Neapšaubāmi vispazīstamākais Itālijas vīns ir Chianti. Senos laikos šis vīns bijis pazīstams, pateicoties īpatnējām, ar salmiem apvītām pudelēm, taču mūsdienās tas vairs nav obligāti. Šobrīd veikalu plauktos var atrast visa veida kjanti, no lētiem un ļoti vienkāršiem sarkanvīniem līdz izciliem un cenas ziņā ļoti dārgiem vīniem. Kā šajā daudzveidībā lai atrod labu? Daži uzskata, ka vislabākais būs vēsturiskajās pudelēs pildītais. Patiesībā pudeles formai nav nekādas nozīmes. Senos laikos itāļu rūpniecība nevarēja vīndarus nodrošināt ar izturīgām un ne pārāk dārgām stikla pudelēm, tāpēc, lai nesaplīstu, tās tika apvītas ar salmiem. Mūsdienās, kad labas pudeles vairs nav problēma, tas vairāk ir tikai stila jautājums. Citi uzskata, ka labs būs tikai tas, kura etiķeti rotās nosaukums Chianti Classico, kas nozīmē, ka vīns nācis no vēsturiski senākā kjanti ražošanas apgabala. Zināmā mērā tam varētu piekrist, taču ir pietiekami daudz labu vīnu, kas tapuši ārpus šī reģiona.
Šāds piemērs varētu būt Bucerchiale Chianti Rufina 2010. Šis vīns nāk no nelielā Rufino apakšreģiona. Tam ir savi plusi un mīnusi. Tā kā reģions ir ļoti mazs, to ir grūtāk reklamēt, taču, lai patērētāji to ievērotu, reģiona ražotājiem nākas ļoti nopietni piestrādāt pie vīna kvalitātes un tādējādi piesaistīt vīna mīļotāju uzmanību. Tas viņiem ir izdevies, jo, neraugoties uz to, ka Chianti oficiāli ir vairāki apakšreģioni, vīna pazinēji pārsvarā runā tikai par pašu lielāko Chianti Classico un pašu mazāko Rufino reģionu.
Bucerchiale Chianti Rufina Riserva 2010. Aromātā nedaudz skābeni ķirši, zemenes un tumšās ogas. Garšā izteiktas miecvielas, rūgteni ķirši, saldena tabaka, melnā tēja. Pēcgarša ilga un nedaudz noapaļota. Lai arī šobrīd vīns jau ir dzerams, pēc dažiem gadiem tas būs vēl labāks.
Jau kādu laiku manu uzmanību ir piesaistījis viens no lielākajiem kjanti ražotājiem Piccini. Sevišķi viņa Memoro vīnu sērija, kurā vienā vīnā apvienotas dažādos reģionos audzētas vīnogas. Tikko atnākusi krava ar jauno Memoro zīmola vīnu - Piccini Memoro Italia Rosso 2010. Iepriekšējais Memoro sarkanvīns, kas bija veidots, apvienojot vairākos Itālijas reģionos augušās vīnogas un šiem reģionam raksturīgākās vīna darīšanas tradīcijas, pārsteidza daudzus vīna mīļotājus. Jaunajā vīnā atkal ievērots līdzīgs princips - četras vīnogu šķirnes no četriem dažādiem Itālijas reģioniem. Montepulčāno vīnogas no Abruco reģiona, saulainajā Sicīlijā augušas Nero d'Avola vīnogas, ziemeļos - Veneto reģionā audzētās Merlot vīnogas, bet Apūlijas reģionā audzētās Primitivo vīnogas, tikai šoreiz tas ilgus gadus izturēts lielāka un mazāka izmēra, kā arī dažādu ozolkoku mucās. Vīnam piemīt zemes, tabakas, melno piparu, apdedzināta koka, skābo ķiršu un vijolīšu aromāts. Pēcgarša intensīva, pilna ar garšvielu un tumšo, pārgatavo ķiršu garšu. Garšo daudz dārgāk nekā reāli maksā.