Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Dienai jauns īpašnieks

Laikraksts Diena arī pēc īpašnieka maiņas ievēros tam svarīgos žurnālistikas pamatprincipus un vērtības, tiks saglabāta avīzes redakcionālā neatkarība. To piektdien uzsvēra jaunais a/s Diena un laikraksta Dienas Bizness īpašnieks Aleksandrs Tralmaks. Vienošanās par Zviedrijas mediju koncernam Bonnier Business Press piederošo a/s Diena un Dienas Biznesa akciju pārdošanu A.

Tralmakam piederošajam uzņēmumam _Nedela S.A._ tika panākta piektdien. Darījuma finansētāji ir Igaunijas uzņēmēju grupa, kuru vidū, kā _Dienai_ apstiprināja avoti Igaunijas medijos, ir arī interneta saziņas rīka _Skype_ bijušie izveidotāji.

A.Tralmaks, kurš agrāk ir bijis laikraksta Diena direktors, ieņems arī a/s Diena priekšsēdētāja amatu. Līdzšinējais akciju sabiedrības priekšsēdētājs Arvils Ašeradens nolēmis pamest uzņēmumu un pārdot viņam piederošās akcijas.

A.Tralmaks uzsver, ka vēlmi iegādāties mediju uzņēmumu veicinājusi viņa iepriekšējā darbība Dienā. Krīze bijis izdevīgs brīdis avīzes iegādei, izdevies arī atrast finansējumu projektam. No viņa teiktā noprotams, ka iespējama daļēja Dienas un Dienas Biznesa konsolidācija. «Noteiktas funkcijas dublējas abos medijos, un tās var tikt apvienotas, lai iegūtu labāku rezultātu,» sacīja A.Tralmaks. Konkrētākus plānus īpašnieks pagaidām neatklāj, jo vēl notiks sarunas ar uzņēmumu vadītājiem.

Darījuma summa netiek atklāta. A.Tralmaks noraida minējumus, ka aiz šī darījuma finansētājiem varētu slēpties turīgi vietējie uzņēmēji. «Kas attiecas uz Latvijas oligarhiem, diezgan droši varu apgalvot, ka oligarhu šajā pasākumā nav,» uzsver A.Tralmaks. Daļu finansējuma ir nodrošinājusi igauņu uzņēmējam Kallem Norbergam piederošā kompānija Luxembourg Financial Services. K.Norbergs ir investīciju baņķieris, kurš bijis iesaistīts arī tranzītbiznesā. Tai skaitā viņam bijuši darījumi ar Krievijas uzņēmējiem. Taču viņš Dienai noraidīja pieņēmumus, ka uzņēmumā varētu ieplūst Krievijas kapitāls. K. Norbergs atgādina, ka viņam ir pieredze arī mediju biznesā - viņš strādājis mediju kompānijas Ekspress Grupp padomē. Pārējie darījumu partneri, kuru vārdi netiek atklāti, esot no Igaunijas un citām rietumvalstīm. «Mūsu finansējuma avoti ir Igaunijas privātpersonas, kuras savus līdzekļus ieguvušas tehnoloģijas buma rezultātā,» uzsver A.Tralmaks. Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka daļa šo īpašnieku savu kapitālu nopelnījuši ar Skype projektu.

Bonnier Business Press valdes priekšsēdētājs Kastens Almkvists uzsver, ka pirms darījuma noslēgšanas tika pārbaudīti jauno īpašnieku finansējuma avoti. «Tik tālu, cik mēs spējām pārbaudīt, mēs guvām pārliecību par šo finansētāju ieinteresētību saglabāt Dienas vērtības,» teica K.Alkvists. Arī A.Tralmaks piektdien tūlīt pēc darījuma noslēgšanas, tiekoties ar Dienas izdevumu darbiniekiem, klāstīja, ka tiks saglabāta to redakcionālā neatkarība no īpašniekiem: «Vērtības nav mainījušās.» Laikraksta Diena galvenā redaktore Anita Brauna sacīja: «Jaunais īpašnieks mums ir apliecinājis, ka viņš augstu vērtē tās žurnālistikas vērtības, kuras ir simbolizējušas Dienu visu tās pastāvēšanas laiku, un ka viņš neietekmēs redakcijas tiešo darbu - satura veidošanu. Tādējādi Dienas redaktori un žurnālisti turpinās strādāt pēc tiem principiem, kuri mums ir svarīgi un bez kuriem mēs savu darbu nemaz nespētu darīt - tā ir neatkarīga, augsti ētiska un kvalitatīva žurnālistika,» viņa uzsver. Savukārt izdevniecības Dienas mediji galvenā redaktore Nellija Ločmele ir pārliecināta, ka Bonnier klātbūtnei bija ļoti būtiska pozitīva ietekme Latvijas mediju vidē. «Tāpēc ir žēl par šīs sadarbības beigām,» tā N.Ločmele, vienlaikus paužot cerību, ka īpašnieka maiņa dos uzņēmumam jaunas attīstības idejas.

A.Tralmaks, kurš pavasarī iesaistījās partijas Jaunlatvija dibināšanā, sacīja, ka apturēs politisko darbību, taču vēl nav izlēmis, vai izstāsies no tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?