Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Divi dažādi dzirkstošie

Vīna pasaulē pastāv sava mode. Vieni vīni uziet uz skatuves, citi pamazām aizmirstas. Liekas, patērētājiem vienmēr vajag kaut ko jaunu. Viens no pēdējo gadu modes kliedzieniem ir vīni no Sauvignon Blanc vīnogu šķirnes. Tā ir šķirne, no kuras gatavo spirgtu un vieglu baltvīnu. Zināmā mērā par savu popularitāti Sauvignon Blanc ir jāpateicas Jaunzēlandes vīndariem, kuri parādīja, ka šādi vīni var būt arī savādāki.

Neraugoties uz to, laikam ritot, pircēji jau ir pieraduši pie šiem vīniem un pamazām jau atkal sāk prasīt kaut ko jaunu un nebijušu. Viss minētais stāsts ir mana interpretācija tam, kāpēc pēdējos gados uz skatuves parādījušies dzirkstošie vīni no Sauvignon Blanc vīnogām.

Vasaras vidū veikalos parādījās jauns Latvijas balzama produkts dzirkstošais vīns - Rīgas Prestige Cuvᅢᄅe. Kā vēsta oficiālā informācija, atšķirībā no Rīgas šampanieša oriģinālās un klasiskās versijas Prestige Cuvᅢᄅe tiek ražots ar periodiskās raudzēšanas metodi, izmantojot spāņu vīnu, kas iegūts no Sauvignon Blanc šķirnes vīnogām, un īpašu sauso raugu, tādējādi iegūstot vieglāku un svaigāku garšu.

Rīgas Prestige Cuvᅢᄅe Sweet, kā jau vēsta nosaukums, veidots kā saldā variācija. Jāsaka, ka īsti salds tas nemaz nav, drīzāk pussalds. Paradoksāli, bet tā garšā ir pietiekami daudz skābuma un, protams, arī salduma. To varētu raksturot kā - skābi āboli ar saldiem bumbieriem, šīs abas garšas līdz galam vēl nav apradušas viena ar otru, tāpēc vīnam nedaudz pietrūkst harmonijas. Neraugoties uz iepriekš pieminēto, Rīgas Prestige Cuvᅢᄅe man patīk labāk par parasto Rīgas šampanieti. Tas ir plats solis klasiskās, vecās Eiropas garšas stila virzienā. Lai arī dzēriena anotācijā pieminētas Sauvignon Blanc vīnogas, ne aromātā, ne garšā es tās nejutu. Zaļās ērkšķogas un zaļo zāli ar lielu piepūli varēs sajust tikai trešajā vai ceturtajā garšas plānā. Garša ir apaļāka, nekā tiek sagaidīts no dzēriena ar nosaukumu Sauvignon Blanc. Lai panāktu treknāku, pilnmiesīgāku un smagnējāku garšu, nedaudz ir upurēta pierastā zaļo ērkšķogu garša.

Nepamet sajūta, ka vīns kādā ražošanas etapā ilgstoši turēts kopā ar rauga nogulsnēm. Šis drīzāk ir vēla rudens vai pat ziemas dzirkstošais, nevis vasaras dzēriens. Visādā ziņā Rīgas Prestige Cuvᅢᄅe ir savdabīga variācija par Sauvignon Blanc, taču, no otras puses, kāpēc gan ne?

Ja tomēr neesat gatavi eksperimentiem un sirds prasās pēc klasiska un pierasta stila dzirkstošā vīna no Sauvignon Blanc vīnogām, meklējiet Jaunzēlandes Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles. Nekādu negaidītu pārsteigumu. Pasmaržojot šo vīnu, uzreiz kļūst skaidrs, ar ko ir darīšana. Upeņu lapas, laims, zaļa zāle, ērkšķogas - viss, kas raksturo klasisku Sauvignon Blanc vīnu. Garšā dominē greipfrūti ar tikko sagrieztiem citroniem. Interesanti, ka pirmajā mirklī šis skābums nemaz nav jūtams. Iespējams, vainīgi burbuļi. Tomēr pēc mirkļa skābums uzplaukst un pārņem garšu pilnībā. Lieliska Jaunzēlandes klasika, kuras saturs 100% atbilst uz etiķetes rakstītajam, tāpēc noteikti sagādās baudu šāda stila cienītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?