nav tādas starpministriju pārraudzības. Vai nu Saeimas prezidijs, vai Valsts prezidenta kanceleja to varētu darīt.» Kāda no šīm institūcijām varētu savākt priekšlikumus no ministrijām, koordinēt darbu, lai veidotu kopīgu politiku. I. Circene piemin Skandināviju, kur ir salīdzinoši labi demogrāfiskie rādītāji. «Tur nevis pabalsti ir galvenais stimuls, bet gan stabilitāte ģimenē. Tur ļoti palielināta ir vīrieša loma ģimenē, viņa līdzdalība ģimenē, lai sievietei nebūtu jābaidās, ka paliks viena ar bērnu.»

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) neizslēdz, ka viņa varētu būt viena no valsts amatpersonām, kura īpaši sabiedrībai akcentētu demogrāfijas jautājumu nozīmi. Viņa saka: «To es tagad tā uzreiz pēc nedaudz vairāk nekā 20 dienām savā amatā nevaru pateikt, taču noteikti neizslēdzu šādu iespēju un tas nebūs tikai uzsaukums.» Sociālantropoloģe Aivita Putniņa teic, ka galvenā problēma ir plānošanas termiņos - politikas plānošanas dokumenti aptver tikai dažu gadu periodus. Tādēļ vieglāk esot ieguldīt, piemēram, investīcijas ražošanas nozarē, kur pēc gada vai dažiem var būt rezultāti. «Visi izdevumi izglītībā, dzimstības stimulēšanā īstermiņā savukārt izskatās kā zaudējumi, efektivitāte neuzrādās,» saka sociālantropoloģe. Jāmaina arī visa budžeta veidošanas politika. Viņasprāt, demogrāfijas problēmas risinājumus vajadzētu aktīvāk meklēt Saeimas deputātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?