Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dramatiska diena Sidnejā

Ar grāvējfilmās redzētu pavērsienu naktī uz otrdienu noslēdzās 16 stundu ilga ķīlnieku krīze biznesa rajonā Austrālijas lielākajā pilsētā Sidnejā, kur bruņots islāma ekstrēmists bija ieņēmis populāru kafejnīcu. Mediji ziņoja, ka ķīlnieku atbrīvošanas operācijas laikā gājuši bojā divi, bet smagus ievainojumus guvuši trīs cilvēki. Vietējā policija šo informāciju atteicās apstiprināt.

Specoperācija tiešraidē

Aculiecinieki apgalvo, ka pirmdien pēc pusdesmitiem no rīta pēc Sidnejas laika (ap 23.30 pēc Latvijas laika) populārajā kafejnīcā Lindt Cafe, kas atrodas pilsētas biznesa un iepirkšanās rajonā, iesoļoja aptuveni 45 gadus vecs vīrietis, rokā nesot sporta somu, kurā atradies šaujamierocis, vēsta izdevums The Sydney Morning Herald.

Jau pēc mazāk nekā desmit minūtēm policija norobežoja kafejnīcas apkaimi, bet uzbrucējs sagrābtos kafejnīcas darbiniekus un apmeklētājus ar paceltām rokām nostādīja pie logiem. Vēl pēc dažām minūtēm bruņotais vīrietis ķīlniekiem lika pacelt islāmistu melno karogu, uz kura ar baltu arābu valodā rakstīts «Nav cita dieva kā Allāhs. Muhameds ir viņa pravietis».

Vēlāk mediji vēstīja, ka uzbrucējs varasiestādēm esot pieprasījis arī Sīrijā un Irākā karojošās džihādistu kustības Islāma valsts (IS) karogu, kas ir līdzīgs tam, ko rādīja ķīlnieki. To bija grūti apstiprināt, jo objektīvu informāciju par dramatiskajiem notikumiem Sidnejā traucēja iegūt visdažādākās baumas un nepatiesības, kas cirkulēja medijos un sociālajos tīklos.

Kāds no sagūstītajiem uzbrucēja uzdevumā sazvanīja vietējās radiostacijas 2GB ētera personību Reju Hedliju un pieprasīja, lai viņam tiešajā ēterā nodrošina sarunu ar Austrālijas premjerministru Toniju Ebotu. R. Hedlijs atteicies to darīt, paskaidrojot, ka viņš nav profesionāli sagatavots sarunvedējs.

Sešas stundas pēc uzbrukuma no kafejnīcas izskrēja trīs vīrieši, bet pēc stundas viņiem sekoja divas iestādes darbinieces. Ķīlnieku izkļūšanu brīvībā piefiksēja arī televīziju kameras. Jaundienvidvelsas štata, kura galvaspilsēta ir Sidneja, policija neatklāja, vai šie ķīlnieki tika atbrīvoti vai izbēga, bet telekanāls CNN informēja, ka pēc cilvēku izkļūšanas uzbrucējs bijis saniknots.

Ap diviem naktī no ēkas izkļuva vēl vismaz pieci ķīlnieki. Pēc tam kafejnīcas telpās atskanēja šāvieni, kas pamudināja specvienības kaujiniekus sākt iebrukumu. Izšķirošo notikumu, kurus tiešraidē televīzijā varēja vērot miljoniem cilvēku visā pasaulē, laikā atskanēja šāvieni un sprādzieniem līdzīgi trokšņi. Dažas minūtes vēlāk mediķi no telpām ar nestuvēm izveda septiņus cilvēkus.

Vēl pirmdienas vakarā policija, kuras rīcībā nebija informācijas, cik daudz ķīlnieku atrodas kafejnīcā, paziņoja, ka tās prioritāte ir šo cilvēku droša atbrīvošana, un neizslēdza, ka tas var prasīt pat vairākas dienas.

Rūdīts noziedznieks

Sākotnēji varasiestādes aicināja medijus neatklāt ķīlnieku sagrābēja identitāti, bet pirmdienas vakarā paziņoja, ka tas esot pretrunīgu slavu iemantojis irāņu izcelsmes pašpasludinātais islāma garīdznieks Mans Harons Moniss, kuru apsūdz virknē nopietnu noziegumu, arī par līdzdalību bijušās sievas slepkavībā un seksuālā uzbrukumā. Viņš esot atbrīvots pret drošības naudu, vēsta raidsabiedrība ABC.

49 gadus vecais vīrietis bēdīgu slavu izpelnījās pēc tam, kad savulaik nosūtīja agresīva satura vēstules Afganistānā kritušo austrāliešu karavīru un terora aktos nogalināto Austrālijas pilsoņu tuviniekiem, raksta britu izdevums The Guardian. M. H. Moniss nesen mainīja reliģisko piederību, no šiītu musulmaņa kļūstot par sunnītu, jo vietējā šiītu kopiena no viņa norobežojās.

Aptuveni 40 vietējo musulmaņu organizāciju pirmdienas vakarā izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā izteica sašutumu par ķīlnieku krīzi. «Mēs noraidām jebkādus mēģinājumus atņemt nevainīgu cilvēku dzīvību vai iedvest bailes un teroru viņu sirdīs,» bija teikts paziņojumā. «Šāda nicināma rīcība ir tikai to interesēs, kas vēlas iznīcināt Austrālijas iedzīvotāju labvēlību un vēl vairāk kaitēt un izņirgāties par islāmu un šīs valsts musulmaņiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?